back

Майже півтисячі сільських осель Бахмаччини запалили блакитний вогник

10-12-2009 | 12:15

Коли в село приходить газ – воно починає оживати. Туди повертається молодь і село живе вже новим життям. Про це голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко говорив під час в урочистостей з нагоди введення в експлуатацію вуличних газопроводів сіл Халимонове та Митченки Бахмацького району.

За його словами, держава дуже заборгувала перед селом, вирішуючи свої проблеми за рахунок утиснення сільського жителя, але поступово її позиція змінюється і доказ цьому – газифікація сіл. Це робить комфортним побут людей і зігріває не лише оселі, а й душі.

Спільні дії облдержадміністрації, місцевих органів самоврядування та виконавчої влади, селян та будівельників, в результаті яких газифіковано 160 будинків у селі Митченки, 320 – у селах Мовчинів, Глибоке та Халимонове, Володимир Хоменко назвав відповіддю кризовим явищам, які зараз є у державі.

«Цьому святу передувала дуже важка робота – починаючи від виготовлення проектно-кошторисної документації, закінчуючи фінансуванням. Але попереду у нас робота не менш значна – в першу чергу це газифікація об’єктів соціальної сфери. Перед нами стоїть дуже важлива задача по відродженню села – це і створення робочих місць, і належних умов для навчання молоді, підвищення рівня освіти сільських дітей. Ми працюємо і будемо надалі працювати у цьому напрямку», - підкреслив керівник області.

Довідка. Чернігівська область налічує 15 міст, 30 селищ міського типу та 1489 сільських населених пунктів.

На сьогодні в області газифіковано природним газом всі міста, 25 селищ і понад 400 сільських населених пунктів.

Рівень газифікації у цілому по області становить 52,1%, у тому числі у сільській місцевості – 25%.

Обласна державна адміністрація вживає заходи щодо нарощування обсягів газифікації. У минулому році збільшилися темпи газифікації, в експлуатацію було введено в дію майже 234 км газових мереж, що на 50 км більше ніж у 2007 році, не знижуються темпи і в поточному році.

В області опрацьована і впроваджена схема газифікації населених пунктів із залученням різних джерел фінансування. Зокрема, підвідні газопроводи споруджувались за рахунок коштів державного бюджету, газопроводи в населених пунктах фінансувались за рахунок пайової участі місцевого бюджету, коштів населення та інвесторів.

Для прискорення вирішення проблеми газифікації населених пунктів області, уже в найближчі роки необхідно було б побудувати 3,4 тис.км міжселищних газопроводів, на суму близько 360 млн. грн., при цьому необхідно побудувати шкафні ГРП - 550 шт.5 на суму 27 млн.грн., для підведення газу до населених пунктів - 3,75 тис.км розподільчих газопроводів на суму 200 млн .грн.

У попередні роки за рахунок державних коштів в сумі 194 тис.грн. було побудовано підвідний газопровід високого тиску до с. Халисонове протяжністю понад 1,6 км. Це дало можливість жителям сіл Мовчинів, Глибоке та Халимонове здійснити газифікацію своїх осель.

В минулому році за рахунок коштів Державного бюджету було побудовано та здано в експлуатацію підвідний газопровід протяжністю 8,7 км. до села Митченки. На його спорудження було затрачено 3,3 млн. грн. державної субвенції.

Це дало можливість підрядній організації ПП «Газ-Фаєр» в поточному році продовжити роботи по вуличному газопроводу цього села. На їх прокладення витрачено понад 1,1 млн. грн., за рахунок чого побудовано 17 км газових мереж, до яких підключено 160 будинків.

Крім коштів населення на реалізацію цього інвестиційного проекту були залучені бюджетні кошти за програмою «Власний дім». Цією нагодою скористалося 69 сімей, які отримали пільгові державні кредити на загальну суму майже 500 тис. грн., що сприяло завершенню розпочатої роботи. Відкрилися перспективи газифікації об'єктів соціально-культурної інфраструктури села.