back

«Ти як?»: практичні кроки на Чернігівщині

10-10-2023 | 17:19

10 жовтня в Україні та всьому світі відзначається День ментального здоров’я. Для нас це незвичне поняття, про яке говорити почали навесні цього року зі стартом Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», що ініціювала перша леді Олена Зеленська.

Чого за цей час досягла Чернігівщина – говорили представники органів влади, громадських організацій, благодійних фондів та спеціалізованих структур під час сьогоднішньої тематичної зустрічі.

Як наголосила заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк, головна мета програми – формування навичок і культури самодопомоги та піклування про своє ментальне здоров’я на тому ж рівні, що й про фізичне. Адже це – запорука стійкості, яка сьогодні нам так потрібна.

«Ми підійшли до вирішення цього питання дуже ґрунтовно. Розпочали з картування послуг у Чернігівській області. Паралельно проводили анкетування надавачів та отримувачів психосоціальної послуги. Так ми зосередилися на головних викликах, що з’являються на шляху розбудови цієї системи, побачили наші сильні сторони та слабкі місця. Це дало змогу мобілізувати ресурси для розв’язання визначених питань», – зазначила під час брифінгу Жанна Шерстюк.

Що ж саме було зроблено: проведено аудит просторів формальних надавачів послуг (це заклади охорони здоров’я, передовсім первинна ланка, амбулаторії, сімейні лікарі, простори закладів освіти та соціального захисту) і запровадження там неформальної послуги, з чим допомогли партнери з неурядових громадських організацій. Прикладами такої співпраці Жанна Шерстюк назвала виїзди психологів від благодійних фондів «Карітас» та «Право на захист», Міжнародного медичного корпусу в амбулаторії Чернігівського центру первинної медико-санітарної допомоги. Це і навчання самих надавачів послуг спільно з проєктом USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров'я» (йдеться про лікарів, освітян, соціальних фахівців).

«Таким чином ми сформували ресурс, який здатен працювати над поставленою задачею. Сьогодні рухаємося далі – вже маємо у розробці декілька пілотних проєктів. Ініціативи стосуються ветеранської політики та забезпечення міжвідомчої співпраці всіх надавачів послуг. Тобто, якщо людина звертається в заклад охорони здоров’я зі своєю первинною проблемою, при цьому сімейний лікар бачить потребу у постійному психологічному супроводі, то автоматично, системно, на постійній основі підключаються заклади, які можуть надавати цю послугу й супроводжувати людину. Такий ресурс є в закладах освіти, соціального захисту. Єдина задача – забезпечити їх системне автоматичне функціонування», – розповіла Жанна Шерстюк.

Так, наразі розробляється проєкт «Відновлення», що стосується ветеранів та їхніх родин, сімей загиблих. Знов-таки важлива координація всіх дотичних структур, аби забезпечити дійсно якісну послугу. Планується створити певні групи, які виїжджатимуть на місця для проведення так званої «м’якої» психологічної роботи, приміром, через різноманітні активності. Зараз фахівці формують  програму через аудит послуг, які можуть сюди входити. До того ж вже є організації, готові надати ресурси для такої виїзної роботи з військовими та їхніми родинами.

Серед реалізованих ініціатив – залучення студентів-психологів до виїзду медичної мобільної бригади, яка працює на базі обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ. Загалом такі бригади лікарів почали курсувати по області у червні поточного року. У серпні до команди долучилися студенти з трьох навчальних закладів області після відповідного навчання на базі Чернігівського обласного центру соціальних служб. Перший такий виїзд був у Сосницьку громаду.

Спочатку психологів сприймали з пересторогою та скепсисом, як зазначила радниця начальника ОВА з питань ментального здоров’я, координаторка програми «Ти як?», психологиня Інна Чистенко. Але згодом люди почали дякувати за можливість такого спілкування.

Елементарну психологічну допомогу можуть надати і сімейні лікарі, більшість з яких в області  пройшли навчання за програмою mhGAP, підвищивши свою кваліфікацію стосовно питань психологічного здоров’я населення (за словами Інни Чистенко, ми майже лідери в цьому питанні по Україні).

«Ментальне здоров’я – це об’ємне поняття: добробут, щастя, самореалізація, бути корисним своїй громаді тощо. Вибудова системи ментального здоров’я – це найперше самодопомога та неформальні послуги на рівні громад. Це і дозвілля, і духовна підтримка, культурні та спортивні заходи. Тобто все те, що люди, об’єднуючись, можуть створювати для підтримки себе та одне одного, бути інтегрованими у суспільство. І вже потім у нас іде зростання: ми можемо говорити про первинну допомогу й наступні кроки, завершуючи закритими закладами. Будуючи систему за допомогою мобільних бригад, за підтримки партнерів, в тому числі й міжнародних, представників державної сфери, маємо набагато кращий ефект. Головне – щоб людина отримувала потрібну послугу на місці», – сказала психологиня. 

У ході спілкування досвідом розбудови системи ментального здоров’я ділилися представники громад. Приміром, у Ніжинській та Михайло-Коцюбинській ТГ запрацювали простори соціальної адаптації «університети третього віку».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації