back

23 травня в Україні відзначається День Героїв

23-05-2023 | 09:17

23 травня в Україні відзначається День Героїв. Ідея цього свята виникла у міжвоєнні роки в середовищі українських націоналістів з метою вшанування пам’яті борців, які відстоювали незалежність та вільний вибір України. Дата 23 травня була вибрана з огляду на те, що 23 та 25 травня були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра. Також у травні за суперечливих обставин у Києві загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський.

Свято Героїв під час Другої світової війни та після її завершення активно відзначали учасники визвольного руху та українці в діаспорі. Вперше офіційно воно було запроваджене постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові: «Обов’язуючі організаційні свята є: свято соборності 22 січня, свято Героїв революції дня 23-го травня і День боротьби 31 серпня».

Після 1991-го року традиція відзначення Дня Героїв стала відроджуватися, передусім у Західній Україні. Особливої актуальності воно набуває в наш час, коли з 2014 року Україна захищає своє право на існування як незалежна демократична держава у війні з рашистською російською федерацією.

Серед Героїв минулого та сьогодення варто згадати і наших земляків. Так, ще в 2014 році ціною власного життя рятували країну від російського загарбання Герої України (посмертно) Олег Міхнюк та Євген Лоскот.

 

У 2014-2021 роках, на першому етапі відбиття російської агресії, 189 уродженців Чернігівщини віддали своє життя  за Україну, всіх нас.

З початком повномасштабного відкритого вторгнення російської федерації на територію України Герої щодня, щохвилини наближають перемогу над ворогом важкою ціною власного життя і здоров’я! Слава і вічна пам’ять!

Так, низький уклін всім захисникам України. Серед них згадаємо оборонців Чернігова Героїв України (посмертно) Максима Білоконя та Олексія Сенюка, які своїм прикладом у перші найважчі дні показали, що російських окупантів можна і треба бити та громити!

На весь світ став відомий подвиг незламності перед обличчям смерті Героя України (посмертно) Олександра Мацієвського.

Слава Україні!

Героям слава!

Пам’ятаємо! Перемагаємо!

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті