back

На Чернігівщині побільшало охочих взяти дитину у свою родину — Людмила Зеленько

31-05-2023 | 19:17

Через російську військову агресію на Чернігівщині загинули 22 дитини, 59 — зазнали поранень. Дванадцятеро дітей втратили батьків. Про це нагадала начальниця Служби у справах дітей Чернігівської ОВА Людмила Зеленько на брифінгу в медіацентрі ОВА напередодні Міжнародного дня захисту дітей.

Реалії повномасштабного вторгнення змусили Уряд минулого року розширити підстави для надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування. Зокрема, його можуть отримати діти, чиї батьки:

  • перебувають у районі проведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованій території;
  • зникли безвісти за особливих обставин;
  • перебувають у полоні держави-агресора;
  • затримані чи взяті у заручники органами влади держави-агресора.

Так, у Чернігівській області відповідний статус за цими критеріями отримали десятеро дітей: у двох дітей батько вважається зниклим за особливих обставин, ще у восьми батьки нині перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Завдання соціальних служб — виявити і захистити кожну таку дитину. Тож Людмила Зеленько закликала небайдужих повідомляти про відомі їм випадки, коли дитина залишилася без батьків, проживає у родичів чи сторонніх осіб.

Тим паче, законодавство передбачає виплату державної соціальної допомоги, якщо дитина має статус сироти або позбавленої батьківського піклування, — 2,5 прожиткового мінімуму для відповідного віку (якщо дитина має інвалідність — 3,5 прожиткового мінімуму).

Загалом нині в області проживають 1912 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Абсолютна більшість з них — 93,7% — влаштовані у сімейні форми виховання.

Під час воєнного стану кількість охочих усиновити дитину не лише не зменшилася, а й зросла.

— Зараз більш активними стали кандидати в усиновлювачі, кандидати у прийомні сім’ї, ті, хто хоче взяти дітей на виховання, — зазначила Людмила Зеленько. — У нас такого ніколи не було, як сьогодні, — 13 кандидатів у прийомні сім’ї хочуть взяти дітей. Так само з усиновленням — 27 осіб перебувають на відповідному обліку.

Наразі на Чернігівщині працюють усі 63 служби у справах дітей, 13 з яких минулого року понад місяць перебували на окупованих територіях. Вони опікуються, зокрема, 1222 дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах.

Працюють і два з трьох центрів соціально-психологічної реабілітації дітей. У Чернігівському центрі, який був пошкоджений внаслідок російської агресії, поки що завершили перший етап ремонту та облаштували сховище.

В інтересах дітей триває співпраця з благодійними фондами та громадськими організаціями. Так, за пропозицією Фундації Олени Зеленської планується оздоровити 200 вихованців дитячих будинків сімейного типу з Чернігівщини у Закарпатській області.

До слова, детально співпрацю у сфері захисту дітей представники державних установ та громадського сектору обговорили раніше цього дня на круглому столі у Чернігівській ОВА.

— Сьогодні ми маємо дітей, з якими треба працювати в кожній сім’ї. Тому що в кожній родині є наслідки посттравматичного синдрому. Разом ми можемо покращити становище дітей, надати їх сім’ям не тільки благодійну допомогу у вигляді продуктів, речей, побутової техніки але і потурбуватись про їхнє здоров’я, зокрема психологічне, що є зараз дуже важливим, — звернулася до учасників заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації