back

Особливий Центр для особливих дітей

23-06-2010 | 12:05

22 червня чергове засідання координаційної ради у справах осіб з обмеженими фізичними можливостями при облдержадміністрації відбулося на базі обласного Центру медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Провела засідання заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус.

Учасники наради мали змогу не тільки дізнатися про напрацювання Центру щодо реабілітації, інтеграції та адаптації дітей з особливими потребами в суспільстві, а й на власні очі пересвідчитися в досягненнях закладу під час невеликої екскурсії.

Заступник директора Центру з навчально-виховної роботи Світлана Чорна розповіла гостям про історію створення закладу, його структуру, завдання.

Так, за її словами, майже два роки знадобилося після виходу розпорядження голови облдержадміністрації для створення відповідної матеріальної бази, реконструкції та облаштування приміщень майбутнього Центру. А з 9 вересня 2006 року у відповідності до наказу головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації від 5 вересня 2006 року № 131-к Центр розпочав свою діяльність з реабілітації дітей-інвалідів. З того часу заклад приймає на реабілітацію дітей не тільки з міста Чернігова, а й з усієї Чернігівської області. Це діти із захворюваннями ортопедичного профілю, неврологічними порушеннями різного ступеня складності, психічними розладами, як основними так і супутніми, вадами слуху, зору тощо. На сьогодні Центр одночасно може обслуговувати 158 таких дітей. Місцеві діти перебувають у відділенні соціальної реабілітації вдень, при мінімальному терміні реабілітації до 6 місяців на рік; діти з інших міст – у стаціонарному відділенні цілодобово, де курс реабілітації становить 21 день.

Аналіз потужності роботи відділень Центру за період з вересня 2006 року по червень 2010 року засвідчив, що реабілітаційні послуги тут отримали 2618 дітей. З них у стаціонарному відділенні – 1849 дітей-інвалідів, у відділенні соціальної реабілітації – 769 дітей.

Важливим показником роботи відділень є позитивні наслідки реабілітації. Так, зі стаціонарного відділення з покращанням стану здоров'я було виписано 87 % дітей-інвалідів. З відділення соціальної реабілітації 89 дітей інтегровано в дитячі дошкільні установи, 25 дітей – до масових або спеціалізованих шкіл.

Як зазначалося, основними напрямками діяльності відділень Центру є забезпечення кожної дитини-інваліда комплексом кваліфікованої медико-соціальної реабілітації без відриву від сім'ї та максимальне залучення до процесу реабілітації батьків та членів родини; профілактика дитячої інвалідності; зменшення прошарку соціально-дезадаптованих дітей та максимальне залучення їх до адаптованого за віком соціального середовища; надання психологічної підтримки батькам, які виховують дітей з особливими потребами. Для цього в Центрі створено сучасну навчально-матеріальну та лікувальну базу, програми первинного обстеження пацієнтів та динамічного нагляду за їхнім розвитком.

Спеціалісти Центру складають індивідуальний реабілітаційний маршрут для кожної дитини, який включає як медикаментозні, так і немедикаментозні заходи. А саме: водні процедури у вигляді загального або сегментного гідромасажу, фіто- і перлинні ванни, різні види масажу; електро- та теплолікування; лікувальну фізкультуру, заняття на тренажерах. Активно використовуються пристрої для вертикалізації дитини та розвитку ходи: параподій, гравістат. Результати медичної реабілітації дітей закріпляють психолого-педагогічні корекційні методики: Монтессорі-терапія, танцювально-рухова терапія, казкотерапія, музикотерапія та арттерапія, сенсорної інтеграції в спеціально обладнаній сенсорній кімнаті. Логопедами Центру проводиться система мовної реабілітації дітей. Дітей з вадами слуху і мовленнєвого розвитку вчать користуватися комунікативними книжками, які виготовляються в Центрі. Важливе значення мають заняття в кабінетах та майстернях з профорієнтації (комп'ютерному, швейному, деревообробки, роботи з глиною).

З березня 2009 року в Центрі успішно функціонує служба соціального патронату, фахівці якої надають психолого-педагогічну допомогу за місцем проживання тяжкохворим дітям та консультації їх батькам. З цього часу службою було охоплено понад 70 таких сімей. Діти з цих сімей мають можливість проходити курси лікування в стаціонарному відділенні Центру, відвідувати святкові заходи, отримувати подарунки до свят, надіслані благодійниками з Великої Британії. Беруть участь у концертних програмах і виставках дитячої творчості, що проходять в Центрі.

Всі визначені послуги в Центрі надаються на безоплатній основі.

На думку Світлани Чорної, такий комплекс заходів гармонійно поєднує медичні, психологічні, педагогічні та соціальні аспекти реабілітації, що і забезпечує позитивний терапевтичний ефект.

Також на засіданні обговорили питання дитячої інвалідності в області та заходи щодо її зниження. Згідно з даними управління охорони здоров’я облдержадміністрації, за останні роки рівень дитячої інвалідності в області, на жаль, має тенденцію до зростання. На початок 2010 року на Чернігівщині проживає 3753 дітей-інвалідів.

Нозологічна структура дитячої інвалідності:

- I місце займають вроджені вади розвитку

- II – хвороби нервової системи

- III – розлади психіки та поведінки

На думку спеціалістів, фактори, що впливають на зростання показників інвалідності у дітей – це суттєве розширення переліку захворювань та станів, що віднесені до інвалідності; поширення паталогічних станів та значне збільшення кількості тяжких інвалідизуючих захворювань у дітей.

Для зміни негативних тенденцій пропонувалося проводити заходи щодо покращення санітарно-просвітницької роботи серед населення з питань здорового способу життя; забезпечення своєчасного лікування та виявлення дітей з групи високого ризику.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації