back

Жнива-2010: які ціни очікують виробників зерна?

06-07-2010 | 10:33

Закупівельні ціни на збіжжя деяких зернових культур врожаю нинішнього року будуть значно вищими минулорічних. Про це повідомили на обласному семінарі-нараді щодо збирання зернових колосових культур на полях області, який пройшов в Ічнянському районі.

За інформацією Валерія Куліча, директора агропідприємства „Форсаж”, яке закупає та поставляє зерно в чорноморські порти для подальшого експорту, ріпак купуватимуть приблизно по 2600 гривень за тонну зерна, що на 15% дорожче ніж минулого року. Соняшник коштуватиме близько 3000 грн. за тонну, що у півтори рази дорожче, ніж минулоріч, коли за тонну платили 1970 грн. Ціна на кукурудзу в найближчі два-три місяці коливатиметься в межах 1200 грн. за тонну — рік тому за неї давали 900 гривень.

З іншого боку, на деякі зернові культури врожаю 2010 року очікується зниження цін. За даними В.Куліча, тонна продовольчої пшениці третього класу коштуватиме в порту 135 доларів (близько 1080 грн.). За мінусом витрат на доставку, які складають до 200 грн. на тонні, ціна може бути ще нижчою. Минулого року вартість тонни пшениці третього класу складала 1240 грн. Те ж саме може бути і з цінами на жито.

Але вихід є. Головним споживачем чернігівського зерна є Київ, який у вигляді хліба споживає не менше півмільйона тонн наших пшениці та жита. Закупівельні ціни у підприємств „Хліб Києва” будуть дещо вищими.

За прогнозами заступника начальника обласного центру з гідрометеорології Євгенії Верхогляд, липень та серпень цього року будуть спекотними, з вищим за норму температурним режимом. Тому жнива мають пройти з чітким дотриманням агротехнічних термінів збирання аби не втратити значну частину врожаю.

Начальник обласної насіннєвої інспекції Віктор Кекух підкреслив, що область не може допустити погіршення якості насіннєвого матеріалу, особливо на тлі інших регіонів, де насіннєві показники зростають. Не за горами осінній посів озимини — ні в якому разі не можна допустити, щоб сіяли сміттям.

Підбиваючи підсумки семінару-наради, заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Шанойло наголосив, що незважаючи на відсутність пільгового пального, достатнього фінансування, достойних цін на пшеницю та жито, ці жнива мають пройти не гірше, ніж минулорічні: „Аграрії завжди розраховували на власні сили, і це їм вдавалось”. Крім того, заступник голови адміністрації повідомив аграрному активу районів, що від них чекають реальних інвестиційних пропозицій, оскільки інвестиційна зацікавленість щодо аграрного сектору Чернігівщини починає зростати.

В рамках практичної частини семінару-наради його учасники відвідали елеваторне господарство СТОВ „Інтер”, в модернізацію якого лише за останні два роки вкладено 12 мільйонів гривень та побували на полях, де сучасні комбайни „Кейс” молотили озиму пшеницю.

Ігор Кузьменко,
головне управління агропромислового розвитку,
фото автора.