back

Голодомор 1932–1933 років: у Держархіві можна ознайомитися онлайн з тематичною виставкою

26-11-2021 | 15:11

На офіційному вебсайті Державного архіву Чернігівської області (https://cn.archives.gov.ua/) в розділі «Документальні виставки онлайн» від сьогодні експонується оновлена фотодокументальна виставка «Палає пам’яті свіча», присвячена роковинам Голодомору 1932–1933 років.

Презентовано майже 30 документів, більша частина яких датована 1932–1933 роками. Це, зокрема, доповідні записки, телеграми, спецповідомлення райвідділів ДПУ, постанови бюро райкомів партії, директиви обкому КП(б)У та інше. Документи засвідчують, що мешканці Чернігівщини, як і мільйони інших українців,  внаслідок злочинної політики тогочасної влади голодували та гинули від нестачі хліба.

Умовно презентовані документи можна поділити на дві великі групи – датовані 1932 та 1933 роками: «Інформація уповноваженого по с. Васьківці Варвинського району І. Сніжка до райкому КП(б)У про відмову керівництва виконувати план хлібозаготівлі через відсутність хліба» (17 лютого 1932 року), «Доповідна записка уповноваженого Дмитрівського райкому КП(б)У П. Данильця про відмову селян с. Вердер здавати зерно до посівного фонду та розшук прихованого зерна» (07 березня 1932 року), «Телеграма Дмитрівського райкому КП(б)У щодо розгрому млина у с. Рубанка» (16 травня 1932 року), «Спецповідомлення Прилуцького райвідділу ДПУ до райкому КП(б)У про демонстративне невідвідування занять курсантами педтехнікуму через продовольчі труднощі» (19 травня 1932 року); «Телеграма облоргбюро КП(б)У до ЦК КП(б)У щодо застосування репресивних заходів для виконання хлібозаготівлі» (23 січня 1933 року), «Директива обкому КП(б)У райкомам КП(б)У про вжиття заходів щодо запобігання масового від’їзду одноосібників і колгоспників за межі області» (24 січня 1933 року), «Список померлих з 1 січня до 20 червня 1933 року мешканців с. Мартинівка Бахмацького (нині Ічнянського) району Чернігівської області» (не раніше 20 червня 1933 року).

Серед документів, що презентуються онлайн вперше:

  • «Постанова бюро Дмитрівського райкому КП(б)У про припинення постачання краму до сільського сектору через невиконання плану хлібозаготівлі» (14 листопада 1932 року);
  • «Відомості щодо харчових труднощів й випадків голоду по Чернігівській області» (15 березня 1933 року);
  • «Відомості про рух судових справ, пов’язаних з посівною кампанією, розглянутих народними судами Чернігівської області за період з 01 по 10 березня 1933 року» (16 березня 1933 року);
  • «Скарга до Всеукраїнського комітету профспілок працівників освіти на позбавлення у м. Прилуки вчителів-пенсіонерів та їхніх утриманців хлібного пайка» (19 квітня 1933 року);
  • «Лист ВУЦВК Бахмацькому райкому КП(б)У і райвиконкому щодо відставання у збиранні, молотьбі та здаванні хліба, через що район занесено на «чорну дошку» (12 серпня 1933 року).

 «Спецповідомлення Прилуцького райвідділу ДПУ до райкому КП(б)У про демонстративне невідвідування занять курсантами педтехнікуму через продовольчі труднощі» (19 травня 1932 року)

 Гриф «Секретно» знято

Голод 1932–1933 років став національною трагедією українців. І хоча Чернігівська область не увійшла до числа найбільш постраждалих від голоду регіонів України, але архівні документи, що перебувають на зберіганні в Державному архіві Чернігівської області, незаперечно свідчать про те, що Чернігівщина теж голодувала, а навесні 1933 року люди почали пухнути та вмирати з голоду.

У лещата Голодомору потрапили не тільки колгоспники й робітники, а й представники інтелігенції. Свідчення тому – документ, який зберігається в Державному архіві Чернігівської області, – «Спецповідомлення Прилуцького райвідділу ДПУ до райкому КП(б)У про демонстративне невідвідування занять студентами технікуму механізації через продовольчі труднощі» (19 травня 1932 року), гриф «Секретно» з якого було знято тільки у 2007 році).

17 травня 1932 року 50 % студентів технікуму механізації не з’явилися на заняття, оскільки отримали хліб з великим запізненням й обідали без нього. Студенти відкрито заявили, що нас годують (рос.) «помоями, водой и травой». 18 травня своїх товаришів підтримали студенти 1 курсу «А» й не з’явилися на заняття. У документі зазначається, що комсомольці у своєму колі обговорювали можливість висунення ультиматуму щодо покращення харчування. Один з них наголошує, що внаслідок поганого харчування захворів на туберкульоз. До того ж згадується робфак при агроекономічному технікумі та інші навчальні заклади, студенти яких зовсім не ходять на заняття. Цікаво, що студенти у своїй розмові покладають провину за ситуацію, що склалася, на Центр, який встановив величезний план хлібозаготівель.

Ознайомитися з цим та іншими документами, які відтворюють події Голодомору 1932–1933 років на Чернігівщині, можна на офіційному вебсайті Державного архіву Чернігівської області в розділі «Документальні виставки онлайн» (далі – «Тематичні виставки») під загальною назвою «Палає пам’яті свіча» за посиланням https://cn.archives.gov.ua/expos/temat/PPS.php.

За повідомленням Державного архіву Чернігівської області