back

Засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

02-07-2010 | 18:19

Про стан протипожежного захисту сільгосппідприємств, елеваторів і хлібоприймальних підприємств та заходи щодо підвищення рівня пожежної безпеки при збиранні і зберіганні врожаю у 2010 році йшлося на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке 2 липня провів перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко.

Як повідомив заступник начальника ГУ МНС України в області Валерій Приступа, співробітниками державного пожежного нагляду спільно з працівниками обласного підприємства ДАК „Хліб України” та інспекторами територіального управління Держнаглядохоронпраці проведені перевірки протипожежного стану зернопереробних та зернозаготівельних об’єктів області.

У ході перевірок встановлено, що на даних об’єктах організована робота щодо попередження пожеж та усунення недоліків в забезпеченні їх протипожежного захисту. Наказами по підприємствам призначені відповідальні посадови особи за протипожежний стан будівель, приміщень, споруд та технологічного устаткування. Створені добровільні пожежні дружини та пожежно-технічні комісії. В більшості підприємств приведена в боєздатний стан техніка для гасіння пожеж, відремонтовані пожежні водоймища, проведені навчання та протипожежні інструктажі з робітниками та службовцями. Вживаються заходи щодо посилення протипожежного режиму на період заготівлі та переробки нового врожаю.

За словами начальника головного управління агропромислового розвитку Анатолія Максака, в регіоні постійно ведеться робота по недопущенню випалювання природної рослинності на стерні. Солому здебільшого використовують як добриво та паливо.

Сільгосппідприємствам у весняно-літній пожежонебезпечний період рекомендовано ліквідувати звалища сміття та упорядкувати лісозахисні смуги, облаштувати на полях спеціальні місця для прийому їжі і короткочасного відпочинку.

Заходи щодо попередження пожежної та техногенної безпеки, виробничого травматизму в господарствах області під час підготовки та проведення збиральної кампанії 2010 року розроблені та затверджені на спільній колегії головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації та ГУ МНС України в області.

Проте, не зважаючи на організовану роботу, значна кількість об’єктів переробки та зберігання зернових культур на сьогоднішній день ще не відповідає встановленим вимогам пожежної безпеки та експлуатується з грубими порушеннями. Виконання запропонованих приписами протипожежних та техногенних заходів складає 60%.

Серед основних недоліків – відсутність блискавкозахисту, обладнання пожежної сигналізації, не проведена обробка вогнетривкою сумішшю дерев’яних конструкцій горищ, не випробувано силову та освітлювальну електромережі на опір ізоляції, в незадовільному протипожежному стані утримуються склади паливно-мастильних матеріалів та інші.

У ході обговорення Станіслав Прокопенко зазначив, що кожному підприємству, на якому зафіксовано порушення, необхідно поставити конкретні завдання, направлені на вирішення існуючих проблемних питань. Їх виконання має відбуватись у строго визначені терміни та під жорстким контролем відповідних служб. Адже дотримання всіх вимог та правил пожежної безпеки в даній ситуації – це, в першу чергу, запорука безпечної життєдіяльності людей.

За результатами засідання комісією прийнято ряд рішень, спрямованих на приведення в належний стан протипожежного захисту сільськогосподарських і хлібоприймальних підприємств, елеваторів та усунення наявних недоліків.

Члени Комісії також затвердили план заходів з підготовки обласних управлінь, організацій і підприємств, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Чернігівської області до дій в екстремальних зимових умовах 2010/2011 року.

Довідково:

В області налічується 554 сільради, 1284 населені пункти, 1158 господарств в т.ч. 367 – ТОВ, 477 – фермерських господарств, 170 – приватних підприємств, 59 – кооперативів, 85 – інші.

В сільській місцевості знаходиться 309 сільських пожежних формувань, з яких 227 – в сільгосппідприємствах (73%), 82 – в сільських радах. Для гасіння пожеж в сільгосппідприємствах створено резерв паливно-мастильних матеріалів – 34 т.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації