back

Засідання з питань протидії туберкульозу

23-09-2009 | 15:16

22 вересня в облдержадміністрації відбулося засідання з питань протидії туберкульозу, яке провів заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації Володимир Приходько.

Учасники наради розглянули хід виконання «Обласної програми протидії захворюваності на туберкульоз у 2007-2011 роках», затвердженої рішенням сесії обласної ради 9 жовтня 2007 року.

Відповідні районні програми затверджені Городнянською, Корюківською, Щорською та Семенівською районними радами у першому півріччі минулого року.

Ситуація з захворюваністю на туберкульоз на Чернігівщині залишається складною. У першому півріччі поточного року в області зареєстровано 457 випадків захворювань на туберкульоз, за аналогічний період минулого року – 531 випадок.

Серед хворих за соціальною структурою переважають дорослі особи, які не працюють, та пенсіонери - тобто незахищені прошарки суспільства.

За словами головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Валерія Дуброва, хворих на туберкульоз виявляють за допомогою лікувально-профілактичних заходів. 60% хворих на туберкульоз у Корюківському районі, 87% - у Городнянському, 92,9% - у Щорському , 100% - у Семенівському районах виявлено шляхом рентгенофлюорографії та мікроскопії мазка мокроти.

На придбання 194 тисяч доз туберкуліну для проведення туберкулінодіагностики у дітей та підлітків у IV кварталі 2009 року необхідно 873 тисяч гривень.

За словами Валерія Дуброва, рівень захворюваності серед дітей в області становить 1,4 на 100 тис. дітей, що значно краще середньоукраїнського показника – 4,6 на 100 тис. Цього року на Чернігівщині зареєстровано два випадки захворювання у дітей, п’ять випадків - у підлітків, за аналогічний період минулого року захворіло на туберкульоз шестеро дітей і чотири підлітки.

На засіданні також були заслухані доповіді заступників голів райдержадміністрацій Городнянського, Щорського, Семенівського та Корюківського районів.

Так, заступник голови райдержадміністрації Наталія Добненко зазначила, що у Щорському районі для проведення комплексних заходів протидії туберкульозу в районній лікарні функціонує тубкабінет і рентгенологічна служба. Особлива увага приділяється профілактиці туберкульозу серед дітей. Профілактичне лікування дітей групи ризику проводиться фтизіатром контрольовано, медикаменти видаються батькам на руки кожні 10 днів.

На обліку у фтизіатра перебуває 4 дітей і 3 підлітків, які проживають у вогнищах туберкульозної інфекції. Діти обстежені клінічно, лабораторно та рентгенологічно. Всім дітям призначено профілактичне лікування під контролем медичних працівників тубкабінету. Аналогічна робота проводиться й у інших районах.

Заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації Володимир Приходько, звертаючись до учасників наради, наголосив на необхідності продовження всіх лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на недопущення розповсюдження туберкульозу, а затверджені програми протидії захворюваності на туберкульоз мають забезпечуватись і відповідною фінансовою підтримкою з бюджету.