back

На засіданні Колегії облдержадміністрації підбито підсумки роботи області за 9 місяців

30-10-2009 | 10:21

Підсумки економічного і соціального розвитку за 9 місяців поточного року засвідчили, що економіка області продовжує перебувати у складних умовах.

Це, зокрема, зазначила у своїй доповіді заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус.

Серед факторів, що негативно впливають на економічний потенціал області, відзначено спад інвестиційної та зовнішньоекономічної активності, недостатній обсяг обігових коштів підприємств, зростання збитковості та погіршення розрахунків між ними, погіршення кон’юнктури на важливих для області товарних ринках, зниження реальних доходів громадян тощо.

Виробництво промислової продукції зменшилось на 18,7 %, обсяги обороту роздрібної торгівлі скоротилися на 11,8 %, реалізованих послуг - на 10,2 %, підрядних робіт - на 49,2 %.

Разом з тим, у вересні порівняно з серпнем обсяги промислового виробництва зросли на 1,3 %.

Позитивну динаміку забезпечив агропромисловий сектор економіки. Виробництво валової сільськогосподарської продукції по всіх категоріях господарств за 9 місяців 2009 року збільшилось на 2%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах - на 6,4 %. Найбільший приріст (як у рослинництві, так і в тваринництві) забезпечили сільгосппідприємства Н.-Сіверського (+22,8 %), Борзнянського (+17,7 %), Семенівського (+13,4 %), Носівського (+10,6 %) районів.

Рівень зареєстрованого безробіття зменшився порівняно з початком року на 1,7 відсоткових пункти і станом на 01.10.2009 зупинився майже на минулорічній позначці - 3,0 %.

Середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника за січень-серпень ц.р. зросла на 8,4 % і становила 1436,18 грн. На 01.10.2009 середній розмір пенсій збільшився на 5,1 % до 827,91 грн.

Водночас, погіршення фінансового стану підприємств, зростання їх збиткової діяльності спричинили збільшення загальної суми заборгованості із заробітної плати з початку року на 38,7 % до 29,2 млн. грн., з них 19,2 млн. грн. - на економічно активних підприємствах. Наростили заборгованість з початку року 12 територій. Найбільші її суми мають Прилуцький, Менський, Щорський, Козелецький та Бобровицький райони і міста Чернігів, Ніжин, Прилуки.

Наталія Білоус наголосила: в такій ситуації керівники районів повинні ще раз проаналізувати причини, що завадили своєчасній виплаті заробітної плати працівникам економічно активних підприємств, поверненню боргів по кожному неблагополучному підприємству та ініціювати порушення справ щодо адміністративної відповідальності їх керівників чи розірвання контрактів по господарюючих суб’єктах державної та комунальної власності, які не здатні забезпечити соціальні гарантії працюючим.

Серед найважливіших пріоритетів обласної влади є створення сприятливих умов життєдіяльності для осіб з обмеженими можливостями, підтримка багатодітних сімей, розвиток національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На утримання інтернатних установ системи соціального захисту за 9 місяців цього року з обласного бюджету спрямовано 27,6 млн. грн.

Фінансування територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян збільшилось на 14,5% і склало 36,8 млн. грн.

Продовжувалась робота щодо забезпечення технічними засобами реабілітації та пересування осіб з обмеженими фізичними можливостями - з початку року отримано 2605 одиниць.

На жаль, в держбюджеті не передбачені видатки на забезпечення спецавтотранспортом інвалідів, що викликає певну соціальну напругу.

Продовжувалась робота, спрямована на поліпшення соціального захисту дітей.

За 9 місяців поточного року усиновлено громадянами України 33 дитини, створено 1 дитячий будинок сімейного типу, 36 прийомних сімей. Загальна кількість вихованців прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу в області збільшилась на 71 % (з 149 до 255 дітей).

В освітній галузі пріоритетними залишались забезпечення якості освіти, її доступності та конкурентоспроможності випускника, модернізація всіх освітніх ланок. Дошкільним вихованням охоплено 58,3 % дітей відповідного віку, що на 3,5 процентні пункти більше порівняно з відповідним періодом 2008 року.

За 9 місяців 2009 року значно покращено рівень комп’ютерного забезпечення освітніх установ, який становить 16,2 учнів на один комп’ютер. До мережі Інтернет підключено 62,3% навчальних закладів І-ІІІ ступенів, що на 25% більше, ніж на початок 2009 року.

У рамках обласної Програми «Шкільний автобус» за кошти обласного бюджету придбано 7 шкільних автобусів. У сфері охорони здоров’я на утримання лікувально-профілактичних закладів області за 9 міс. п.р спрямовано 467,6 млн. грн., що на 48,9 млн. грн. більше відповідного періоду 2008р.

У рамках Обласної програми забезпечення санітарним автотранспортом центральних районних лікарень та закладів охорони здоров’я сільської місцевості за 9 міс. 2009р. придбано 32 автомобілі, які отримали сільські лікарські амбулаторії.

У сфері культури завершено ІІІ чергу будівництва Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут», відкрито для відвідувачів ряд об’єктів Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» в м. Батурин, проводяться ремонтно-реставраційні роботи на об’єктах історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч», створено комунальний заклад «Музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград» у Щорському районі.

В обговоренні підсумків роботи області за 9 місяців 2009 року взяли участь начальників окремих обласних управлінь та керівники районів.

Підбиваючи підсумки, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко підкреслив: надолужити втрачені позиції, працювати треба цілеспрямовано і наполегливо, сконцентрувавши зусилля усіх гілок влади на зменшенні негативного впливу світової фінансової кризи на економіку області та створенні сприятливих умов для посткризового розвитку. Серед головних напрямків роботи керівник області визначив, зокрема, необхідність максимального освоєння коштів Стабілізаційного фонду, роботу над бюджетом наступного року з обов’язковою підготовкою проектно-кошторисної документації на об’єкти, які планується ввести у дію у 2010 році.

Соціальна політика повинна бути спрямована на підтримку найвразливіших верств населення, недопущення суттєвого зростання безробіття та зниження життєвого рівня, погіршення якості соціальних послуг.

Також учасники засідання заслухали інформацію стосовно ситуації по туберкульозу та ВІЛ-СНІДу в області за 9 місяців 2009 року.

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Ященко зазначив, що на даний час Чернігівська область займає 11 місце в Україні по захворюваності на туберкульоз та 18 - на ВІЛ-інфекцію/СНІД. Ситуація з туберкульозу та ВІЛ/СНІду знаходиться на постійному контролі в облдержадміністрації.

Виявлення хворих на туберкульоз здійснюється як за зверненням в лікувально-профілактичні заклади, так і методом профілактичної флюорографії. При флюорографічному обстеженні пріоритетним напрямком роботи визначене обстеження населення з медичних та соціальних груп ризику по захворюванню на туберкульоз.

Показник захворюваності на туберкульоз становить 57,5 на 100 тис. нас. (2008р. - 64). Захворюваність сільських жителів знизилася на 3,1% (з 74,7 до 72,4 на 100 тис. сільського нас.), міських – на 15,8% (з 57,1 до 48,1 на 100 тис. міського нас.). Показник захворюваності на туберкульоз серед дітей зменшився у 3 рази і становить 2,1 на 100 тис. дитячого населення (2008р. - 6,3).

На виконання заходів Обласної програми протидії туберкульозу у 2007 – 2011 роках в області протягом 9 міс. 2009р. використано 7715,0 тис. грн., в т.ч. 4997,7 тис. грн. - з державного бюджету. В обласний протитуберкульозний диспансер за рахунок держбюджету поставлений бактеріологічний аналізатор «Baktec» для прискореної діагностики туберкульозу та знезаражуюча установка - піролізний інсинератор, але інсенератор на даний час не встановлений. Негативним фактором, що ускладнює вирішення проблем поширення туберкульозу, є поєднання туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. За 9 міс. 2009р. ВІЛ-асоційований туберкульоз виявлений у 95 хворих. Померли від поєднаної патології 33 хворих.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко наголосив на необхідності невідкладного вирішення питання вчасного виявлення хворих на туберкульоз та СНІД (особливо це стосується груп ризику та мешканців сільської місцевості), їх повного обстеження, транспортування до медичних закладів та ефективного лікування.

Після закінчення засідання Колегії голова облдержадміністрації відповів на запитання місцевих засобів масової інформації.

Зокрема, характеризуючи соціально-економічний стан області, Володимир Хоменко зазначив, що у порівнянні з іншими регіонами Чернігівщина має більше передумов і можливостей для того, щоб зберегти напрацьоване і рухатися вперед. Також він назвав складною ситуацію із реалізацією молочної продукції селянами. На його думку, вирішення цього питання лежить у багатьох площинах: врегулювання імпорту закордонної продукції, здоровий протекціонізм української продукції на закордонних ринках та врегулювання закупівель молока як у сільськогосподарських підприємствах, так і у приватних виробників. Але поки що проблема залишається невирішеною на державному рівні, а у обласної влади можливості вплинути на ситуацію дуже обмежені.

Стосовно надходження інвестицій на Чернігівщину, Володимир Хоменко зауважив: незважаючи на кризу, продовжується реалізація декількох інвестиційних проектів, зокрема, у галузі сільського господарства – це будівництво доїльних та молочних цехів, складів для зберігання зерна та іншої сільськогосподарської продукції; проходить невелика модернізація існуючих підприємств. в.

в.

в.