back

Жителі області можуть отримати грошову допомогу від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців

20-09-2022 | 13:09

На початку вересня у Чернігові відкрито пункт реєстрації Благодійного фонду “Право на захист” на грошову допомогу від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН). Сума допомоги — 2220 гривень на особу щомісячно протягом 3-х місяців. Виплачуватиметься одразу за 3 місяці.

Благодійний фонд «Право на захист» є офіційним партнером агенції зі збору даних на грошову допомогу.

Хто може подати заявку?

Подати заявку тепер можуть не тільки вразливі вимушено переміщені особи 2022 року, а й постраждалі від воєнних дій у Чернігівській області, а також ті, хто повернувся до свого постійного місця проживання (зокрема, і з-за кордону) та має певні категорії вразливостей.

Наприклад:

- родина, яка має лише одного з батьків (або батько, або мати) з одним або кількома дітьми віком до 18 років або з особами похилого віку (55 років і старше);

- родина, яку очолює одна самотня/кілька самотніх осіб похилого віку (55 років і старше) або особа похилого віку з однією дитиною чи кількома дітьми віком до 18 років;

- родина з однією або декількома особами з особливими потребами. А саме ті, які мають: інвалідність, хронічні захворювання (перелік не обмежується тільки цими критеріями особливих потреб);

- прийомні сім'ї, які опікуються дітьми без супроводу та дітьми, розлученими з батьками (потрібне документальне підтвердження).

Не зможуть зареєструватися тільки ті родини, що вже отримували грошову допомогу від міжнародних організацій або якщо місячний дохід на кожного члена родини більший, ніж 5400 гривень.

Інформація, яку необхідно буде надати:

  • податковий номер;
  • національний паспорт або інші документи, що посвідчують особу;
  • довідку ВПО (за наявності);
  • банківську картку головного заявника (необхідна для виплати допомоги/переказу з-за кордону, а саме Visa або MasterCard). Картки “єПідтримка” не підходять;
  • свідоцтво про народження дітей (за необхідністю);
  • документ, що посвідчує законну опіку над дитиною (за необхідністю);
  • посвідчення/медичну довідку за наявності інвалідності або хронічного захворювання;
  • документи, які підтверджують, що особа постраждала від війни (акти пошкодження майна, свідоцтво про смерть члена родини, довідка про поранення, довідка про втрату роботи та інше).

Для збору даних мають бути присутні всі члени родини.

Для сімей, членами яких є маломобільні люди, які не можуть прибути до пункту реєстрації, допускається реєстрація за оригіналами документів (за умови надання медичної довідки, що підтверджує їхній стан).

Детальна інформація про грошову допомогу — на сайті БФ “Право на захист” за посиланням.

Інформаційна підтримка та можливість поставити питання тут.

Офіс у Чернігові: вул. П’ятницька, 49 (понеділок-п’ятниця, з 9:00 до 18:00). Крім того, працює мобільна група, яка планує охопити територіальні громади Чернігівщини, які постраждали від російської агресії. Відстежувати розклад руху мобільної групи можна в телеграм-каналі по Чернігівській області.

Гаряча лінія УВКБ ООН: 0 800 307 711.

Зазначимо, що Фонд є одним із лідерів правозахисного руху в Україні, працює у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб, біженців та осіб без громадянства. Наразі реалізує декілька програм прямої допомоги внутрішньо переміщеним особам, а також тим, хто постраждав від війни, за напрямками:

  • юридична допомога;
  • психологічна допомога;
  • протекшн моніторинг;
  • матеріальна допомога (гуманітарна);
  • грошова допомога.

За повідомленням Благодійного фонду «Право на захист»