back

17 червня - Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

16-06-2015 | 11:46

Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1994 році. Тоді ж була прийнята Конвенція ООН про боротьбу з опустелюванням. Державам запропоновано присвятити цей день підвищенню інформованості про необхідність міжнародного співробітництва у боротьбі з опустелюванням і наслідками посух та про хід реалізації Конвенції про боротьбу з опустелюванням.

Резолюцією Генеральної асамблеї ООН від 19.12.2007 №62/195 оголошено Декаду ООН щодо пустель та опустелювання (2010-2020 роки). Резолюцією ООН від 20.12.2013 № 68/232 - 2015 рік проголошено Міжнародним роком ґрунтів. У рамках Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням, Стороною якої є Україна (Закон України від 04.07.2002 № 61-ІУ) - опустелювання, розглядається як деградація земель під впливом будь-яких природних та антропогенних чинників.

Опустелювання - це один з найбільш тривожних світових процесів деградації довкілля. Воно загрожує здоров'ю і джерелам існування більше 1 млрд. людей.

Щорічно 17 червня відзначається людством як Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами. Цього року він проходитиме під гаслом: «Безкоштовної їжі не бува! Інвестуй у здорові ґрунти!».

Ключовою складовою охорони довкілля України є забезпечення збереження та невиснажливе використання земель. За даними наукових досліджень, сучасний стан земельних ресурсів і ґрунтового покриву свідчить про агроекологічну незбалансованість структури земельних угідь. У зв'язку з таким станом ґрунтів виникла необхідність вжиття відповідних заходів, одним з яких є еколого-ландшафтна спрямованість землеустрою і системи землеробства, яка передбачає ряд напрямків: виведення деградованих земель зі складу ріллі; залуження деградованих земель; створення захисних лісових насаджень; формування ґрунтозахисної структури агроландшафтів (захисні лісонасадження, гідротехнічні споруди).

Земля є основним невичерпним та поновлюваним ресурсом, за умови дбайливого використання, та джерелом благополуччя народу і компонентом біосфери. Проблема охорони ґрунтів від негативних процесів стає все більш актуальною.

Одним з пріоритетних напрямків в охороні ґрунтів від ерозії та деградації є формування національної екомережі, яка створюється з метою поліпшення умов для формування і відновлення довкілля та збереження ландшафтного біорізноманіття. Пріоритетним напрямом заповідної справи є збереження залишків цілинних земель, місць зростання рідкісних і зникаючих видів рослин, лісів - типових поліських і лісостепових ландшафтів.

Природно-заповідний фонд Чернігівської області станом на червень місяць 2015 року нараховує 664 територій та об'єктів природно заповідного фонду загальною площею 258331 га, з них 23 територій та об'єктів загальнодержавного значення та 640 територій та об'єктів місцевого значення.

Проведення єдиної політики щодо раціонального використання та охорони земель, координація діяльності відомств, підприємств, установ та організацій з питань охорони земель, принципова позиція в питаннях збереження земель природно-заповідного фонду, земель лісового фонду, земель водного фонду та інших земель природоохоронного призначення, цінних природних комплексів, які мають відношення до формування екомережі дозволить вживати дієві заходи щодо забезпечення збереження та невиснажливого використання земель.

Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації закликає громадськість приєднатися до Всесвітнього дня боротьби з опустелюванням та посухами шляхом уважного відношення до даного народного багатства, долученням до збереження та невиснажливого використання земельних ресурсів.



За повідомленням Департаменту
екології та природних ресурсів
облдержадміністрації