back

«Наш біль – Чорнобиль» — у Держархіві можна ознайомитися онлайн з тематичною виставкою

10-12-2021 | 08:24

До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Державний архів Чернігівської області оновив тематичну виставку «Наш біль – Чорнобиль».

Виставка об’єднала майже 60 документів: розпорядження, постанови, протоколи, різноманітні листи та інформації, орієнтировки, повідомлення, кореспонденції та статті, фотографії.

Документи можна поділити на три умовні групи: щодо ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо розв'язання соціальних проблем ліквідаторів та переселенців із зони відчуження, вшанування учасників ліквідації наслідків аварії.

Так, до першої групи документів можна віднести: «Розпорядження виконкому облради народних депутатів про створення оперативної групи з метою вжиття невідкладних заходів щодо виконання вказівок Урядової комісії, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» (01 травня 1986 року), «Орієнтировка райкомам і міськкомам Компартії України для використання в роз’яснювальній роботі серед трудящих про аварію на Чорнобильській АЕС та її наслідки» (12 травня 1986 року) та інші. До другої – «Завдання будівельним організаціям та рай(міськ) виконкомам щодо будівництва та вводу в експлуатацію в червні-вересні 1986 року житлових будинків у с. Лук’янівка Баришівського району Київської області» (18 червня 1986 року), «Кореспонденція В.Савченка про новосілля в новому селі, побудованому будівельним загоном Чернігівської області для переселенців із Чорнобильського району» (19 серпня 1986 року), стаття В. Савченка «У ялинковому вінку. Зводиться нове місто Славутич» (01 січня 1987 року). 

Учасникам ліквідації наслідків аварії присвячені статті: репортаж Є. Тютюнника «Дзвони пам’яті. Мітинг-реквієм у Чернігові» (газета «Деснянська правда», 28 квітня 1990 року), стаття В. Назаренка «23,776 рентгена…» (газета «Чернігівщина», 30 квітня 2020 року), стаття Р. Дейкун «Вони були першими» (газета «Деснянська правда», 25 квітня 1996 року) та інші.

Серед документів, презентованих онлайн вперше, є й фотографії: «Застерігаючий знак в зоні, яка постраждала внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС» (червень 1986 року), «Воїни, ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, знайомляться з книгами, які були подаровані Чернігівською обласною організацією Товариства любителів книги. Брагинський район Гомельської області» (23 липня 1986 року), «Секретар парткому Бахмацького заводу «Хіммаш» І. Киреєв (в центрі) з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – працівниками та службовцями заводу» (30 вересня 1986 року).

З документальним складом виставки можна ознайомитися за посиланням.

За повідомленням Державного архіву Чернігівської області