back

Ріпкинська та Тупичівська ТГ: широкий спектр питань життєдіяльності громад обговорено безпосередньо на місці

04-07-2024 | 10:20

Заклади соціальної сфери, освіти та екстрених служб у двох громадах вчора відвідав начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус спільно з першим заступником голови Чернігівської РДА Сергієм Крамаренком.

Розпочали робочу поїздку із Замглайського психоневрологічного інтернату.

Наразі там проживає понад сотня підопічних від 18 років, які мають стійкі інтелектуальні та/або психічні порушення і за станом здоров’я потребують стороннього догляду, соціально-побутового обслуговування, надання медичної допомоги, соціальних послуг та комплексу реабілітаційних заходів. Під час активних бойових дій на території області тут було пошкоджено понад 70 вікон. За допомогою меценатів усе вже відновили. Має заклад і резервне живлення. Його достатньо для підтримки харчоблока і мінімального освітлення.

Втім, нагальною потребою є будівництво укриття.

«Високий рівень ґрунтових вод не дозволяє поглиблювати існуючий підвал, та він і не вмістить всіх. Наразі є проєкт на будівництво відповідної споруди поряд з житловим комплексом. Вартість – близько 25 мільйонів», – зазначив директор Сергій Могильний.

Як зауважив начальник ОВА, цей проєкт широко презентуватимуть міжнародним партнерам.

Не має власного укриття і місцевий ліцей. Використовується найпростіше укриття селищної ради.

Розроблено проєктно-кошторисну документацію на реконструкцію частини будівель ліцею для влаштування укриття (вартість робіт – 22,9 млн грн).

Однак, навчальний заклад може похвалитися сучасним харчоблоком.

«Тут можна готувати страви за технологіями, що відповідають новим безпековим вимогам. Саме безпека та якість харчування – у фокусі уваги першої леді Олени Зеленської та, направду, усіх свідомих батьків.  Окрім того, цей харчоблок – результат якісної співпраці закладу, громади із міжнародними донорами», – резюмував В’ячеслав Чаус.

Тепер час для реконструкції безпосередньо їдальні. Це ще один об’єкт зі списку рекомендованих для наших партнерів.

Тупичівська громада досі оговтується від окупації та на перше місце ставить теж потребу в укриттях.

Вихованці місцевого садочка вже скоро за потреби користуватимуться новим укриттям. Споруду подвійного призначення з захисними властивостями протирадіаційного укриття побудували цьогоріч за кошти державної субвенції (5,2 млн грн) та співфінансування з місцевого бюджету.

А от ліцей ремонтує укриття за підтримки Міжнародної неурядової організації Finn Church Aid (Фінляндія). Меблі та інвентар чекає від української благодійної неприбуткової організації «Фонд Східна Європа».

Має громада власний пожежно-рятувальний підрозділ; швейну майстерню (обладнання від програми DOBRE); мультифункціональний освітній центр «Вулик» (savED та «U-LEAD з Європою»). Працює ЦНАП. До речі, посада державного реєстратора поки що вакантна.

З нагального – як підтримати роботу всього цього без тривалого електропостачання.

Також громада в пошуку сучаснішого авто швидкої.

«Ми маємо авто, однак воно геть не пристосоване до наших розбитих російською військовою технікою доріг», – акцентує голова громади Лариса Шовкова.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації