back

Крок вперед!

03-06-2015 | 10:49

У травні, за підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, на виконання Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012—2015 роки «Чернігівська громада», розпочався громадський проект «Разом за життя». Головна його мета — інформаційна-просвітницька кампанія, спрямована на популяризацію гуманного ставлення до тварин.

Наразі закінчився перший етап проекту. Основне завдання цієї частини проекту полягало у підвищенні рівня культури ставлення до тварин у суспільстві. А також — максимально сприяти вирішенню проблеми маленьких тварин-безхатьок на вулицях міста Чернігова та області. При цьому, більша частина з них колишні «домашні улюбленці», яких власники з тих чи інших причин викинули на вулицю. Такі тварини безконтрольно розмножуються, хворіють, потрапляють під колеса автомобілів. Людей собаки не бояться, непоодинокі випадки нападу на перехожих.

Почасти чернігівці беруть на себе ініціативу знищення безпритульних тварин. У результаті чого, атмосфера у суспільстві неоднозначна та напружена. Відтак, люди сприяють знищенню тих, кого повинні були б захищати.

У рамках проекту виготовлені та розміщені на вулицях Чернігова тематичні сіті-лайти.

Також до цієї акції вдалося залучити небайдужих та професійних зоозахисників. Разом з ініціативною групою PROTECTION OF HOMELESS PETS, активісти просвітницької кампанії взяли участь у благодійному заході «Малята та звірята», що відбувся 1 червня у міському парку культури та відпочинку.

Так, Арт-студія «Колібрі» демонструвала тематичний майстер-клас, проводилася фотовиставка та акція-виставка дитячого малюнку «Безпритульна тварина очима дітей», дитячий фейс-арт, «Ланцюжок добра» та ігри. Волонтери привертали увагу малечі до теми захисту «братів наших менших» та добрих справ.

Учасники проекту «Разом за життя» розділяють відповідальність за тварин та прагнуть змінити ставлення громадян до них. Головна увага звертається не на наслідки, а на причини недбалого поводження з домашніми вихованцями. Прийшов час звільнити суспільство від стереотипу, що домашні тварини — це іграшки, від яких можна позбавитися, як тільки вони набриднуть або будуть вимагати більше уваги та турботи.

Говорять: «Ми відповідаємо за тих, кого приручили». Про це треба пам’ятати, це треба сповідувати, цьому треба вчити дітей. Отже, запит суспільству оголошено.

Перший крок завжди дається нелегко. Та зробити світ кращим можливо лише разом!



Седячко Валентина,
керівник проекту «Разом за життя»