back

Надолужити показники, збільшити площі під гречкою, покращити якість насіння

26-01-2011 | 16:45

25 січня 2011 року під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації з аграрних питань Олександра Шанойла в головному управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації відбулась нарада з аграрним активом області.

На засіданні була піднята низка питань, зокрема, пов’язаних з виконанням валових показників розвитку агропромислового комплексу області у першому кварталі 2011 року, розвитком тваринництва, орендно-майновими відносинами та весняно-польовими роботами, до початку яких залишилось не так багато часу.

Як зазначив заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Колесников, в області є всі можливості активніше нарощувати показники з тваринництва. Дев’ять з двадцяти двох районів Чернігівщини на сьогодні вже мають надої від корови, що перевищують чотири тисячі кілограмів на рік. У решти районів також є всі можливості для збільшення ефективності молочного скотарства: для цього необхідно забезпечити худобу кормом не менше 60 центнерів на одну умовну голову на рік.

У зв’язку з наближенням весняно-польових робіт, заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло поставив завдання збільшити якість насіння ярих культур. Хоча в цілому в області на сьогодні є в наявності 105 відсотків кондиційного насіння, зазначив начальник обласної державної насіннєвої інспекції Віктор Кекух, в окремих районах, таких, як Корюківський, Новгород-Сіверський, Семенівський, Щорський тощо відсоток насіння високих репродукцій значно менший.

Завдання на цьогорічні польові роботи такі: виконати посів ярих культур насінням не нижче другої репродукції, зберегти і наростити площі під цукровим буряком, вдвічі розширити площі посівів під гречкою та зберегти родючість ґрунтів шляхом широкого проведення сидерації.

Для того, щоб забезпечити ефективну роботу інвесторів головне управління розробило меморандум-угоду, яка укладатиметься з інвесторами, що орендуватимуть землю в Чернігівській області. В цій угоді передбачені додаткові вимоги до інвесторів, зокрема, такі, як достатня орендна плата, використання всієї орендованої землі за цільовим призначенням, збереження родючості ґрунтів, забезпечення зайнятості населення, розвиток тваринництва, підтримка соціальної інфраструктури тощо. Аби не було таких випадків, коли інвестор орендує землю і при цьому її практично не обробляє.

Підбиваючи підсумки наради, заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло підкреслив, що покращення показників економічного розвитку, які характеризують стан аграрної галузі, є головним завданням на місцях. Це стосується як показників за підсумками роботи у січні, так і кожного наступного місяця. Моніторинг буде здійснюватись регулярно.

Прес-служба головного управління
агропромислового розвитку облдержадміністрації