back

Перспективи розвитку малих і середніх сільгосппідприємств обговорили у Львові

25-11-2014 | 15:45

Минулого тижня делегація виробників сільськогосподарської продукції Чернігівщини на чолі із заступником директора Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації Риммою Олексенко взяла участь в конференції «Ринки плодоовочевої продукції Європи та України. Перспективи та виклики», що відбулась у м. Львові за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Агроінвест» та ринку сільськогосподарської продукції «Шувар».

В роботі конференції взяли участь Директор Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Джед Бартон, керівник проекту USAID АгроІнвест Ерік Блайх, а також представники Міністерства аграрної політики і продовольства України, обласних державних адміністрацій, виробники плодоовочевої продукції, лідери об’єднань виробників, представники оптових ринків сільськогосподарської продукції, підприємств оптової та роздрібної торгівлі, представники професійних об’єднань, органів місцевої влади, контролюючих та дозвільних служб з різних куточків України, таких як Київ, Львів, Вінниця, Херсон, Чернігів, Рівне, Одеса, Запоріжжя та Івано-Франківськ. На заході було проаналізовано розширення можливостей для збуту свіжих овочів і фру¬ктів у зв'язку з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС, обговорено питання безпечності плодоовочевої продукції та проблеми і перспективи її міжнародної сертифікації як засобу підвищення конкурентоспро¬можності.

Як наголосив у виступі Джед Бартон, директор місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, малі та середні сільськогосподарські виробники в Україні є основою аграрного сектору. Вони продукують понад 80 % овочевої, 77% молочної, 20% зернової та 45% продукції птахівництва. Однак, чинником їх неуспішності є брак доступу до ринкових каналів збуту продукції. Вони не мають гуртових баз чи кооперативів. Проект «АгроІнвест» надає підтримку українським фермерам протягом останніх 4 років, сприяючи розбудові їх потенціалу завдяки використанню сучасних методів та сучасних матеріалів. Зокрема, тут на ринку «Шувар» проект проводить спільні заходи для фермерів і виробників сільгосппродукції зі всієї України. Це підготовка продукції після збору, методи маркетингу та формування цін, логістичні ланцюжки, аналіз ризиків та критичних точок, а також інші вимоги для торгівлі, можливості і перспективи. Джед Бартон висловив сподівання, що це партнерство допоможе почати проекти по всіх регіонах України для розбудови каналів між малими виробниками і ринками по всій Україні.

Як зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Осип Магур, на сьогодні сотні тисяч тонн продукції збираються на дворах і не мають виходу на зовнішній ринок. Тому передусім для малих і середніх виробників потрібні оптові ринки. За рахунок цього останнім не потрібно буде будувати сховища чи приватні переробні лінії.

Розвиток інфраструктури аграрного ринку є однією з передумов якісних змін у сільському господарстві країни. Адже саме сучасні багатофункціональні об’єкти, якими є оптові ринки сільськогосподарської продукції, стають основними логістичними вузлами, що забезпечують необхідні умови зберігання та збуту виробленої аграріями продукції.

Юрій Оглашенний, експерт Проекту USAID АгроІнвест з питань НАССР, згадав про новий закон про стандарти, який вступає у дію з вересня 2015 року. Він розроблений відповідно до регламенту ЄС і передбачає перехідний період 3-5 років для підприємств. Первинна відповідальність за безпечність лежатиме на виробнику. До цього вона була розмита між виробниками і державними органами. Зараз же виробник повинен застосувати всі необхідні заходи, щоб робота була безпечною, а офіційний орган перевірить, чи вони достатні. Всі виробники крім первинного повинні запровадити процедури засновані на принципах HASPP. Новий підхід — це оцінка ризику на основі здійснення технологічних процесів.

Аби впровадження нових стандартів було легшим, на заході учасникам роздали новенькі підручники, розроблені спеціально для малих і середніх підприємств – «Впровадження на малих та середніх підприємствах заснованих на принципах HASPP систем безпечності харчових продуктів, зберігання овочів та фруктів» і «Впровадження на малих та середніх підприємствах заснованих на принципах HASPP систем безпечності харчових продуктів зберігання, обробки та переробки продуктів тваринного походження — молочних, м'ясних, меду».

Сільгостоваровиробники Чернігівщини вже не вперше відвідують ринок сільськогосподарської продукції «Шувар».

Римма Олексенко, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Чернігівської облдержадміністрації, впевнена, що проведені під час конференції переговори дають підстави для налагодження нових напрямків співпраці, що будуть корисними як для виробників Чернігівщини, так і для споживачів західного регіону України.

Зокрема проведені переговори щодо реалізації в торговельній мережі правдивої їжі «Дідо» продукції ПАФ «Тарасівка» Коропського району, яка виробляє органічну молочну продукцію, в тому числі масло вершкове: топлене, шоколадне, із зеленню та часником, з насінням льону.

Сільгосптоваровиробників області зацікавила співпраця ринку «Шувар» з головами сільських рад. Так договір, підписаний між ринком та сільською радою дає можливість виробнику отримати знижку на ринкові послуги до 25%.

Кожний учасник делегації отримав, без сумніву, корисну інформацію, яка стане у нагоді при вибудовуванні власної виробничої стратегії та реалізації сільгосппродукції з урахуванням вимог міжнародних стандартів якості.



Прес-служба
Департаменту агропромислового розвитку ОДА