back

Президентський законопроект Конституції обговорили у Прилуках

10-10-2009 | 10:49

9 жовтня в актовому залі Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу імені І.Я.Франка зібрались представники інтелігенції міста та району, щоб обговорити проект Народної Конституції, як позиціонує свою конституційну ініціативу Президент України Віктор Ющенко.

На зібрання приїхали заступник Глави Секретаріату Президента Валентина Руденко, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко та голова Прилуцької райдержадміністрації Олег Нестеренко.

Як зазначила у своїй промові Валентина Степанівна, існуюча в Україні система влади не дозволяє гарантувати дотримання прав громадян, проводити необхідні реформи, підвищувати соціальні гарантії. Спроби змінити цю ситуацію зсередини не дали результату: влада в Україні не здатна реформувати сама себе. Бюджет на цей рік Президент підписав з умовою, що до нього будуть внесені оговорені зміни. Однак зміни не внесені, Кабмін про хід виконання бюджету не звітує. Чинна Конституція після необачного втручання в 2004 році розбалансувала владу, призвела до серйозних протиріч між владними інституціями, що загрожують подальшим їх паралічем, а то й суспільним колапсом. Тому, підкреслила промовець, аби оновити конституційне регулювання суспільних відносин та забезпечити демократію в Україні, Президент виніс свій проект Конституції на всеукраїнське обговорення.

Принциповими положеннями проекту Конституції є посилення конституційних гарантій прав і свобод людини і громадянина, реальне забезпечення їх захисту насамперед у судовому порядку; забезпечення здійснення ефективної державної влади на засадах чіткого розподілу функцій, удосконалення системи стримування і противаг, уникнення дуалізму в системі виконавчої влади, а також збалансування всього державного механізму; розширення конституційного регулювання інститутів безпосередньої демократії; оптимізація територіальної організації влади та розвиток місцевого самоврядування; створення передумов для здійснення судової реформи та реформи правоохоронних органів; встановлення конституційних засад участі України у процесах світової і європейської інтеграції; усунення наявних неузгодженостей конституційного тексту.

Валентина Руденко започаткувала ділову, відверту розмову в поєднанні з дебатами. Слушні пропозиції і зауваження висловили в своїх виступах викладачі гуманітарно-педагогічного коледжу Ніна Швед та кандидат історичних наук Алла Шатковська, представник агротехнічного коледжу Ніна Науменко, заступник головного лікаря районної лікарні Георгій Дудуца, голова профспілки працівників освіти міста Тетяна Васильченко. Як вони зазначали, потреба реформувати Основний Закон нашої держави назріла. Адже Конституція нині часто використовується українськими політичними силами як інструмент політичної боротьби. Передусім напередодні президентських виборів. Водночас більшість представників політичної еліти не має намірів ліквідовувати безсистемність влади, кризу адміністративної і судової систем, а також вдосконалювати місцевого самоврядування… З цієї причини конституційний процес супроводжується постійними конфліктами між гілками влади.

Що ж до змісту проекту нової Конституції, то пропонується забезпечити працездатність парламенту – Національних Зборів України, ще зменшити чисельність Палати депутатів, урізати пільги народних обранців, передбачити, щоб народ міг виявляти свою владу не лише біля виборчої урни, а й через народну законодавчу та місцеву ініціативи за допомогою референдумів. І щоб їх рішення були обов’язковими для депутатів та сенаторів. Необхідно також передбачити в законодавстві відповідальність за порушення Конституції. Висловлювались думки, що Президенту після закінчення повноважень необхідно попрацювати в Сенаті, однак не варто закріплювати це право пожиттєво. Схвалюється те, що за президентським законопроектом депутати до Палати депутатів обиратимуться за відкритими списками, а до місцевих рад – прямим, безпосереднім голосуванням, тобто на місцях буде повернуто мажоритарну систему. Всім ясно, що пора зміцнити місцеве самоврядування, розширити реальні повноваження громад. Є нагальна необхідність поширювати просвітницьку діяльність серед населення з метою захисту та відстоювання своїх прав. Бажано, щоб з текстом Народної Конституції могли ознайомитись найширші маси, аж до мешканців малого хутірця чи віддаленого села.

– Для мене сьогоднішня зустріч особлива, – сказав наприкінці, ніби підбиваючи підсумки розмови, Володимир Хоменко. – Тридцять три роки тому я одержував у цьому залі атестат про середню освіту. Тоді тут був інтернат… У два з половиною роки я залишився без батьків, десять років виховувався в сиротинці. І тому мене особливо зворушили слова Президента, з яким мав двогодинну розмову у минулий вівторок, про те, що не про центнери і тонни нам треба дбати, не про гектари і відсотки – то проблеми багатих людей, а захищати сиріт і створювати умови для нормального життя інвалідів. Щоб не відчували вони себе ізгоями в суспільстві. І його проект Конституції спрямований саме на забезпечення достойного життя українців, передусім – малих українців, як каже Віктор Ющенко, їх прав і свобод, на те, щоб народ насправді був джерелом влади, а не кілька кланів почергово терзали державу. Ось хоча б один приклад. У Дідівцях руйнується, гине на очах будинок Костомарова, пам’ятка культури. А буквально поряд бовваніє мало не казковий маєток, добротна конюшня… Чому в нас до меценатства треба товстосумів примушувати, як, скажімо, в Батурині, колишній козацькій столиці, – до справи відновлення історичної пам’яті. І підтримую пропозицію про те, що треба донести зміст президентського документу до кожного, щоб залучити всіх небайдужих громадян до творення Основного Закону країни. Тут мають допомогти засоби масової інформації.

Лейтмотив зустрічі – Україні потрібна дієздатна Конституція прав і свобод, яка стане основою для розвитку суспільства, ефективно працюватиме на його реформування. І президентський проект – її надійна будова, яка після «опорядження», тобто врахування думок народу, має стати стрункою і світлою будівлею європейського зразка.

За інформацією газети «Прилуччина»