back

Заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела селекторну нараду з районами

27-01-2011 | 11:53

26 січня заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела селекторну нараду, на якій було проаналізовано цінову ситуацію, що склалася останнім часом на споживчому ринку області, та обговорено шляхи її стабілізації.

Відкриваючи нараду, Наталія Білоус відмітила, що незважаючи на вжиті заходи, в нашій області у III декаді грудня 2010 року відбулось значне зростання цін на соціально значущі продукти харчування. Така ситуація не може не тривожити.

Аналізуючи цінову ситуацію на споживчому ринку області, заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Світлана Полторацька зазначила, що її динаміка в цілому відтворює загальнодержавні тенденції, але індекс споживчих цін в області в кінці минулого року дещо перевищив середній по Україні.

Зокрема, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,2%. Найбільше подорожчали яйця, фрукти, маргарин, цукор, яловичина, олія та овочі; мало місце підвищення цін також на хліб та хлібопродукти, кондитерські вироби з цукру та борошна, м’ясо птиці, рибу та продукти з риби, молоко.

У той же час протягом двох декад січня 2011 року в області зросли середні роздрібні ціни в торгівлі: на крупу гречану та олію, при цьому середні рівні цін по більшості продовольчих товарів не перевищують середні по Україні. Отже, ситуація непроста. Зберігається тенденція зростання споживчих цін.

На виконання завдань, поставлених Президентом та Урядом України, в межах наданих повноважень, облдержадміністрацією постійно вживаються всі можливі організаційні та регуляторні заходи щодо стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку області. В повному обсязі використовуються надані Урядом повноваження щодо регулювання цін, в першу чергу - на продукти харчування.

За визначеним Урядом переліком соціально значимих продовольчих товарів затверджені граничні рівні рентабельності виробництва (5% – 10%), торгівельних надбавок (від 6 до 15%) та здійснюється декларування зміни оптово-відпускних цін.

З метою забезпечення продовольчої безпеки на споживчому ринку області та створення сприятливих умов для ефективної діяльності всіх учасників ринку укладені та діють Меморандуми узгоджених дій між обласною державною адміністрацією, райдержадміністраціями, виконкомами міських рад міст Ніжина, Прилук, Чернігова та виробниками продовольчих товарів, суб’єктами оптової та роздрібної торгівлі.

Під постійним контролем знаходяться питання дотримання законодавства про захист економічної конкуренції, державної дисципліни цін, дотримання санітарних, технологічних норм виробництва.

Але для досягнення спільної мети назріла необхідність спільно з органами місцевого самоврядування, виконавчими органами на місцях, суб’єктами господарювання розробити і затвердити в області план заходів щодо недопущення необґрунтованого зростання споживчих цін, сприяння нарощуванню обсягів виробництва і реалізації в області товарів місцевого виробництва, розвитку фірмової торгівлі без ланцюга посередників тощо.

Про дотримання державної дисципліни цін на споживчому ринку області розповіла заступник начальника Державної інспекції з контролю за цінами в області Віра Оношко. Так, за її словами, у 2010 році на ринку продовольства інспекцією було перевірено 220 суб’єктів господарювання. Порушення дисципліни цін встановлено на 199 підприємствах. Застосовано адміністративно-господарських санкцій на суму понад 15 млн грн. Суб’єктам господарювання надано приписи щодо приведення цін у відповідність до вимог чинного законодавства та повідомлено органам виконавчої влади.

Найбільш розповсюджені порушення необґрунтованого підвищення рівня роздрібних цін: завищення граничних рівнів торговельних надбавок, завищення граничного рівня рентабельності при виробництві борошна та хліба, а також застосування підприємствами-виробниками оптово-відпускних цін без декларування їх зміни. Як відмічалося, майже половина перевірок на ринку продовольства здійснена спільно з іншими контролюючими та правоохоронними органами, що з одного боку сприяло зменшенню кількості перевірок на одного суб’єкта господарювання, а з іншого – підвищило їх ефективність.

Цінові дослідження та перевірки засвідчують, що одним із чинників накручування ціни від безпосереднього виробника до споживача є існування цілого ланцюга посередників, які систематично порушують державну дисципліну цін. Як забезпечується споживчий ринок області основними соціально значущими продовольчими товарами та проводяться ярмарки з продажу сільськогосподарської продукції місцевих виробників розповів начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак.

З його слів, в області є значний продовольчий потенціал. Але проблема полягає в тому, що місцеві виробники не можуть пробитися на споживчий ринок, де переважає продукція з інших регіонів України. Тому наші виробники змушені розвивати фірмову торгівлю та шукати ринки збуту своєї продукції за межами області.

Протягом 2010 року в області було проведено понад 1000 продовольчих ярмарків. Ця робота буде продовжуватись і в цьому році, оскільки таким чином у ланцюжку виробник – споживач прибирається посередник, який впливає на зростання ціни.

Підбиваючи підсумки селекторної наради, Наталія Білоус, зокрема, наголосила на необхідності:

- посилення контролю за станом цінової ситуації та вжитті дієвих заходів щодо недопущення її дестабілізації на місцях, проведенні відповідної організаційно-роз’яснювальної роботи щодо дотримання державної дисципліни цін, зокрема в частині декларування оптово-відпускних цін суб’єктами господарювання, які провадять діяльність з виробництва, реалізації продовольчих товарів;

- проведення ярмаркових заходів, з метою забезпечення жителів міст та селищ області високоякісною продукцією за цінами товаровиробника;

- введення штатних посад спеціалістів з питань захисту прав споживачів при виконкомах органів місцевого самоврядування, в першу чергу в районах, де відсутні інспектори Державної інспекції з контролю за цінами в області;

- розробки та затвердження плану заходів щодо стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку області тощо.







Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації