back

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко: я відкритий до діалогу з пресою

14-07-2010 | 16:28

Незважаючи на щільний графік, сьогодні голова облдержадміністрації Володимир Хоменко спілкувався з представників центральних, обласних та комунальних засобів масової інформації.

За майже годину розмови він відверто відповів на всі досить різнопланові запитання (а їх було більше 20), які виникли у журналістів до керівника області щодо проблем і перспектив її розвитку. Володимир Хоменко проаналізував роботу Чернігівщини за півроку, окреслив основні напрями подальшої діяльності.

Зокрема, він наголосив, що за період з початку року у промисловості області з’явилися обнадійливі тенденції, зокрема, у нарощуванні обсягів виробництва на ряді суб’єктів господарювання.

У целюлозно-паперової промисловості, насамперед, це заслуга ВАТ «Корюківська фабрика технічних паперів» (на яке припадає 9% у структурі промисловості області, та 91, % галузевих обсягів), де за 5 місяців збільшено виробництво шпалер на 7,7 %. ТОВ «МенаПак» нарощено виробництво продукції в 1,5 рази.

Поступово відновлюють виробництво підприємства транспортного машинобудування: акціонерним товариством «Чернігівський автозавод» випущено 80 автобусів (протягом січня–травня минулого року їх виробництво було призупинено), групою підприємств «Пожспецмаш» збільшено виробництво пожежних машин, ВАТ «Ніжинсільмаш» - серійний виробник обладнання для птахівництва збільшило випуск на 77,6% (випущено продукції на суму 22 млн.грн.). Підприємства молочної промисловості наростили виробництво на 9,1%. Це, перш за все, філія «Менський сир» ППКФ «Прометей», ЗАТ «Маслозавод «Прилуки», ВАТ «Ічнянський молочно-консервний завод», ЗАТ «Куликівське молоко», ВАТ «Бобровицький молокозавод». Виробництво молока й вершків сухих збільшилось у 1,6 рази, масла вершкового - на 32,2%, сирів жирних - на 2,1%.)

За словами голови облдержадміністрації, багато проблем, що накопичилися на виробництвах, виникли не сьогодні і мають глибокі коріння. Особливо на великих бюджетоутворюючих підприємствах вже не перший рік є проблеми, пов’язані з невідшкодуванням ПДВ та іншими нестимулюючими та неузгодженими актами, які свого часу були прийняті на найвищому рівні, у тому числі й попереднім Кабінетом Міністрів.

Наприклад, розпорядження Кабінету Міністрів України від 10.04.2008 року №610-р щодо заборони відведення земельних ділянок лісового фонду більш, ніж на два роки загальмувало реалізацію інвестиційного проекту ТОВ «Папернянський кар’єр скляних пісків», яке має спеціальний дозвіл на користування надрами Грибово-Руднянського родовища кварцових пісків, але не може розпочати його освоєння. Сьогодні Державним комітетом України із земельних ресурсів підготовлено проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про погодження місця розташування земельних ділянок», який узгоджений із зацікавленими центральними органами виконавчої влади та проходить правову експертизу у Мін’юсті.

Володимир Хоменко висловив впевненість у тому, що вирішити нагальні питання та закріпити позитивні тенденції економічного розвитку області допоможе спільна діяльність Регіонального та Національного Комітетів з економічних реформ, який плідно працює в області з початку квітня.

Взагалі ж, що стосується загального економічного стану та роботи великих підприємств регіону, то тут керівник області зауважив, що основне завдання на сьогодні – як мінімум повернути докризові показники обсягів виробництва, як максимум – наростити такі темпи роботи, щоб наші підприємства мали гідну конкурентоспроможність по багатьох напрямках.

Зараз, повідомив він, є декілька цікавих проектів і є зацікавлені у кінцевому результаті інвестори.

Відновлення територій пріоритетного розвитку – чи потрібно це сьогодні? На думку керівника області, це стало б суттєвим стимулом для інвестиційного розвитку регіону. Адже за час дії Закону України «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Чернігівській області» прийнятого у 2003 році, почало відроджуватись льонарство, оновлено та модернізовано виробництво технічних паперів, налагоджено випуск поліграфічних фарб, кабелю, розширено спектр виробів з деревини.

Що стосується питання забезпечення пільгами на медичні послуги соціально незахищених верств населення, то, за словами керівника області, воно обов’язково буде врегульовано.

Торік лікарні на базі Прилуцької центральної міської лікарні відкрито відділення амбулаторного гемодіалізу, яке дає можливість проводити гемодіаліз хворим з нирковою недостатністю як з Прилук, так і з п’яти південних районів області. На кінець 2010 – початок 2011 року заплановано відкриття такого ж відділення у Корюківці.

У червні цього року відкрито відділення магнітно-резонансної томографії поліклініки „ВІДІ” на території Чернігівської міської лікарні №1. Досягнута домовленість з адміністрацією клініки „ВІДІ” щодо 10% знижки для ветеранів Великої Вітчизняної війни при проведенні МРТ.

Проводиться реалізація інвестиційного проекту по створенню діалізного медичного центру на території Чернігівської міської лікарні №3, введення в дію якого дасть можливість людям із захворюванням нирок надавати високоякісну медичну допомогу. На 2010 рік інвестиції заплановані у обсязі 33,5 млн. грн. – термін реалізації проекту до 21 вересня 2010 року, тобто до Дня міста. Досягнута домовленість з керівництвом Укрнафти щодо виділення коштів 2,8 млн. грн. для завершення будівництва Талалаївської ЦРЛ.

Ситуацію у сільському господарстві Володимир Хоменко назвав обнадійливою, але за умови посиленої уваги до переробної промисловості. Урожай зернових у деяких районах суттєво постраждав від посухи, яка спостерігається цього літа. Зараз йде збирання урожаю у південних регіонах, яке почалося з випередженням у два тижні. Голова облдержадміністрації запевнив присутніх журналістів, що прогнозованого врожаю вистачить на всі потреби області.

Відродження історико-культурної спадщини Володимир Хоменко назвав одним з головних напрямків роботи обласної влади. Він повідомив, що в цьому році буде відкрито першу чергу музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград» на території Щорського району. Цей об’єкт, наголосив він, стане не лише даниною вшанування пам’яті людей, які там загинули, а й дасть можливість усім бажаючим ближче познайомитися з історією краю та подіями Великої Вітчизняної війни. Тривають роботи по створенню історико-архітектурного музейного комплексу «Древній Любеч» тощо.

Але практично всі туристичні об’єкти області потребують вдосконалення своєї інфраструктури, зокрема: будівництва нових сучасних туалетів, закладів розміщення та харчування, які б відповідали європейському рівню, встановлення додаткових дорожніх вказівників.

Голова облдержадміністрації зазначив, що ці питання будуть поставлені перед новопризначеними керівниками районів; можливо, до створення сучасної інфраструктури долучиться місцевий бізнес.

Стосовно подальших стосунків зі ЗМІ, керівник області наголосив, що готовий до подальшого відкритого конструктивного діалогу з журналістами. Крім того, найближчим часом планується проведення наради з редакторами комунальних ЗМІ, які у подальшому стануть регулярними.

Прес-служба облдержадміністрації