back

До 65-ої річниці визволення України

28-10-2009 | 14:48

28 жовтня з нагоди 65-ої річниці визволення України від фашистських загарбників в облдержадміністрації відбувся урочистий прийом за участю керівництва області та міста, представників обласних та міських ветеранських організацій.

Вітаючи присутніх з 65-ою річницею визволення рідної землі, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, зокрема, зазначив:

«Велика Вітчизняна — це наша історія, наше героїчне минуле. Час і доля по-різному перегортають сторінки історії, та ніколи не зникне пам’ять про людей, які зазнали випробувань найжорстокішою війною, пам’ять про нашу перемогу. Адже доки живе пам’ять — живе людина, продовжується рід людський, міцно стоїть держава. Без визволення України в сорок четвертому, без великої Перемоги в травні сорок п’ятого не постала б держава Україна».

З нагоди відзначення 65 ї річниці визволення України від фашистських загарбників, Президент України Віктор Андрійович Ющенко підписав Указ «Про День визволення України від фашистських загарбників». Установлення Дня визволення України від фашистських загарбників має на меті вшанування героїчного подвигу українського народу в Другій світовій війні, всенародне уславлення воїнів-переможців, вшанування пам’яті мільйонів полеглих за визволення України - представників усіх національностей, співвітчизників, які загинули на окупованій території, в концтаборах, на фашистській каторзі.

«Ми пам’ятаємо про героїчний подвиг свого народу. Нині наша особлива увага звертається на збереження, реставрацію й облаштування кожного пам’ятника, що увічнює героїзм воєнної доби. Чи то величний Меморіал слави, чи партизанський «Лісоград», чи то могила невідомого солдата в маленькому поліському селі. Наш обов’язок — передати збережену пам’ять дітям та онукам, щоб і вони шанобливо пам’ятали про тих, хто віддав життя «не заради слави, а заради життя на землі».

Я висловлюю найщиріші слова шани людям, які вибороли право на життя й свободу нашого народу, воскресили з попелу та згарищ країну, врятували від фашистської навали інші європейські народи. Будьмо у своїх помислах і діяннях гідними героїв і мучеників тієї війни», - наголосив Володимир Хоменко.

З нагоди свята керівник області вручив державні нагороди та Почесні грамоти обласної державної адміністрації.

Зі словами вдячності і шани до присутніх також звернулися голова обласної ради Наталія Романова та Чернігівський міський голова Олександр Соколов.

Увагою і повагою до ветеранів, які здобули перемогу у Великій Вітчизняній війні, назвав вручені високі нагороди заступник голови ради Чернігівської обласної організації Ветеранів Микола Тимченко. Він також висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю ветеранських організацій з обласною владою і наголосив на необхідності збереження підростаючим поколінням пам’яті про страшні роки війни і ціну перемоги.

Після урочистого прийому керівники області та міста, начальники обласних управлінь, підприємств та організацій, керівники силових структур, представники міської, районних та обласних ветеранських організацій поклали квіти у сквері ім. М.М.Попудренка та на Меморіалі Слави на Болдиній горі.

Під час покладання вінків та квітів до вічного вогню на Меморіалі Слави прозвучали прізвища Героїв Радянського Союзу, полеглих під час визволення міста Чернігова 21 вересня 1943 року та прізвища уславлених чернігівців – Героїв Радянського Союзу, які загинули у роки Великої Вітчизняної війни. Хор Чернігівської єпархії виконав «Молебен за полеглих воїнів».

Цього самого дня за участю керівництва області та міста на кладовищі Яцевому відбулася церемонія перепоховання останків солдата та партизанів, які загинули в боях під час визволення м. Чернігова в роки Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років.