back

Володимир Хоменко провів селекторну нараду з керівниками районів

30-12-2009 | 08:58

Повністю забезпечити діяльність народно-господарського комплексу області під час новорічних та різдвяних свят, закінчити освоєння наявних коштів до кінця поточного року та забезпечити виконання вимог виборчого законодавства в період підготовки та проведення виборів Президента України 17 січня 2010 року – такі завдання поставив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко під час проведення селекторної наради з керівниками районів.

З аналізом основних показників виконання Програми соціально-економічного розвитку та бюджету області в 2009 році виступили начальник головного управління економіки облдержадміністрації Леонід Подоляк та начальник головного фінансового управління Валерій Дудко.

Зокрема, зазначалося, що в січні-листопаді 2009 року економічна і соціальна сфери області, незважаючи на окремі позитивні тенденції, продовжували перебувати під впливом наслідків світової фінансово-економічної кризи.

Основними негативними чинниками стали:

• скорочення більш, ніж удвічі, обсягів кредитування економіки банківською системою та здорожчання кредитів; проблеми на валютному ринку;

• суттєві затримки з відшкодуванням ПДВ провідним підприємствам-експортерам регіону;

• законодавче ускладнення ведення господарської діяльності та погіршення загального інвестиційного клімату;

• порушення міжрегіональних та зовнішніх коопераційних зв’язків;

• обмежувальні заходи країн бізнес-партнерів стосовно української продукції та значне зниження світових цін на важливих для області зовнішніх ринках.

Все це не могло не вплинути на реальний сектор економіки області.

Обсяги виробництва промислової продукції за січень-листопад 2009 року порівняно з відповідним періодом 2008 року становили 82,3 %, що відповідає шостому місцю в Україні.

Обсяг виконання будівельних робіт за січень-листопад 2009 року скоротився на 49,3%.

Обсяг інвестицій в основний капітал за 9 місяців 2009 року склав 902,3 млн.грн., що на 59,8 % менше, ніж у відповідному періоді минулого року, введено в експлуатацію 38,3 тис.м2 житла, що на 71,7 % менше, ніж за цей же період 2008 року. За 9 місяців залучено лише 1,9 млн. дол. США. іноземних інвестицій.

Незважаючи на недосконалу цінову політику, скорочення в 2,5 рази обсягів державної фінансової підтримки у сільському господарстві за підсумками 11 місяців виробництво валової продукції по всіх категоріях господарств зросло на 1,9 %, у тому числі у сільгосппідприємствах – на 5,8 %.

Таким чином, 2009 рік характеризується недостатністю інвестиційних ресурсів для подальшого економічного розвитку, обмеженими можливостями бюджетів для розвитку соціальної інфраструктури, зменшенням ємності ринку праці, зниженням реальних доходів населення, хоча номінальна середньомісячна зарплата зросла на 7,0 % і становила у середньому за 11 місяців 1451 грн.

На виконання завдань і заходів Програми економічного і соціального розвитку, розв’язання найгостріших проблем регіону спрямовувались кошти із різних джерел фінансування – державного та місцевих бюджетів, спеціальних фондів та інвесторів.

Із Стабілізаційного фонду Державного бюджету на соціально-економічний розвиток області у цьому році було передбачено 57,7 млн.грн. фонду, ще 6,9 млн. грн. – на реалізацію проектів в житлово-комунальному господарстві. Передбачались також кошти на придбання 10 недобудованих житлових будинків Державною іпотечною установою, на розбудову підвідних газопроводів з високим ступенем будівельної готовності НАК «Нафтогаз України», ремонтно-будівельних робіт автошляхів загального користування, Крім того, з обласного бюджету передбачалось 13,9 млн.грн. на ремонт та реконструкцію комунальних доріг, а також 5,4 млн. грн. бюджету розвитку обласного бюджету та 4,7 млн. грн. – обласного фонду охорони навколишнього середовища для вирішення інших найнагальніших проблем регіону.

Але, якщо місцеві кошти освоєні практично повністю, то із освоєнням державних виникли певні труднощі, пов’язані із недосконалою організацією цього процесу та нестабільним фінансуванням.

Із Стабфонду профінансовано 52,8 млн.грн., на реалізацію проектів в житлово-комунальному господарстві кошти держбюджету не надходили зовсім, із передбачених 57,4 млн. грн. на будівництво газопроводів надійшло лише 4,1 млн. грн., але проплати поки що не здійснюються.

У шляховому господарстві затверджений Кабінетом Міністрів України плановий обсяг дорожніх робіт на автодорогах загального користування області на 2009 р. в сумі 672,9 млн. грн. у листопаді був зменшений до 412,7 млн. грн. Фактично за 11 місяців виконано робіт на 188,7 млн. грн., які профінансовані лише на 70,8 відсотки. Дорожнім організаціям заборговано понад 55 млн. грн.

Леонід Подоляк відмітив, що у 2010 році продовжиться робота із розбудови соціальної інфраструктури регіону. Переліки пріоритетних об’єктів включено до Програми соціально-економічного розвитку на 2010 рік, яка затверджена на останній сесії обласної ради.

Начальник головного фінансового управління Валерій Дудко, виступаючи на селекторній нараді, зокрема зазначив, що згідно з вимогами п. 5 ст. 44 Бюджетного кодексу України закон про Державний бюджет України повинен бути прийнятий Верховною Радою України до 1 грудня року, що передує плановому.

Відповідно до статті 79 Бюджетного кодексу України в разі неприйняття до початку нового бюджетного періоду Закону про Державний бюджет, місцеві державні адміністрації та виконавчі органи відповідних рад мають право здійснювати витрати лише в обсязі 1\12 обсягу видатків попереднього бюджетного періоду. При цьому провадити капітальні видатки місцевих бюджетів забороняється. Виконання місцевих бюджетів на підставі тимчасових розписів вкрай обмежить їх доходну частину, оскільки буде надходити 1/12 дотації вирівнювання.

До набрання чинності Закону України „Про Державний бюджет на 2010 рік” не буде можливості запровадити з 1 січня 2009 року підвищений розмір мінімальної заробітної плати в сумі 869 грн., як передбачено Законом України від 20 жовтня 2009 року № 1646-VI „Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати”. Розмір мінімальної заробітної плати залишиться на рівні 744 грн., оскільки Законом України „Про оплату праці” передбачено, що розмір мінімальної заробітної плати встановлюється законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Під загрозою здійснення фінансування окремих місцевих програм, зокрема Програми організації підвозу учнів сільської місцевості до місць навчання в області, Програми забезпечення санітарним автотранспортом центральних районних лікарень та закладів охорони здоров’я сільської місцевості тощо, бо це капітальні видатки які не можуть бути в тимчасовому розписі.

Не буде можливості повністю забезпечити виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях в необхідному обсязі в I кв. 2010 року, оскільки 1/12 видатків коштів субвенції в 2009 році становить 398,9 тис.грн., а в грудні поточного року вже нараховано цих виплат у сумі 554,7 тис.грн.

З введенням нових соціальних стандартів з 1 листопада 2009 року зросла потреба в коштах на здійснення виплат державних соціальних допомог сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, тимчасової державної допомоги дітям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

За відсутністю закону про державний бюджет на наступний рік та фінансування в межах 1/12 обсягу видатків попереднього року призведе до неможливості своєчасного проведення цих виплат у встановлених обсягах за рахунок коштів державної цільової субвенції та виникнення заборгованості в місцевих бюджетах щомісячно понад 5,0 млн.грн.

Крім того, будуть незабезпечені видатки на надання пільг та житлових субсидій населенню по оплаті енергоносіїв та житлово-комунальних послуг щомісячно понад 5,2 млн.грн., що в свою чергу призведе до ускладнення ситуації по розрахунках з підприємствами паливно-енергетичного комплексу та соціальної напруги в регіоні.

На нараді також було проаналізовано виконання в області цільових державних програм по агропромисловому комплексу та підбито підсумки роботи освітньої галузі.

Звертаючись до керівників районів і міст області, Володимир Хоменко наголосив: рік починається у складних як бюджетних, так і погодних умовах. Тому зусилля органів виконавчої влади повинні бути спрямовані, перш за все, на забезпечення безперебійної роботи відповідних служб. Незважаючи на несприятливі погодні умови, люди повинні бути забезпечені усім необхідним. Особливо це стосується соціально бюджетних закладів – інтернатів, лікарень, шкіл та незахищених верств населення, піклуватися про які – обов’язок кожного керівника.

Також голова облдержадміністрації підкреслив, що навіть при відсутності бюджету на наступний рік, кожен район має найближчим часом сформувати блок економічних пропозицій і визначити напрямок, в якому рухатиметься у наступному році.



Після закінчення селекторної наради голова облдержадміністрації провів прес-конференцію для представників обласних та всеукраїнських ЗМІ.

Аналізуючи рік, що минає, голова облдержадміністрації, зокрема, відмітив, що глибина падіння економічного блоку була набагато меншою, ніж в інших областях, а по деяких позиціях вдалося втримати нормальні показники. Перш за все, це аграрний комплекс, де внаслідок тривалої комплексної роботи відбулися позитивні зміни по валовому збору зерна, адже область другий рік поспіль впевнено перетинає двомільйонну позначку збору врожаїв. Також серед переваг Володимир Хоменко відмітив деяке покращення у напрямку роботи з інвесторами, яке дає впевненість у втіленні заявлених проектів та покращення демографічної ситуації в області.

Разом з тим, керівник області висловив глибоке занепокоєння відсутністю прийнятого бюджету на наступний рік, адже під загрозою опиниться ряд важливих соціальних і економічних програм, що буде стримувати розвиток регіонів.

Розчаруванням року Володимир Хоменко визначив кризу в економіці країни, яка суттєво скоригувала плани і наміри щодо подальшого розвитку Чернігівщини, зокрема, в інвестиційній та промисловій галузях області. А творчий звіт майстрів мистецтв і художніх колективів Чернігівської області «Тобі, славетна Україно, Чернігівщини щедрість і талант», що відбувся 26 листопада у Національному палаці «Україна», він назвав концентрованою відповіддю усім песимістам на те, що таке Чернігівська область.

Загалом же, підбиваючи підсумки 2009 року, голова облдержадміністрації підкреслив: незважаючи на окремі кризові явища, область не стала депресивною чи менш привабливою для інвесторів або для туристів. Вона так само зберігає свій потенціал, над розкриттям якого треба сумлінно і комплексно працювати усім гілкам влади у наступному році.