back

Ситуація в області з погашенням заборгованості із виплати заробітної плати

29-01-2010 | 12:01

Про ситуацію, яка склалася з погашенням заборгованості із заробітної плати на підприємствах, організаціях та установах області на початку 2010 року, йшлося 28 січня під час засідання тимчасової комісії в облдержадміністрації, яке провела заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус.

Як повідомив т.в.о. начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Іван Богуш, загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ і організацій області (з урахуванням економічно неактивних) упродовж минулого року зросла на 3,8 млн. грн. (по економічно активних підприємствах – на 3,4 млн. грн.) і на 01.01.2010 склала 24,9 млн. грн., зокрема, по економічно активних підприємствах – 19,6 млн. гривень.

Проте, упродовж грудня 2009 року її розмір зменшився на 4,8 млн. грн., що відбулося, в основному, за рахунок повного погашення боргів із заробітної плати працівникам бюджетної сфери – лікувально-профілактичного закладу «Прилуцька центральна міська лікарня» та частково працівникам КП «Чернігівське тролейбусне управління».

Станом на 1 січня ц.р. повністю ліквідовано заборгованість економічно активними підприємствами Носівського, Семенівського і Талалаївського районів, 10 районів погасили борги у промисловості, 9 – у сільському господарстві. Основними видами економічної діяльності, що формують заборгованість із виплати заробітної плати серед економічно-активних підприємств області залишаються промисловість та будівництво.

За словами І.Богуша, заборгованість з державного бюджету в області відсутня. У той же час станом на 01.01.2010 року заборгованість з місцевого бюджету склала 105,8 тис. грн.

Залишається складною ситуація щодо ліквідації заборгованості з заробітної плати працівникам державних підприємств області, що підпорядковані центральним органам влади.

Наголошувався той факт, що станом на 1 січня 2010 року 5,3 млн. грн. заборгованості із заробітної плати (майже чверть боргів) припадає на економічно неактивні підприємства. З них 4,4 млн. грн. – заборгованість підприємств, стосовно яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом; решта – майже 1,0 млн. грн. відповідно борги підприємств, що призупинили свою економічну діяльність.

Як виконувалася в області у 2009 році Постанова Кабінету Міністрів України від 02.04.2009 р. № 312 „Питання погашення у 2009 році заборгованості з виплати заробітної плати (з нарахуваннями), що утворилася станом на 1 квітня 2009 роки за рахунок сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість“ поінформував перший заступник голови державної податкової адміністрації в області Микола Манжула.

За результатами засідання дано доручення головам тимчасових районних та міських комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат:

– проаналізувати причини невиконання графіків погашення заборгованості із заробітної плати та на основі реального стану справ по кожному підприємству-боржнику, опрацювати стратегію щодо суттєвої активізації діяльності керівників господарюючих суб’єктів області у виконані соціальних зобов’язань перед своїми працівниками, подальшого нарощування темпів погашення заборгованості та посилення координуючої ролі у цьому напрямку роботи з боку відповідних органів виконавчої влади;

– приділити першочергову увагу питанням, пов’язаним з наповненням та виконанням місцевих бюджетів, своєчасністю і повнотою сплати податків, виплатами пенсій, стипендій та іншими соціальними виплатами;

– проінвентаризувати та скласти чітку картину щодо ліквідації боргів із заробітної плати на підприємствах-банкрутах області та забезпечити активну співпрацю з арбітражними керуючими у напрямі прискорення погашення заборгованості із заробітної плати працівникам економічно-неактивних підприємств-боржників.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації