back

Другий сертифікат та грошова компенсація тим, хто відбудувався за власний рахунок – в ОВА про єВідновлення

06-10-2023 | 15:57

Цього разу мова про Кіптівську громаду, де сформовано другий в області сертифікат на придбання  нового житла замість знищеного — на суму більше 1,5 мільйона гривень. На сьогодні у роботі в регіоні перебувають 69 заявок на таку компенсацію із 248 поданих. 

Ще з суттєвого –  відкрито шлях до компенсації коштів за будівельні роботи та матеріали власникам пошкодженого житла, які відбудувалися за власний рахунок. Відповідний Закон уже ухвалений цього тижня Верховною Радою. Про алгоритм отримання компенсації буде відомо дещо пізніше.

Повідомив про це сьогодні в. о. начальника Управління містобудування та архітектури ОДА Сергій Куреня під час брифінгу в медіацентрі ОВА.

«Якщо ж говорити загалом про компенсацію за пошкоджене майно, то наразі у роботі 1598 заяв із 2680 поданих. Вже отримали компенсацію на загальну суму більше 87 мільйонів гривень 837 заявників».

Ситуація із обробкою заявок комісіями, створеними в громадах, покращилася. Першість тримає Іванівська ТГ – 350 заявникам нарахована компенсація.

Проте залишає бажати кращого кількість неопрацьованих заяв в обласному центрі: 855 ще необхідно розглянути.

Нагадаємо алгоритм дій у випадку пошкодженого житла:

  • Подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно (через Дію, ЦНАП чи нотаріуса).
  • Відкрити в одному з банків-партнерів програми «єВідновлення» картковий рахунок (онлайн – через застосунок банку, офлайн – безпосередньо у відділенні банку).
  • Подати заявку в Дії (звертаємо увагу, що максимальний розмір виплати за пошкоджене майно становить 350 тисяч гривень для відбудови квартири і 500 тисяч – для приватних будинків).
  • Дочекатися огляду майна місцевою комісією, яка складе відповідний акт та встановить суму компенсації (чек-лист).

Для отримання житлового сертифіката – такий же алгоритм, за винятком відкриття рахунку. На підставі рішення комісії система згенерує сертифікат, який можна буде використати впродовж п’яти років з моменту отримання.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації