back

Історичне минуле формує сучасних патріотів України

08-05-2015 | 11:00

Історія – це людська пам'ять. Вона нічого не забуває – ні доброго, ні поганого, а тим більше війну, що завжди є прокляттям, болем людським. Чим далі віддаляє нас невблаганний плин часу від подій Другої світової війни, тим вагоміше постає перед сучасниками безсмертний подвиг покоління, яке розгромило нацизм і врятувало людство від гітлерівського рабства.

В освітньо-культурних закладах Козелецького району з нагоди 70 річниці Перемоги над нацизмом у Європі проходять тематичні заходи.

У Козелецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ст. №3 70-річчю знаменної дати було приурочено відкриття оновленого історико-краєзнавчого музею, у якому одна з експозицій розповідає про події в селищі у період Другої світової війни.

Історико-краєзнавчий музей Козелецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 був заснований у 1986 році. Завідував ним заслужений учитель України, учасник штурму Берліна Олександр Шам. Довгі роки музеєм керувала вчитель-методист Валентина Конак, яка разом з учнями проводила активну пошуково-дослідницьку роботу. Шкільний музей був центром краєзнавчої та агітаційно-масової роботи серед населення, тісно співпрацював із громадськими організаціями, науковими установами та державними музеями і відігравав значну культурно-освітню і виховну роль.

Та плинув час, змінювалося суспільне й економічне життя країни. І дирекція навчального закладу та педагогічний колектив прийняли рішення про реконструкцію музею. Протягом 2014-2015 навчального року керівники музею – учителі Людмила Сіренко і Микола Дубинський, не шкодуючи власного часу, працювали над оновленням тематичних експозицій, залучаючи до цього учнів та колег. Під час дослідження та вивчення історичного матеріалу для оновлення шкільного музею учні використовували знання, отримані на уроках історії, географії, української та світової літератури.

Директор школи Олена Татарчук, розповідаючи про копітку роботу вчителів та учнів школи над створенням музею, звернула увагу, що протягом останніх років значно зростає зацікавленість учнів до історичного минулого, бойових і трудових традицій українського народу.

Екскурсоводи – учні школи – провели цікаву екскурсію по музею (до речі, експозиційний матеріал згрупований за тематичними розділами: заснування Козельця; родина Розумовських в історії Козелеччини; Козелець на початку XX століття; трагічні сторінки життя нашого краю; становлення освіти в Козельці та видатні люди нашого краю).

Гості, зокрема Сергій Стась – начальник відділу освіти Козелецької райдержадміністрації, перший директор школи Анатолій Петренко, директор школи з десятирічним стажем Ніна Шараха, поділилися з учнями спогадами, висловили враження про експонати музею та подякували учнівському та педагогічному колективам за збереження історико-культурної спадщини, залучення молоді до вивчення і дослідження минулого й сучасного українського народу, що формує патріотичні почуття.

У Козелецькій гімназії №1 з нагоди 70-річчя Перемоги над нацизмом у Європі відбулася година спілкування за участі гімназистів, учителів, працівників Козелецької центральної районної бібліотеки, батьківського комітету.

Відкрила годину спілкування директор гімназії Людмила Павленко, яка наголосила, що взірцем високих людських і моральних якостей та патріотизму є героїчні подвиги загиблих у 1939-1945 роках та відважні подвиги захисників рідної Батьківщини, які сьогодні стоять на захисті цілісності та незалежності держави на сході України.

- Важливою історичною місією, завданням молодого підростаючого покоління є зміцнення та розбудова Української держави, прославлення її народу, продовження та збереження його традицій, цінностей, оскільки від кожного з них залежить майбутня доля народу, – зазначила керівник навчального закладу.

Гімназисти ознайомилися з хронологією воєнних подій 1939-1941 років. У виконанні учнів та вчителів навчального закладу прозвучали патріотичні пісні та поезії.

Працівники Козелецької центральної бібліотеки підготували для присутніх відеоматерали про події Другої світової війни, тематичну презентацію, фрагменти документальних фільмів та кіноповістей.

У своєму виступі завідувач відділу обслуговування Козелецької центральної районної бібліотеки Валентина Резніченко підкреслила, що ціною власних життів наші прадіди і діти вибороли свободу та мир для Європи, і подвиг тих, хто поліг у бою і хто сьогодні ціною власного життя захищає рідну землю від ворога, повинен пам’ятати кожен і не забувати, що сила народу в його єдності.

«Вічна пам'ять героям і вічна їм слава!» – саме такими словами закінчився захід. Усі присутні погодилися з думкою, що 8-9 травня для українців мають стати днями примирення і скорботи за тими, хто поліг у боях минулої війни, і хто сьогодні ціною власного життя захищає рідну землю від ворога.



За повідомленням
Відділу інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату Козелецької райдержадміністрації