back

Мусимо платити за електрику більше, аби не залишитися без неї — підсумки круглого столу у Чернігові

24-05-2023 | 10:03

Зростання тарифу на електроенергію — невідворотний та безальтернативний шлях для того, щоб забезпечити виживання енергосистеми України. Такої думки дійшли учасники тематичного круглого столу, що відбувся учора в Агенції регіонального розвитку Чернігівської області. Участь у заході взяли експерти аналітичного центру «Об’єднана Україна», представники громадськості, виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, народні депутати України.

Внаслідок завданих росією руйнувань енергетична система у найближчі 2–3 роки потребуватиме колосальних капіталовкладень, наголошують експерти. Нашвидкуруч відновленим за тимчасовими схемами після «прильотів» енергооб’єктам потрібні нові, ґрунтовніші ремонти. Тим часом Україна вже не може підтримувати низьку ціну на електрику для населення за рахунок тарифу для бізнесу — через падіння промислового виробництва більш, ніж на третину.

— Наразі втрачено близько 44% атомної генерації. Близько 78% потужності теплової генерації — зараз вона в Україні майже знищена. На 75% знищена повітряна генерація — вітряки. Близько 25% знищено сонячної генерації. За офіційними даними, знищено та пошкоджено близько 44% мереж, — підкреслив виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Міжнародна асоціація малих громад» Олексій Буряченко.

На Чернігівщині під час активних бойових дій у 2022 році було пошкоджено більше 1000 об’єктів енергетики. Лише по Чернігівський ТЕЦ у той час було зафіксовано більше 200 «прильотів», розповів заступник начальника ОВА Дмитро Синенко. За його словами, на півночі області, яка і нині майже щодня потерпає від російських обстрілів, є лінії електропередачі, котрі відновлювалися вже по 2-3 рази — але ворог продовжує знищувати їх ущент.

Учасники круглого столу наголосили, що попереду — підготовка до зими та нового опалювального сезону. Якщо не провести масштабне відновлення, під час наступних холодів енергосистему очікує колапс. Тим часом українська влада вже стикається з нерозумінням країнами-донорами причин утримання чинного тарифу.

Водночас, для соціально незахищених осіб, на чиєму добробуті зростання тарифу може відбитися суттєво, буде збережений механізм субсидій.

— Уряд залишає субсидії на рівні 2,5 мільйонів домогосподарств, ще навіть розширює коло субсидіантів, але те, що буде підвищення тарифів, — це вже справа неминуча, — сказав Олексій Буряченко.

— 31 травня спливає термін дії старого тарифу, але я думаю, що ще на місяць його буде продовжено, — повідомив народний депутат України Олег Семінський.

Наявний тариф для побутових споживачів — приблизно утричі менший, ніж вартість виробництва та передачі електроенергії. 

Як показує дослідження аналітичного центру  «Об’єднана Україна», понад 90% домогосподарств споживають до 5000 кіловат-годин електроенергії на рік; при цьому 47% — до 1000 кіловат-годин на рік, розповів експерт центру економіст Олексій Кущ. Для соціальної групи споживачів, на яких додаткові витрати у 200—300 грн на місяць мали б помітний вплив, він пропонує запровадити спрощений механізм адресної фінансової підтримки — так звані «електричні гроші».

Проблема з дотаційним тарифом на електроенергію для побутових споживачів існувала останні 15-20 років і лишень загострилась на фоні повномасштабної війни, вважає експерт аналітичного центру «Об’єднана Україна» Дмитро Левусь. Його колега, політичний аналітик Валентин Гладких, переконаний, що питання тарифів довго слугувало елементом політичної боротьби, і чинна модель від початку створювалася неправильно; нинішня ситуація ж — можливість здійснити давно назрілі трансформації.

Люди не хочуть підвищення вартості електроенергії, але принаймні частина з них сприйме цей крок, якщо розумітиме його причини, вважає депутат Чернігівської обласної ради Іван Дементов. Він нагадав, що під час активних бойовий дій на території області та практично повної відсутності енергопостачання одна кіловат-година від бензинового генератора коштувала щонайменше 15 грн — але тоді за ціною ніхто не стояв.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації