back

Агрохімічна паспортизація земель – дороговказ до урожаю

18-06-2015 | 09:04

Найважливіша мета землеробства – це одночасне підвищення продуктивності рослинництва і ефективності використання ґрунтових ресурсів.

У найближчі десятиліття в землеробстві людство буде стикатись з трьома основними факторами – це харчування населення Землі, колообіг вуглецю і земельні ресурси.

Загальновизнані світові проблеми – це продовольча і енергетична, а до них варто було б додати ще й екологічну.

Від колообігу вуглецю залежить зміна клімату та частково енергозабезпечення. Фактор харчування включає кількість, якість і вартість продуктів харчування. Під земельними ресурсами розуміють ефективність використання земель, якісні характеристики ґрунтів, ефективність використання води і її якість, а також утилізацію різних відходів.

Органічна речовина ґрунту є спільною основою для колообігу вуглецю і використання земельних ресурсів, а найбільше значущий компонент цієї основи це родючість ґрунту.



Варто також додати, що за оцінками експертів світова потреба в продуктах харчування до 2030 року збільшиться на 50% або й подвоїться.

Гострою проблемою для землеробства Чернігівщини є інтенсивне підкислення ґрунтів. На сьогодні в області майже 500 тис. га кислих ґрунтів (рН<5,6) (52% обстежених орних земель). Неухильно знижується середньозважений показник рН. На даний час він досяг рівня кінця 70-х – початку 80-х років (рН=5,58). Для раціонального і екологічно безпечного використання земельних ресурсів хімічна меліорація кислих ґрунтів має стати обов'язковим заходом сучасних агротехнологій.

Агрохімічна паспортизація полів законодавчо визнана обов`язковим заходом і її матеріали зобов`язані мати всі землекористувачі.

Чернігівська філія державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» - єдина установа, яка оцінює якість ґрунту на кожному полі області за 23-ма показниками.

Землекористувачам видаються паспорти полів, агрохімічні картограми та рекомендації по застосуванню добрив. Саме агрохімічні картограми і паспорти полів відкривають очі хліборобам на стан їхніх земель, допомагають їм раціонально використати свої ґрунти, берегти і примножувати їх родючість.

Основні напрями використання матеріалів агрохімічної паспортизації земель:

- проектування і впровадження сівозмін (інтенсивних, ґрунтозахисних, кормових, коротко ротаційних та ін.), розробки проектів землеустрою;
- розміщення сільськогосподарських культур відповідно до їх біологічних вимог;
- недопущення розміщення озимої пшениці, ячменю, кукурудзи, цукрових буряків, сої на закислених ґрунтах, що дозволить запобігти втратам 20-40% урожаю;
- розміщення пріоритетних, більш вибагливих культур та їх інтенсивних сортів і гібридів на кращих агрофонах;
- застосування збалансованих, економічно вигідних доз органічних та мінеральних добрив, підвищення їх ефективності;
- визначення необхідності хімічної меліорації ґрунтів та розробки проектно-кошторисної документації на її проведення;
- порівняння якісної оцінки ґрунтів по полях господарства та визначення малопродуктивних земель; проведення грошової оцінки земель;
- визначення розмірів плати за землю;
- здійснення контролю за станом родючості ґрунтів;
- розробки бізнес-планів, технологічних проектів, оформлення довідок про стан родючості ґрунтів (для звернення щодо державних субсидій) та ін.


За повідомленням Чернігівської філії ДУ “Держґрунтохорона”