back

Про ментальне здоров’я, підтримку ВПО та забезпечення житлом: Чернігів відвідали представники Данської ради у справах біженців

31-05-2023 | 16:37

Чернігівська область однією з перших зіткнулась із наслідками повномасштабного вторгнення. На той час її мешканці найперше потребували харчів, гігієнічних наборів та принаймні тимчасового житла.

Про те, якої допомоги потребує населення області сьогодні, розповіла заступниця начальника Чернігівської ОВА Жанна Шерстюк на зустрічі з представниками Данської ради у справах біженців (DRC) та ГО «Інноваційні соціальні рішення» (ISS).

Данська рада у справах біженців є гуманітарною організацією. ЇЇ діяльність направлена на підтримку біженців, внутрішньо переміщених осіб, а також осіб, які постраждали від військової агресії. В Чернігові команда займається відновленням житла, наданням грошової та непродовольчої допомоги.

ГО «Інноваційні соціальні рішення» співпрацюють з Данської радою у справах біженців майже рік та спільно реалізують в області кілька соціальних проєктів.

Один із них – простір «Вільна», де  щодня діють групові активності, які направлені на покращення ментального, фізичного та репродуктивного здоров’я жінок, дівчат та переміщених осіб. Сюди можна звернутись для отримання соціальної та психологічної допомоги, як індивідуальної, так групової.

«Наразі є необхідність змістити акцент з гуманітарної сфери до ментального здоров’я. Дякуючи функціонуванню простору «Вільна» ми охоплюємо категорію жінок, реалізуємо проєкт «Кризова кімната». З іншими партнерами реалізуємо проєкт  СОС Дитячі містечка для створення подібного простору для дітей. Однак масштабування таких проєктів є першочерговою потребою для нашої області», – наголосила Жанна Шерстюк.

Крім того, на Чернігівщині  є власна категорія ВПО – це люди евакуйовані з прикордонних територій, де щодня відбуваються обстріли. Саме вони потребують найбільшої підтримки в гуманітарній сфері.

Також вкрай важливим залишається питання забезпечення постійним житлом. За словами заступниці начальника ОВА, розглядається його вирішення шляхом забезпечення людей модулями на їх власних присадибних ділянках.

«Хочу подякувати всім нашим партнерам – громадським організаціям, міжнародним, неурядовим та волонтерам. Це та сила і той потужний ресурс, який дозволив нам встояти і дозволяє функціонувати всім системам життєзабезпечення в громадах,  області і країні загалом. Сподіваємось на продовження співпраці межах реалізації нових проєктів та можливостей», – зазначила Жанна Шерстюк.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації