back

Із сябрами поділилися досвідом і подарували їм вишитий рушник

10-11-2014 | 08:20

На початку листопада до чернігівських лісівників за досвідом приїздила група директорів лісгоспів з Гомельського державного виробничого лісогосподарського об’єднання. Традиційно білоруських колег зустрічали на кордоні у Ріпкинському районі біля павільйону «Лісовичок», на якому майорить вишитий український прапор. Друзів вітали начальник Чернігівського ОУЛМГ Андрій Пивовар, голова обкому профспілки Йосип Райчинець, головний лісничий Юрій Пономаренко і директор Добрянського держлісгоспу Іван Горохівський.

Візит був розрахований на два дні. Михайло Супрун, керівник колективу лісівників Гомельщини, в перший день прибути не зміг, бо поїхав у Міністерство лісового господарства Республіки Білорусь на нараду.

Ми прямували у Горбачівське лісництво Остерського держлісгоспу. Дорогою Йосип Михайлович Райчинець, який свого часу починав зводити місток дружби між колегами двох народів-сусідів, розповідав гостям про 90-річну історію лісівників Сіверського краю і їх нинішні трудові будні.

Працівники Горбачівського лісництва на чолі з директорами Остерського державного та Остерського військового лісгоспів Юрієм Кравчуком і Валентином Судаком вручили гомельчанам українські хліб-сіль на вишитому рушнику і запросили оглянути тепличне господарство. Тут вирощуються сіянці, саджанці і декоративно-садивний матеріал. Обидва місцеві директори виступали в ролі досвідчених екскурсоводів.

До речі, Валентин Судак , ще донедавна головний лісничий місцевого держлісгоспу, немало знань і сил доклав у розбудову базового розсадника.

Білоруси пройшлися екологічною стежкою і з великим задоволенням проїхалися новозбудованою лісовою дорогою від Горбачівського до Придеснянського лісництв (її протяжність 5,6 км). Гості дуже схвально відгукувалися про чернігівських колег, які будують такі якісні лісові шляхи за власні кошти.

Гомельці відвідали і дендропарк Дружби, закладений учасниками Міжнародного форуму керівників лісівничих профспілок, що проходив на Чернігівщині у 2012 році, та посадили в ньому свої дерева. А за обідом добрим словом ділилися враженнями від побаченого.

Естафету остерських лісівників прийняли ніжинці. Наш маршрут пролягав у Іржавське лісництво. Директор лісгоспу Юрій Болоховець та лісничий Володимир Шапошник показували білорусам свої розсадники і теплиці. Гостей дуже зацікавило вирощування саджанців дуба у закритому середовищі. На території підприємства є три мисливські господарства , і молодим деревцям дуже дошкуляють дикі звірі. Отож місцеві лісівники протягом року можуть доповнювати пошкоджені тваринами культури дуба.

Особливо сподобалась представникам Гомельщини плантація модрини, створена у далекому 1908 році, і відома далеко за межами нашого краю. Білоруси захоплювалися модринами і говорили, що у них «вдома» такої краси немає.

Слід відмітити, що під час поїздки гомельських колег весь час цікавили розсадники. І у Берестовецькому лісництві Борзянського держлісгоспу вони відразу попрямували до розсадника з декоративно-садивним матеріалом, побачили у теплиці тисячі зачеренкованих рослин. Білоруські лісівники уважно слухали розповіді і коментарі директора лісгоспу Юрія Перепечая та головного лісничого Володимира Рибалка.

І завершився день відвідинами вміло облаштованого рекреаційного пункту в урочищі «Базарщина» та вечерею, за якою було стільки сказано й переговорено і про життя, і про лісове виробництво.

На ночівлю наших гостей запросили до чотирьохзіркового готелю «Слов’янський» м. Н.-Сіверського. Наступного дня для лісівників Гомельщини організували екскурсію старовинним князівським містом з відвідинами величного Спасо-Преображенського собору.

Згодом білоруські колеги переїхали на нижній склад Н.-Сіверського держлісгоспу. На цьому підприємстві проводиться інтенсивна переробка деревини ялинників, що всихають. Гості ознайомилися з виробничими процесами на нижньому складі і дякували директору держлісгоспу Миколі Заську та головному інженеру Олександру Кавурку за змістовні розповіді.

З гарним настроєм гомельці відвідали Узруївське та Володимирівське лісництва. Особливо їм сподобалися мальовнича садиба Узруївського лісництва (його очолює Сергій Шульга) та дерев’яні скульптури лісокультурниці Людмили Шульги. Білоруси прогулялися міні-дендропарком і екологічною стежкою. На всі питання гостей відповідали головний лісничий підприємства Віталій Сідько та лісничий Сергій Шульга.

Гомельських директорів лісгоспів зацікавила і ділянка експериментальних культур, які вирощуються на зрубах 2012 року. Працівники лісового господарства Н.-Сіверщини експериментують: ялину, що всихає, заміняють витривалішими модриною, сосною Веймутова, березою та сосною звичайною. Білоруські колеги переконалися, що експеримент вдалий. Чернігівські лісівники дружать з наукою і на природно-кліматичні зміни реагують миттєво, професійно.

В Узруївському лісництві до своєї групи приєднався і генеральний директор Гомельського державного виробничого лісогосподарського об’єднання Михайло Супрун.

Побували білоруси і в селі Чайкіне, малій батьківщині колишнього Президента України Леоніда Кучми. Чернігівці пишаються, що їх земляк, син лісівника, не забуває рідну землю і допомагає її відродженню.

А на рекреаційному пункті «Узруївські джерела» гомельських лісівників напоїли цілющою водою.

У Семенівському держлісгоспі біля контори на чолі з директором Олександрою Дудко вишикувалися всі її працівники у парадних костюмах. Як справжні господарі, шанобливо зустрічали гостей з Білорусі. Хліб-сіль вручили зворушеним гомельським лісівникам вихованці місцевого учнівського лісництва на вишитому Олександрою Василівною рушнику. Цей дорогий сувенір вона подарувала Михайлові Супруну.

У лісогосподарському відділі гомельці побачили, як працює камера відеоспостереження, колись запозичена у них. Тільки у семенівських лісівників вона технічно краще оснащена.

Прикрасили відвідини підприємства юні природолюби. Школярі-лісівники розповідали про Семенівщину і запросили гостей на свій урок «Любіть рідну природу». Дорослі сіли за парти. Урок розпочався з української пісні.

Хороше враження залишилося від перебування в цеху переробки деревини з його інтенсивною роботою. Гідом на виробництві був головний інженер Володимир Міцук.

На нижньому складі ми ознайомилися, як семенівці працюють з асортиментом і вміло завантажують вагони, щільно укладаючи деревину. Між іншим, у лісгоспі підведена своя залізнична колія (800 м).

Керівники гомельських лісових підприємств не приховували свого захоплення тим, як продумано, по-господарськи завантажуються вагони у семенівських колег.

Вже вечоріло. Завершувалася ділова поїздка білоруських гостей у Холминському держлісгоспі. Директор Олександр Демченко показав їх красиву садибу Холминського лісництва та теплиці, де вирощуються сіянці сосни звичайної, що будуть висаджені навесні 2015 року. Михайло Супрун відмітив високу якість сіянців.

Заглянули ми і в цех деревообробки деревини, в якому на відходах з деревини та тирси працює котельня.

Лісівники з Білорусі вкотре переконалися, що дорогий російський газ їх чернігівським колегам не потрібний.

Наше спілкування продовжувалося до пізньої ночі. Гості з повагою говорили про трудові будні працівників лісової галузі Сіверщини, які без допомоги держави займаються розсадниками і будують дороги. У сусідів-українців є чому повчитися. А Михайло Супрун запропонував спільно випустити друкований альманах про багаторічну дружбу і ділове співробітництво лісівників Чернігівщини та Гомельщини. Пропозиція була схвалена.

Розпрощалися друзі під українським прапором біля «Лісовичка» у Добрянському держлісгоспі.

До нових зустрічей!



За інформацією
Чернігівського ОУЛМГ