back

Під головуванням Президента України пройшла селекторна нарада з керівниками регіонів щодо протидії загрозі пожеж

16-08-2010 | 18:50

Відкриваючи нараду, Глава держави наголосив, що хоче почути від керівників областей про підсумки роботи, проведеної ними на місцях від часу тематичного засідання РНБО 5 серпня. Президент нагадав, що за цей час в Україні було зафіксовано біля 3000 тисяч пожеж, із них – 2200 у лісах. Найскладніша ситуація склалася у південно-східних регіонах України – у Криму, Луганській, Донецькій, Запорізькій, Харківській та Дніпропетровській областях.

Віктор Янукович підкреслив, що сьогодні вся місцева та центральна влада у жодному разі не повинні розслаблятися. Натомість у час, що лишився до зміни погоди, вони мають діяти так само ефективно та приймати швидкі і правильні рішення. «Це така перевірка на «боєздатність» для кожного», – наголосив Президент. Звертаючись до керівників областей, Віктор Янукович ще раз підкреслив: місцева влада «несе персональну відповідальність» на своїй території. Глава держави особливо відзначив, що з боку правоохоронців не завжди спостерігалася своєчасна реакція на надзвичайні ситуації. «Я не випадково вас зібрав: хочу ще раз застерегти – у жодному разі не розслаблятися. Потрібно сьогодні той час, що лишився – тиждень, два чи три – стільки, скільки буде потрібно, втримати на вищому рівні дисципліну і зберегти державне народне добро», – наголосив Президент.

Звертаючись до селянства, Президент звернув окрему увагу на недопущення сьогодні пожеж через спалення стерні та сухостою.

Віктор Янукович підкреслив, що вже побудована у регіонах система протидії виникненню пожеж має продовжувати ефективно працювати у цілодобовому режимі.

У своїй доповіді т.в.о. міністра – перший заступник міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Михайло Болотських наголосив, що на виконання доручення Президента МНС вживає заходів щодо подальшої протидії виникненню пожеж у природних екосистемах. За його словами, спільними зусиллями міністерств та відомств сьогодні вдалося підвищити ефективність заходів із попередження та реагування на пожежі.

«Ситуація контрольована», – сказав він, додавши, що протягом останніх двох тижнів було недопущено виникнення великих пожеж у природних екосистемах – вони ліквідуються на початковому етапі, вдається уникати травмування та загибелі людей. «Сили МНС продовжують діяти у режимі підвищеної готовності», – підкреслив Михайло Болотських.

У ході селекторної наради губернатори усіх областей доповіли про ситуацію на місцях.

Як повідомив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, в області вживаються всі необхідні організаційні заходи на виконання Указу Президента України від 6 серпня 2010 року «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 5 серпня 2010 року «Про невідкладні заходи щодо запобігання пожежній небезпеці в Україні». Організовано здійснення постійного моніторингу обстановки з лісовими пожежами та координацію дій лісокористувачів, пожежно-рятувальних підрозділів, формувань Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони України, що дислокуються на території області. Здійснюються заходи щодо обмеження відвідування лісових масивів населенням. Заборонено полювання.

На в’їздах до лісів встановлено 297 шлагбаумів, переорано 199 доріг. Крім того, створено та відновлено 819 кілометрів мінералізованих смуг, від захаращень очищено 150 га лісів, обладнано під’їзди до 41 водоймища.

Спільними групами представників лісогосподарських підприємств, державної екологічної інспекції та органів внутрішніх справ, пожежно-рятувальних підрозділів проведено 339 рейдових перевірок стану забезпечення пожежної безпеки в лісах, на торфовищах і сільгоспугіддях.

Вживаються заходи щодо виявлення порушень правил пожежної безпеки в лісах, до адміністративної відповідальності притягнуто 17 осіб, порушено 1 кримінальну справу.

Ведуться роботи стосовно створення запасів паливно-мастильних матеріалів та інших ресурсів, необхідних для гасіння пожеж. На даний час лісокористувачами та органами виконавчої влади створено запас паливно-мастильних матеріалів у кількості 70 тонн.

Працівниками ВАТ «Чернігівобленерго» вживаються заходи стосовно контролю за станом ліній електропередач, які проходять у лісових масивах, відпрацьовуються схеми резервного енергопостачання населених пунктів у разі їх відключення від основних джерел під час гасіння пожеж в лісах.

Відпрацьовано взаємодію і координацію з керівництвом суміжних областей Білорусі та Росії.

У засобах масової інформації висвітлено 218 матеріалів профілактичного характеру.

Вжитими заходами недопущено виникнення складних лісових пожеж на території області, на торфовищах локалізовано5 пожеж.

Володимир Хоменко наголосив, що обласна державна адміністрація тримає на постійному контролі проведення заходів щодо протидії загрози пожеж в області.

Закриваючи селекторну нараду з керівниками регіонів України, Глава держави висловив переконання, що нинішня ситуація із загрозою виникнення пожеж та гіркий досвід наших сусідів у цьому питанні є якраз яскравим свідченням, що нам треба серйозно готуватися до подібних ситуацій у майбутньому, насамперед уживати упереджувальні заходи. «Дрібниць тут немає. За цими дрібницями стоїть життя людей, майно наших громадян і держави. Тому нехтувати цими питаннями ми ніколи не будемо», – сказав В. Янукович.

На переконання Президента, владі треба приділяти набагато більше уваги питанню ліквідації надзвичайних ситуацій, «а краще їх взагалі уникати». У цьому контексті Глава держави доручив розглянути на засіданні уряду після завершення нинішнього складного пожежонебезпечного періоду підсумки проведеної роботи, а також вивчити досвід наших сусідів. «У цьому році треба передбачити на наступні роки все необхідне для придбання потрібних приладів та обладнання, техніки для подолання наслідків стихійного лиха, у тому числі – пожеж. Коли приходить біда, ми повинні знайти у собі сили та можливості прийти на допомогу людям», – наголосив В. Янукович.

Він також звернув увагу голів облдержадміністрацій на необхідність завершення ретельної підготовки регіонів України до нового навчального року.

Глава держави зазначив, що у вересні-жовтні цього року в країні має бути проведено активну підготовку до чергового опалювального сезону. Президент також наголосив, що необхідно вжити заходів щодо погашення заборгованості за енергоносії щоб увійти у новий опалювальний сезон без боргів, додавши, що це стосується також вугілля та своєчасної оплати за електроенергію і газ.

За підсумками селекторної наради голова облдержадміністрації Володимир Хоменко дав низку доручень відповідним службам. Зокрема він наголосив на необхідності продовження чіткої скоординованої роботи щодо протидії загрозі пожеж в області допоки у цьому буде необхідність.

За інформацією офіційного сайту Президента України та прес-служби облдержадміністрації