back

Такої краси в Латвії не побачиш

08-04-2015 | 08:05

6 та 7 квітня на Чернігівщині перебувала делегація Латвійської Республіки у складі міністра АПК Яаніса Дуклавса, депутата Сейму Айнарса Мажуліса і керівника ветеринарної служби міністерства АПК Маріса Баладіса.

На другий день свого візиту представники Прибалтики відвідали ДП «Ніжинське лісове господарство». На лісовому кордоні Мринського лісництва їх зустрічали начальник Чернігівського ОУЛМГ Андрій Пивовар та директор держлісгоспу Юрій Болоховець. Супроводжував гостей голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв.

З непідробним інтересом слухали латвійці розповідь Андрія Пивовара про будні сіверських лісівників. Схвалення викликав той факт, що лісистість нашого краю найвища в Україні. До речі, Яаніс Дуклавс за освітою інженер лісового господарства. Отож у нього цілком природно виникло бажання ближче познайомитися з лісами Придесення, особливо з переробною промисловістю галузі. Це й визначило лісовий маршрут латвійської делегації : Мринський паркетний цех.

Дорогою Яаніс Дуклавс поділився цікавою інформацією, що 51% території маленької Латвії — це ліси. Між іншим, найбільше поле займає всього 150 гектарів, а навколо — зелені масиви. Республіка протягом року заготовляє 10 мільйонів кубометрів деревини. (Для порівняння, Україна — 15 мільйонів кубометрів). Латвійський міністр наголошував, що в період кризи 2008 року його країну порятувала саме лісова галузь. Латвійці по-європейськи порядкують у лісовому господарстві.

Екскурсію по Мринському паркетному цеху для нашого гурту провели Федір Гришковець (багаторічний керівник цеху) і Юрій Болоховець. Гості оглянули паркетні заготовки та сушильну камеру і ознайомилися з роботою лінії по випуску паркету. Господарям було дуже приємно чути, як прибалтійці відзначали хорошу якість продукції. І ціна їх теж влаштовувала. А Яаніс Дуклавс говорив про співпрацю з чернігівськими лісівниками і запевнив, що обов’язково на засіданні уряду Республіки доповідатиме про паркетне виробництво Ніжинського держлісгоспу. У Європі паркет сьогодні стає популярним.

Далі шлях учасників поїздки пролягав в Іржавське лісництво. Лісничий Володимир Шапошник провів запросив на екологічну стежку, створену до 200-річниці з дня народження Т. Г. Шевченка. Геніального українського поета добре знають і цінують у прибалтійських державах.

Сподобалися латвійським міністрам і теплиці та розсадники декоративно-садивного матеріалу. Вони запевняли, що і в Європі, і в Латвії робиться серйозний акцент на озеленення.

На завершення візиту таких поважних гостей ніжинці продемонстрували свою родзинку: показали ботанічну пам’ятку — постійну лісонасінневу ділянку модрини європейської (генетичний резерват) з лісовими культурами 1907 року.

Вражений Яаніс Дуклавс захоплено сказав, що такої краси у Латвії немає. Він запросив Андрія Пивовара та ніжинських лісівників відвідати лісову Латвію.



За повідомленням
Чернігівського ОУЛМГ