back

Медичні заклади області сьогодні готові надавати необхідну допомогу хворим на ГРВІ та грип у повному обсязі

10-11-2009 | 15:52

Про це заявив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, відвідавши сьогодні інфекційні відділення Чернігівської центральної районної лікарні та міської лікарні №2.

Він ознайомився з роботою лікувальних закладів та поспілкувався з медичним персоналом. За його словами, всі необхідні організаційні питання вирішені, а кваліфікація лікарів і наявність необхідних медичних препаратів для лікування дає підстави говорити про те, що допомога буде надана вчасно і професійно. Яскравий приклад цьому – випадок, який стався нещодавно у Чернігівській ЦРЛ, до якої зі скаргою на біль у шлунку звернувся 17-річний юнак. Тоді лише завдяки професіоналізму медиків, які зуміли правильно встановити діагноз (а ним виявився той самий каліфорнійський грип) і вчасно надати першу допомогу, було збережено життя людини і не допущено поширення інфекції.

На випадок загострення епідеміологічної ситуації у лікувальних закладах передбачено розширення бази ліжкомісць: неврологічне відділення Чернігівської ЦРЛ ще у травні цього року визначено резервним у разі масової госпіталізації хворих, а у інфекційному відділенні міської лікарні №2, де у звичайному режимі функціонує 50 ліжок, на випадок ускладнення ситуації розгорнули 90. Взагалі ж за рівнем організації роботи, кваліфікації персоналу, надання допомоги і матеріально-технічного забезпечення, це відділення по праву вважається одним з кращих в області.

Голова облдержадміністрації підкреслив: швидку і кваліфіковану медичну допомогу мають отримувати жителі кожного району, кожного віддаленого села. Він зазначив, що саме тому на кошти з обласного резервного фонду будуть забезпечені усіма необхідними медпрепаратами перш за все інфекційні відділення районних лікарень.

Володимир Хоменко зауважив: сьогодні в області виконуються усі профілактичні заходи, що передбачені Указом Президента України № 887/2009 про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 жовтня 2009 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху пандемічного грипу в Україні», постановою Кабінету Міністрів України та усі приписи і рекомендації Міністерства охорони здоров’я України. Однак область і досі не отримала додаткових медичних препаратів для лікарняних закладів, дихальних апаратів штучної вентиляції легенів та інших необхідних речей, що були обіцяні тиждень тому під час селекторної наради, яку проводила Прем’єр-міністр України.

Загалом же керівник області оцінив ситуацію у медичних закладах наступним чином: робота носить системний характер та адекватна тим викликам, які зараз є. Для локалізації точок появи інфекції створені всі умови. Тому жителям області ні в якому разі не потрібно панікувати, скуповувати увесь асортимент ліків проти застуди та грипу в аптеках та займатися самолікуванням. Найголовніше, що зараз треба робити – це при найменших ознаках захворювання обов’язково негайно звертатися до лікаря, носити марлеві маски у місцях великого скупчення людей та не нехтувати профілактичними діями, спрямованими на упередження захворювання.