back

Підбиті підсумки 2009-го аграрного року Чернігівщини

18-02-2010 | 12:15

Врожай зернових культур в обсязі 2,5-3 мільйони тонн в найближчому майбутньому вже не є фантастикою для аграрного сектора Чернігівської області. Про це на засіданні колегії головного управління агропромислового розвитку повідомив заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Шанойло.

„Два роки поспіль аграрії регіону збирають більше 2-х мільйонів тонн зерна, і це стає нормою, — наголосив О.Шанойло. — ”Тому завданням на майбутнє є не лише закріплення результату, а й нарощування обсягів, оскільки в нас є всі передумови для цього”. Аграрії вже мають досвід реалізації великого врожаю — одних лише зернових реалізовано на 630 тисяч тонн більше, ніж у 2008-му. А в цілому виручка від реалізації аграрної продукції за підсумками 2009 року зросла у порівнянні з попереднім роком на 592 мільйони гривень і склала 2,4 млрд. грн.

На колегії, яка присвячувалась підсумкам 2009-го, було зазначено, що цей рік став одним із найскладніших серед інших. Державна фінансової підтримки галузі скоротилась порівняно із попереднім роком в 3,7 разів, поточне кредитування підприємств АПК зменшено на 30%, обсяг внутрішніх інвестицій в розвиток аграрної галузі скоротився в умовах кризи в 2,1 рази, зовнішніх — на 19,8%. На погіршення фінансової ситуації вплинули і девальвація гривні, і проблеми повернення валютних кредитів, а також штрафні санкції, цінові диспропорції тощо. До економічних проблем додались негативні погодні умови: це і посуха в основний вегетаційний період формування врожаю, і посуха під час посіву озимих культур уже під урожай 2010 року.

Тим не менше, всупереч обставинам, що склалися, аграрії виростили та зібрали 2 мільйони 49 тисяч тонн зерна з якістю на 8-15 % вищою, ніж у 2008-му. У 2009-му область отримала найбільший за всю історію області врожай соняшника та найвищу врожайність цукрового буряку (правда, на тлі зменшення посівних площ).

За підсумками року в тваринницькому комплексі області, який у минулі роки демонстрував переважно від’ємні результати, забезпечено темпи приросту поголів'я свиней на 13,3%, птиці — на 2,7%, обсяги вирощування худоби і птиці зросли на 11,9%, молока — на 12,4%. Досягнуто перевищення обсягів вирощування худоби і птиці над їх реалізацією на 22,0%, що свідчить про нарощування м'ясних ресурсів. Вперше за історію області досягнуто середньодобового приросту свиней у 475 грамів, чого, щоправда, ще замало для динамічного зростання галузі.

У 2009 році, не дивлячись на фінансову кризу, введені в експлуатацію унікальні інвестиційні проекти. ТОВ «Земля і воля» (м. Бобровиця) веде будівництво зерносушильного комплексу — сушарка була введена в дію на початку 2009 року. ТОВ “Агрікор - Холдинг” (Прилуцький район) будує елеватор на 100 тисяч тонн зерна — перша черга на 40 тисяч тонн вже введена в дію і успішно працює.

Протягом минулого року розмір орендної платні, що отримують селяни від підприємств-орендарів зріс з 2,2% від вартості землі до 2,9%, завдяки чому область посіла за цим показником четверте місце у країні.

Що стосується харчової промисловості, то за підсумками 2009-го суттєво зросла її прибутковість. За даними статистики, за рік тут отримано 21,1 млн. грн. прибутку (у 2008 р. збиток становив 110,4 млн. грн.). Значно зросла прибутковість підприємств хлібопекарської галузі — плюс 4,1 млн. грн., м’ясної — плюс 3,4 млн. грн., інших харчових продуктів — плюс 12,3 млн. грн. Збитковість молокопереробної галузі знизилася у 2,8 рази, олійно-жирової — на 64,3%.

Із 96 харчопереробних підприємств області в 2009 році виробництво продукції здійснювало 91 підприємство. Із загальної кількості працюючих 27 заводів спрацювали з нарощенням обсягів. Значний темп зростання мають: ТОВ “Земля і Воля” — 187,3%, ТОВ МПК “Бройлер”— 146,8%,, ТОВ ВКФ “Агід” — 138,2%, ВАТ “Ічнянський молочноконсервний комбінат” — 134,2%, ЗАТ “Куликівське молоко” — 134,2%, ДП “Ново–Бобровицький спиртовий завод” — 127,7% та інші. За наявності кризи з притаманним їй падінням попиту такі темпи розвитку є показовим прикладом.

Перспективною формою взаємодії виробників та переробників, вважають в головному управлінні, могли б стати так звані кластери — об’єднання за принципом „від виробництва — до споживання”. Кластери, окрім іншого, мали б узгоджену внутрішню політику, яка збалансовано представляла інтереси усіх учасників ринку. А це б унеможливило ситуації, коли переробник розвивається за рахунок банкрутства виробника, чи навпаки.

Серед завдань, що були поставлені на колегії перед аграрним комплексом області на поточний рік, зокрема, такі. Відродження цукрової галузі, для чого є цінові передумови, подальше нарощування обсягів посівів, в тому числі кукурудзи, розвиток великотоварного тваринництва, погашення боргів із заробітних плат, надолуження відставання окремих районів за показниками розвитку.

Як зазначив начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак, 2010 рік не буде простим для аграріїв, адже більшість проблем, з якими зіткнулась галузь у минулому році, залишаються і в поточному. Проте експерти 2010-й рік називають роком підвищення цін на основні сировинні продовольчі ресурси — такі очікування є в усьому світі. Якщо так, то це стане додатковим поштовхом для розвитку сільського господарства, яке, всупереч кризовим явищам продовжує демонструвати стабільні результати роботи.

Ігор Кузьменко,
прес-служба
головного управління АПР
облдержадміністрації