back

Соціальна та психологічна підтримки вразливих категорій населення Чернігівщини: проблемні питання та оновлений план дій

25-05-2023 | 18:04

Про це говорили сьогодні на черговому засіданні Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми під головуванням заступниці начальника ОВА Жанни Шерстюк. До участі в режимі відеозв’язку долучились представники керівництва громад області та профільних структурних підрозділів.

Учасники зібрання розглянули питання контролю за додержанням законодавства у частині державної підтримки сімей та дітей.

За словами заступника начальника Головного управління Національної соціальної сервісної служби  Юлії Олифіренко, проблемним є питання  кадрового забезпечення фахівців соціальної роботи.

Так, у Киселівській громаді обов’язки з надання соціальних послуг були покладені на працівника сільської ради, але фактично ця робота не здійснюється. Хоча громада є однією з найбільш постраждалих внаслідок бойових дій.

У Олишівській, Киїнській, Крутівській, Новобілоуській громадах кваліфікація працівників, на яких покладено це завдання не відповідає визначеним критеріям діяльності надавачів соціальних послуг.

Вирішити це питання можна лише шляхом введення окремих посад фахівців соціальної роботи.

Обговорили також реалізацію Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Після початку повномасштабного вторгнення росії гостро постало питання психологічного здоров’я. Жінки та дівчата є найуразливішою категорією до різних форм фізичного, психологічного, економічного, сексуального насильства та насильства за ознакою статі. Також значної уваги потребує питання надання допомоги постраждалим від домашнього насильства. До обговорення  цих питань долучились і представники громадський організацій.

«Зараз активно включається у реалізацію і розробку Всеукраїнська програма ментального здоров’я. Один з її невід’ємних елементів – робота в сфері гендерно зумовленого насильства, підтримки сімей та жінок. Я вдячна всім за те, що ми вже маємо напрацювання і можемо говорити на всеукраїнському рівні про те, як ми бачимо розбудову цього напрямку», – наголосила Жанна Шерстюк.

Нині триває оновлення відповідного обласного Плану дій на період до 2025 року. Його проєкт перебуває на етапі громадського обговорення. Ознайомитися з ним можна на сайті Департаменту сім’ї, молоді та спорту обласної адміністрації. Стратегічна ціль – затвердити такий план в кожній громаді області.

«Наша з вами робота з питань, які сьогодні порушувалися, в цей складний для країни та її громадян час має бути чітко скоординована та націлена на конкретний результат – захист прав і свобод наших громадян та їх безпека», – підсумувала Жанна Шерстюк.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації