back

Cитуація з ліквідацією боргів із заробітної плати в області

25-09-2009 | 16:07

Як вирішується питання по ліквідації боргів із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області йшлося сьогодні на засіданні тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке проходило під головуванням заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус.

Про ситуацію з погашенням заборгованості із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області на 1 вересня 2009 року присутнім розповів начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Микола Уложенко. Беручи до уваги дані Держкомстату, він повідомив, що загальна сума боргів із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ і організацій області (з урахуванням економічно неактивних) у серпні ц.р. скоротилася на 84,0 тис. грн. (0,3%) і на 1 вересня ц.р. склала 29,2 млн. грн., з них по економічно активних підприємствах – 19,2 млн. грн., що менше на 4,3 млн. грн. (на 18,2%) порівняно з попереднім місяцем.

Повністю ліквідовано заборгованість економічно активними підприємствами Носівського району, 7 районів погасили борги у промисловості, 11 – у сільському господарстві.

Однак, за словами начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, ситуація щодо ліквідації боргів із заробітної плати в області залишається складною.

Продовжують невпинно зростати борги працівникам економічно активних державних підприємств, підпорядкованих центральним органам влади. Найбільшими боржниками є: «171 Чернігівський ремонтний завод» м. Чернігова – сума боргу становила 1,1 млн. грн., «Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння» м. Ніжина – 1,0 млн. грн., Дочірнє підприємство НАК «Надра України» «Чернігівнафтогазгеологія» м. Чернігова та його підрозділи: Управління виробничо-технічного забезпечення та комплектації м. Чернігова, «Ніжинська нафтогазорозвідувальна експедиція по випробуванню свердловин» м. Ніжина і «Прилуцька нафтогазорозвідувальна експедиція» м. Прилуки – майже 0,9 тис. грн. Викликає велику стурбованість стан справ з погашенням боргів із виплати заробітної плати працівникам ВАТ «Чернігівгаз» м. Чернігова та його структурних підрозділів, сума яких на 1 вересня ц.р. склала близько 2,9 млн. грн.

Крім того, близько 10,0 млн. грн. заборгованості із заробітної плати (більш ніж третина боргів) припадає на економічно неактивні підприємства. З них 9,0 млн. грн. – заборгованість підприємств, стосовно яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом; решта – майже 1,0 млн. грн. відповідно борги підприємств, що призупинили свою економічну діяльність.

Про хід виконання доручення Кабінету Міністрів України від 10.09.2009 № 49997/1/1-09 з питань дотримання законодавства про працю та скорочення недоїмки підприємств, установ і організацій перед Пенсійним фондом України в області та шляхи щодо поліпшення ситуації у цій сфері розповіла заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в області Т.Ф.Яворська; про стан виконання рішень судів про примусове стягнення заборгованості із заробітної плати, їх реалізації державною виконавчою службою в області надав інформацію заступник начальника головного управління юстиції в області О.С.Шерман; про шляхи прискорення ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати працівникам ВАТ «Чернігівгаз» та його структурних підрозділів – перший заступник голови правління ВАТ «Чернігівгаз» м. Чернігова О.І.Колосовський.

Підсумком роботи засідання стали надані доручення головам тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат:

– максимально сприяти своєчасній виплаті поточної та недопущення зростання заборгованості із заробітної плати підприємствами, установами та організаціями відповідних районів, міст області, звернувши особливу увагу на своєчасність виплати зарплати працівникам бюджетних установ;

– здійснювати заходи, спрямовані на захист прав громадян, пов’язаних з легалізацією трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками;

– ініціювати проведення спільних з державними контролюючими органами та профспілками перевірок підприємств-боржників, які не використовують наявні грошові кошти на погашення заборгованості із виплати заробітної плати та забезпечити взаємодію місцевих органів влади у напрямі застосування до порушників законодавства про оплату праці дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності.

Також надано доручення:

– управлінню Національного банку України в області провести нараду з банківськими установами області з питання дотримання підприємствами, установами та організаціями вимог діючого законодавства України щодо обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та інших платежів;

– державній виконавчій службі в області підвищити ефективність контролю та відповідальність державних виконавців за станом виконання позовів до кожного підприємства-боржника через державну виконавчу службу.

Крім того, взято до уваги запевнення першого заступника голови правління ВАТ «Чернігівгаз» м. Чернігова О.І.Колосовського щодо повного погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам названого товариства та його структурних підрозділів до 1 листопада 2009 року.