back

Про особливості розмінування сільськогосподарських земель Чернігівщини – на засіданні профільної робочої групи

14-06-2023 | 14:05

Розмінування області та основну проблематику питання обговорили сьогодні учасники засідання відповідної робочої групи під головуванням заступника начальника ОВА Дмитра Синенка.

«Ми розуміємо, що Чернігівщина – аграрна область і розмінування сільськогосподарських земель є першочерговим. Така потреба по нашій області – 18 тис. га. Визначений основний пріоритет – 1367 га земель, частина з яких була затоплена. Наразі площі вже осушені і можна приступати до роботи», – зазначив Дмитро Синенко.

Як триває сама процедура

Аграрії подають заявку, де вказують конкретні координати ділянки. Центр протимінної діяльності перевіряє правильність оформлення документів і закріплює заявку за оператором протимінної діяльності, який безпосередньо буде проводити обстеження та розмінування. До них відносяться міжнародні неурядові організації  та ДСНС.

Наразі з 1367 га земель із пріоритетного списку обстежили 652 га, з них 605 га потребує розмінування, 16 га – вже розміновано.

Учасники засідання розглянули можливість прискорення їх розмінування. Процес є довготривалим, оскільки здійснюється згідно з чітко встановленими нормами. Його тривалість залежить, зокрема, від засміченості землі, об’єктів, які на ній розташовані, та кількості операторів. На сьогодні саме питання недостатньої кількості фахівців з розмінування залишається проблемним.

Також, з настанням літа, особливої актуальності набуває потреба в інформуванні мешканців щодо заходів протимінної безпеки. З цього приводу планується провести інформаційні заняття в дитячих таборах та в громадах області загалом.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації