back

З розширеного засідання Колегії облдержадміністрації

13-08-2010 | 11:57

Ряд актуальних питань життєдіяльності області розглянуто 12 серпня на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації, яке провів голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

У засіданні Колегії облдержадміністрації взяв участь заступник голови Державної податкової адміністрації України Олег Матвєєв.

Інформуючи присутніх про підсумки виконання Програми соціально-економічного розвитку та бюджету області за перше півріччя 2010 року, начальник головного управління економіки облдержадміністрації Леонід Подоляк, зокрема, зазначив, що економічній та соціальній сферах області, незважаючи на продовження негативного впливу наслідків світової фінансово-економічної кризи, з’явились позитивні тенденції.

Обсяги виробництва промислової продукції у червні порівняно з травнем зросли на 11%, порівняно з червнем 2009 року – на 4,7%. У цілому ж за січень-червень промислове виробництво становило 98,5% до рівня 2010 року.

З приростом спрацювали металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів, целюлозно-паперове виробництво, видавнича діяльність, виробництво та розподілення електроенергії, газу та води. Скорочення обсягів спостерігалося у виробництві будівельних матеріалів, хімічній та нафтохімічній промисловості, обробці деревини та виробництві виробів з деревини, легкій промисловості, машинобудуванні, виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів.

Валова продукція сільського господарства по всіх категоріях господарств залишилася на рівні відповідного періоду 2009 року, а у сільгосппідприємствах зросла на 3,3%.%. Позитивну динаміку забезпечили сільськогосподарські підприємства 15 районів області.

У будівельній галузі з позитивною динамікою у І півріччі 2010 року спрацювали лише Прилуцький, Щорський, Корюківський і Новгород-Сіверський райони. У той же час, будівельні роботи у Бобровицькому, Варвинському, Куликівському та Семенівському районах не велись. Найбільше відставання допустили Менський, Носівський, Борзнянський, Ніжинський, Ічнянський райони та місто Ніжин. Це призвело до зменшення в цілому по області обсягів виконаних будівельних робіт на 39,1%.

17 районів та міста Чернігів, Ніжин та Прилуки наростили обсяги житлового будівництва. Так у І півріччі 2010 року за рахунок усіх джерел фінансування введено 64,3 тис. м2 житла, що майже втричі більше порівняно з відповідним періодом 2009 року.

Середньомісячна заробітна плата штатного працівника по області (без урахування малих підприємств) за січень-червень 2010 року становила 1610 гривень, що на 9,3 % більше (по Україні – на 8,6 %), ніж за відповідний період 2009 року, середній розмір пенсій станом на 1 липня 2010 року становив 957,98 гривень (+ 18,1 % до аналогічного періоду минулого року).

Своєчасно і в повному обсязі профінансовані всі необхідні виплати пенсій та грошової допомоги. Разом з тим, з початку року допустили збільшення недоїмки до Пенсійного фонду 18 територій.

Загальна сума боргу із виплати заробітної плати за січень-червень порівняно з початком року зросла на 43,3 % і на 1 липня 2010 р. складала 35,6 мільйонів гривень, з яких борг працівникам економічно активних підприємств (включаючи борги попередніх років) зріс на 23,9 % і становив 24,2 мільйонів гривень. Наростили заборгованість з початку цього року 17 територій. Найбільші її суми мають міста Чернігів, Ніжин, Прилуки та Козелецький, Менський, Прилуцький райони. Відсутня заборгованість лише у Носівському та Срібнянському районах.

Рівень зареєстрованого безробіття станом на 1 липня 2010 року становив 2,3 % і знизився до початку року на 0,4 процентні пункти. Найвищий рівень безробіття мають Городнянський, Варвинський, Сосницький, Куликівський, Семенівський та Щорський райони.

Створено 9078 нових робочих місць, що становить 63,8 % до річного завдання.

Вчасно проводилася виплата всіх видів державних соціальних допомог та субсидій.

У порівнянні з 2009 роком за січень-червень 2010 року зросли обсяги надходжень з обласного бюджету на утримання інтернатних установ та фінансування територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян.

Коштами державного бюджету повністю профінансовані програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Впродовж І півріччя 2010 року громадянами України усиновлено в області 28 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. В області функціонує 9 дитячих будинків сімейного типу та 147 прийомних сімей.

В освітній галузі спільні зусилля спрямовувались на підвищення якості освіти та її доступності.

Організовано проведено державну підсумкову атестацію в 11-х класах та зовнішнє незалежне оцінювання, у якому взяли участь 10,3 тис. абітурієнтів. За результатами оцінювання 21 випускник області отримав найвищий результат – 200 балів.

Вживаються заходи щодо покращення матеріально-технічної бази інтернатних закладів, триває оздоровлення вихованців інтернатних закладів, зокрема дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей із малозабезпечених сімей на базі позаміських таборів області.

У сфері охорони здоров’я протягом І півріччя 2010 року на утримання лікувально-профілактичних закладів області спрямовано 373,1 мільйони гривень.

Протягом І півріччя 2010 року спостерігається тенденція до скорочення захворюваності на туберкульоз, показник знизився на 16,3% (з 40,5 до 33,9 на 100 тис. населення).

За 6 місяців 2010 року комплексними медичними профілактичними оглядами охоплено 74,4 тисяч ветеранів Великої Вітчизняної війни, що складає 77,9% від їх загальної чисельності.

У сфері культури проведено ряд заходів до державних свят, Міжнародний молодіжний фестиваль «Дружба-2010» та інші.

В рамках відзначення 65-річниці Великої Перемоги відбулися творчі звіти районів та міст Чернігова, Ніжина, Прилук «У слові й пісні ожива безсмертна слава Перемоги».

Заслухавши доповіді керівників окремих районів, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко зауважив, що хоча останні тенденції і засвідчили поступове відродження економіки та активізацію ділової активності, проблем залишається більш ніж достатньо, оскільки не всі галузі поки що змогли подолати кризові явища та вийти на траєкторію зростання.

На державному рівні вже зроблені важливі кроки на шляху до масштабних трансформацій. Зокрема, розроблено Програму економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможна, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава», яка пройшла широке громадське обговорення, в тому числі і в нашій області. Але це лише перші кроки – початок дороги. Далі починаються самі реформи.

«Наше завдання, розуміючи стратегію, бачення Глави держави, почати впроваджувати реформи на місцевому рівні. Лише в умовах комплексного задіяння усіх регіонів як окремих ланок запрацює весь маховик національної економіки. Усе починається з порядку на місцях: у роботі шкіл і медичних установ, у житлово-комунальному господарстві, у якісних дорогах та роботі місцевого транспорту, у зборі врожаю, у відродженні малого і середнього підприємництва», - підкреслив керівник області.

Одне з головних завдань на даному етапі – реформування податкового законодавства. Проект Податкового кодексу зараз активно обговорюється в районах і містах. І від того, наскільки серйозно люди підійдуть до формування пропозицій і зауважень, залежить те, в яких умовах працюватиме бізнес і які податки сплачуватиме до бюджетів.

Володимир Хоменко наголосив: напрямів роботи для нас багато, власне як і самої роботи.

Зараз деякі підгалузі промисловості області поки повільно повертають втрачені позиції та набирають обертів, тому необхідно ще раз провести ґрунтовний аналіз ситуації у промисловому комплексі підвідомчих територій, вжити заходів щодо нарощування обсягів та підвищення конкурентоспроможності продукції, повернення втрачених ринків збуту.

В агропромисловому виробництві важливими складовими гарних результатів роботи є завершення сільгосптоваровиробниками області в оптимальні строки збирання урожаю 2010 року, якісної заготівлі кормів, забезпечення прогнозованих обсягів посіву озимих культур з повним дотриманням технологічних вимог з урахуванням цьогорічних кліматичних умов, формування регіональних ресурсів продовольчого зерна та утримання ціни на найнеобхідніші продукти харчування, особливо для малозабезпечених верств населення.

З метою активізації інвестиційно-інноваційного розвитку керівникам територій необхідно визначити пріоритетні напрями розвитку кожного району чи міста та намітити шляхи їх реалізації, тобто знайти ті точки економічного зростання, завдяки яким розвиток територій отримає новий імпульс, що дасть можливість забезпечити жителів робочими місцями та заробітною платою.

«Кожен, навіть найменший інвестиційний проект не повинен залишатися поза вашою увагою, а має знаходити підтримку», - відмітив голова облдержадміністрації.

Сьогодні одне з пріоритетних завдань для влади - погашення заборгованості з виплати заробітної плати. Це питання знаходиться на постійному контролі у Президента та Прем’єр-міністра України.

Володимир Хоменко поставив завдання активізувати співпрацю з державними контролюючими органами у вирішенні питань ліквідації заборгованості із заробітної плати, забезпечити здійснення передбачених законодавством повноважень до порушників трудового законодавства та запровадити щотижневий особистий контроль за станом погашення боргів із виплати заробітної плати, виконання розроблених графіків ліквідації боргів на підприємствах-боржниках області.

«До кінця року заборгованість повинна бути ліквідована і за це явище ми повинні забути», - підвів риску голова облдержадміністрації.

Урядом також поставлено завдання перед профільними міністерствами та обласними державними адміністраціями організувати роботу з надання громадянам субсидій. В кожному місті, селі та селищі люди мають бути поінформовані про порядок отримання субсидій.

«Завдання стоїть так: кожна хата у селі, кожна квартира у місті повинна бути обстежена відповідними службами щоб знати, потребує чи ні ця родина надання субсидій. Також обов’язково треба допомогти оформити субсидію людям похилого віку та тим, хто не в змозі оформити її самостійно. Люди повинні знати – з підвищенням ціни на газ їх благополуччя не погіршиться, бо держава бере на себе відповідальність компенсувати все це фінансове навантаження на сім’ї», - сказав Володимир Хоменко.

Під особливим контролем необхідно зараз тримати цінову ситуацію на продовольчому ринку та не допустити необґрунтованого зростання цін.

Щодо розвитку гуманітарної сфери.

У сфері освіти зараз одне з найважливіших завдань - забезпечити належну підготовку закладів освіти області до нового 2010-2011 навчального року – кожна школа має зустріти дітей відремонтованою, з цілим дахом, зі справним теплопостачанням та усіма іншими необхідними атрибутами.

Також особливу увагу слід приділити соціальному захисту дітей, запобіганню їх бездоглядності і безпритульності, профілактиці правопорушень і злочинності у їхньому середовищі З цією метою протягом вересня необхідно забезпечити виявлення дітей шкільного віку, які з 1 вересня 2010 року без поважних причин не приступили до занять у загальноосвітніх навчальних закладах, та вжити заходів щодо їх повернення до навчання.

Особливу увагу голова облдержадміністрації доручив приділити інтернатним закладам та закріпити за кожним з них шефів – ту організацію, яка буде надавати їм допомогу.

У сфері охорони здоров'я головним пріоритетом є забезпечення населення своєчасною високоякісною медичною допомогою незалежно від статусу та місця проживання, забезпечення безперебійного функціонування усіх лікувально-профілактичних закладів та підготовка їх до зими – починаючи від ФАПу і закінчуючи обласною лікарнею.

«Перед нами стоять складні завдання, але ми на вірному шляху і, я впевнений, - ми успішно з ними справимося всім активом Чернігівщини», - підсумував Володимир Хоменко.

Другим питанням порядку денного розглядалася готовність паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства області та об’єктів бюджетної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2010-2011 років.

Як повідомив начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віктор Геращенко, станом на 1 серпня 2010 року готовність основного та допоміжного обладнання енергозабезпечуючих підприємств в середньому складає 60% від річного плану. Капітально відремонтовано 2483 км ліній електропередач, 1085 трансформаторних підстанцій, розчищено близько 3270,0 км ліній електропередач від дерев.

Впроваджено 29 технічних заходів щодо покращення енергозабезпечення соціально-важливих об’єктів, перш за все освітянських закладів.

З 1180 котелень області до зими підготовлено 799.

Рівень готовності водопровідно-каналізаційного господарства в середньому становить 74% від намічених обсягів.

Станом на 1 серпня 2010 року до нового опалювального сезону підготовлено 75% шкіл, 89,9% дитячих садків та 51,7% лікарень.

Віктор Геращенко також наголосив, що своєчасний початок та стабільне проходження опалювального періоду залежить від рівня розрахунків за спожиті енергоносії та надані житлово-комунальні послуги. Підприємствами теплоенергетики та котельнями промислових підприємств, які надають теплову енергію бюджетним установам та населенню, з початку 2010 року спожито природного газу на суму 192,9 млн. грн., сплачено 146,6 млн. грн. або 76%.

Триває робота щодо забезпечення до 1 жовтня цього року 100% рівня розрахунків від обсягу спожитого природного газу у цьому році. Всіма комунальними теплопостачальними підприємствами розроблені графіки погашення заборгованості, виконання яких знаходиться під постійним контролем облдержадміністрації.

З початку поточного року населенням використано природного газу на суму 145 мільйонів гривень, розрахунки при цьому становлять 117,8%, установами, які фінансуються з місцевих бюджетів, спожито газу на суму 32,6 мільйонів гривень, проплати склали 99,9%, з державного бюджету – на суму 19,9 мільйонів гривень, проплати – 69%.

Рівень розрахунків за спожиту електричну енергію в середньому по області складає 100,3%

У той же час, найбільші борги за спожитий природний газ мають установи, які фінансуються з державного бюджету, а саме: Остерська КЕЧ Козелецького району (Міністерство оборони України) – 9,8 мільйонів гривень, Чернігівська КЕВ Чернігівського району (Міністерство оборони України) – 1,8 мільйонів гривень.

За словами начальника управління житлово-комунального господарства, існує низка питань, без вирішення яких неможливо забезпечити стале проходження опалювального періоду.

Через брак обігових коштів підприємства житлово-комунального господарства не в змозі виконати у повному обсязі підготовчі роботи. У першу чергу це викликане дією економічно необґрунтованих тарифів.

Голова облдержадміністрації звернув увагу керівників районів на те, що сьогодні одне з головних завдань – це проведення до 1 жовтня стовідсоткових розрахунків за спожитий природний газ. Це стосується, в першу чергу, теплопостачальних підприємств, які ще мають заборгованість перед ДК “Газ України”.

До початку опалювального періоду залишилося два місяці, тому потрібно сконцентрувати зусилля і фінансові ресурси для вирішення основних завдань.

Для місцевих органів влади це:

• встановлення щоденного контролю за виконанням робіт з підготовки до експлуатації в осінньо-зимових умовах житлових будинків, об’єктів тепло-, водопостачання та водовідведення як комунальної, так і відомчої власності та супроводження роботи підприємств життєзабезпечення в зимовий період;

• забезпечення використання бюджетних видатків, спрямованих на фінансування капітального ремонту житлового фонду, комунальних об’єктів та на розрахунки бюджетних установ за спожиті енергоресурси, послуги тепло-, водопостачання та водовідведення в повному обсязі до початку опалювального періоду;

• оптимізація та приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до рівня економічно обґрунтованих витрат, їх відповідність якості послуг, що надаються населенню.

Для підприємств паливно-енергетичного комплексу це:

• наполеглива системна робота із споживачами всіх категорій щодо проведення своєчасних та в повному обсязі розрахунків за використані енергоносії;

• завершення ремонтних робіт з підготовки енергетичного та газового господарства до початку опалювального сезону.

«Нам неприємні несподіванки взимку не потрібні, тому прошу до початку опалювального періоду завершити повний обсяг ремонтних та увесь комплекс необхідних робіт», - зауважив керівник області.

На засіданні Колегії облдержадміністрації також розглянуто стан виконавської дисципліни, організації виконання завдань, визначених Законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, власними рішеннями.

З інформацією по даному питанню виступив заступник голови облдержадміністрації – керівник апарату облдержадміністрації Микола Стрілець.

У свою чергу голова облдержадміністрації Володимир Хоменко зазначив, що саме від присутніх у залі значною мірою залежить вирішення різнопланових проблем, з якими стикаються наші люди у повсякденному житті, і врешті решт авторитет влади на місцях.

Належне кадрове забезпечення, системність в роботі, взаємодія з органами місцевого самоврядування, господарюючими суб’єктами, стан виконавської дисципліни – це ті важливі складові, від яких залежить ефективність нашої роботи, задоволення потреб людей і формування суспільної думки про владу.

Прес-служба облдержадміністрації