back

Засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу при обласній державній адміністрації

10-08-2010 | 09:45

9 серпня заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко провів засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу при обласній державній адміністрації.

Розглядались питання про стан боротьби із соціально-небезпечними хворобами, виконання програмних заходів у Бахмацькому, Козелецькому, Корюківському, Сосницькому районах і про роботу управління у справах преси та інформації по формуванню в населення області засад здорового способу життя, запобіганню негативним поведінковим проявам у молодіжному середовищі.

Доповідали на засіданні представники районів і управління.

Віктор Тканко звернув увагу учасників засідання ради на необхідність якнайшвидшого розроблення і прийняття на сесіях 12 районних рад і міста Ніжина місцевих програм протидії соціально-небезпечним хворобам. Підтримана пропозиція управління охорони здоров’я про концентрацію зусиль обласного єдиного медичного простору для створенню територіально-методичного об’єднання по лікуванню цих хвороб. До цієї роботи слід залучити весь наявний кадровий потенціал.

Найскладніша ситуація з питань, які розглядала рада, у Козелецькому районі. Дається взнаки близькість до Києва.

Було наголошено, що слід об’єднувати зусилля медицини, виконавчої влади і органів місцевого самоврядування при флюорографічному обстеженню людей за місцем проживання. Недостатньою є робота сільських, селищних голів у організації населення відповідних територій на профілактичні заходи .

Особливо акцентувалось на публічності звітів про стан справ з поширенням хвороб на територіях у місцевих ЗМІ.

Наступне засідання ради призначене на 29 вересня ц.р.



Довідково:



Інформація
«Про роботу управління у справах преси та інформації по формуванню в населення області засад здорового способу життя, запобіганню негативним поведінковим проявам у молодіжному середовищі»

Зважаючи на актуальність пропаганди здорового способу життя, запобіганню негативним проявам у молодіжному середовищі, протидії поширення ВІЛ-інфекції, СНІДУ, наркоманії та туберкульозу управління разом з місцевими ЗМІ постійно здійснюють інформаційну підтримку зазначених проблем та сприяють публікації матеріалів такої тематики.

Щомісячно редакціям місцевих ЗМІ надсилаються листи з рекомендаціями активізувати інформування населення, особливо підлітків та молодь, щодо загрози ВІЛ-інфекції та СНІДу, сприяти посиленню мотивації до здорового способу життя, безпечної поведінки. Засобам масової інформації області рекомендовано посилити увагу до висвітлення тем, які б сприяли зниженню рівня незаконного розповсюдження та вживання наркотичних засобів, алкоголю й психотропних речовин, пропаганді здорового способу життя серед молоді.

У 2010 році місцева преса зосереджувала свою увагу на таких темах:

- негативні наслідки вживання наркотичних засобів, психотропних речовин та алкоголю;

- факти вилучення наркотичних речовин із незаконного обігу;

- виховання негативного ставлення до вживання наркотичних речовин, пропаганда здорового способу життя;

- інформування населення про діяльність громадських організацій по наданню допомоги наркозалежним, роботу “пунктів довіри”, реабілітацій- них центрів.

Низка публікацій обласних та районних ЗМІ порушувала проблеми поширення підліткового алкоголізму.

Про це йшлося в матеріалах під назвами : «Майбутнє - у безодні», «Промінь», 20.02), «Заборонено продавати пиво та слабоалкогольні напої», («Голос Присеймівя», 03.03), «Пивне табу», «Ні» вуличному вихованню» («Нові горизонти», 13.03; 03.04), «Майбутнє топиться в чарці. Зафіксовані випадки вживання алкоголю 10-річними дітьми» («Наше слово», 19.06), «Чого спивається село?» («Наш край», 31.07) та інші, всього понад 20 публікацій даної тематики.

Особливо посилилася увага ЗМІ до цієї теми після прийняття Закону «Про внесення змін до деяких актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв». Збільшилась кількість публікацій, у яких фахівці роз’яснюють норми зазначеного закону, спрямованого на запобігання протиправних дій у молодіжному середовищі та наведення порядку у громадських місцях.

Практично жодне місцеве видання не обійшло увагою тему немедичного вживання наркотичних речовин, друкуючи повідомлення правоохоронних органів про виявлення випадків виготовлення і збуту наркотиків, розповіді про негативні наслідки їх вживання, інтерв’ю із людьми, які вирвались з наркотичного полону, тощо. У 2010 році надруковано понад 30 матеріалів такої тематики. Майже 70% складають матеріали, підготовлені фахівцями-медиками і стосуються роз’яснень негативного впливу наркотичних та психотропних речових на здоров’я людини.

З початку 2010 року у місцевих ЗМІ було надруковано більше 20 матеріалів, які порушують проблеми поширення наркоманії та ВІЛ/СНІДу в області, та понад 40 публікацій – захворюваності на туберкульоз.

Більшість матеріалів підготовлені фахівцями-медиками і порушують питання про шляхи зараження цими небезпечними захворюваннями та способи його уникнення, наводяться статистичні дані про ситуацію в Україні та районах області, даються поради тим, хто має статус ВІЛ-позитивних або хворий на туберкульоз.

Слід зазначити, що активну просвітницьку роботу здійснювали районні газети. Саме вони оприлюднили більшість матеріалів такої тематики.

Не пройшло повз увагу місцевої преси відкриття Обласного центру по профілактиці і боротьбі зі СНІДом, який координує дії медичних закладів та громадських організацій з питань профілактики ВІЛ-інфекції. Про це писали не лише обласні газети, а й районні – Бобровицька, Куликівська, Ніжинська Срібнянська та інші.

Питання запобігання поширенню ВІЛ-інфекції та СНІДу розглядались на засіданні «круглого столу» у прес-клубі реформ («СНІД наступає на Чернігівщину» - газети «Чернігівські відомості», 17.03; «Біла хата», 18.03), засіданні координаційної ради з питань запобігання і поширення туберкульозу, ВІЛ/СНІДу та наркоманії Бахмацької райдержадміністрації (газета «Голос Присеймів’я», 27.02), засіданні «круглого столу» у Прилуцькій міській раді (газета «Град Прилуки», 04.03) та інші.

Інтерв’ю з головним лікарем обласного Центру профілактики і боротьби зі СНІДом М.Дейкуном з питань поширення на Чернігівщині цієї небезпечної хвороби вмістила «Деснянська правда » (23.03.10).

Протягом 2008-2010 років місцеві ЗМІ помітно посилили увагу до проблем поширення туберкульозу в області. Жодне місцеве видання не обійшло увагою цю тему. Більшість матеріалів були підготовлені лікарями-епідеміологами, пуль- монологами, іншими фахівцями – медиками.

Заголовки публікацій досить красномовно свідчать про гостроту проблеми: «Туберкульоз – це небезпечно!» («Промінь»), «Туберкульоз не здається» («Новини Придесення»), «Туберкульоз у Прилуках» («В двух словах»), «Боротьба з туберкульозом триває» («Наш край»), «Хвороба, що переросла в епідемію» («Голос Присеймів’я )та інші.

Обласні та районні видання у лютому-березні оприлюднили телефони «гарячої лінії» з проблем туберкульозу, за якими громадяни могли звернутись і проконсультуватись із зазначених питань.

Матеріали інформаційно-просвітницького характеру для молоді та підлітків, мета яких – пропаганда здорового способу життя, поширюють через місцеву пресу обласний та районні центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Серед них: «Молодь за здоровий спосіб життя» («Голос Присеймівя»), «Про актуальні проблеми вустами підлітків» («Нові горизонти»), «Молодь обирає здоров’я» («Промінь»), «Військово-патріотичне виховання молоді» («Життя Семенівщини») тощо.

Щоб активізувати інтерес місцевих ЗМІ до важливих проблем, щороку управління у справах преси та інформації планує та проводить засідання прес-клубу «Ділове слово» з актуальних питань сьогодення.

Відповідно до зазначеної теми в поточному році управління провело такі засідання:

- 25 травня – «Здійснення соціального захисту дітей в області».

- 21 червня – «Реалізація державної молодіжної політики в Чернігівській області»;

Планом на 2010 рік серед інших питань заплановано провести у листопаді засідання прес-клубу на тему «Профілактика ВІЛ-інфекції/СНІДу. Регіональний аспект» за участю управління у справах сім’ї, дітей та молоді, обласного Центру профілактики і боротьби зі СНІДом та журналістів місцевих ЗМІ.

Управління для Держкомтелерадіо та ОДА щоквартально здійснює моніторинг місцевої преси щодо висвітлення ними зазначених питань.

Значна увага означеній проблематиці приділяється на обласному державному телебаченні і радіо.

У новинах обласного радіо, передачах студії «Інформ» на телебаченні повідомляється про акції, заходи, події з гострих питань цієї тематики.

Крім цього, на телебаченні є тематичні передачі. У одній з них «Розмова без нотацій» піднімаються проблеми СНІДу, куріння, їх убивчого впливу на здоров’я.

В іншій тематичній передачі «Земля тривоги нашої» лише цього року було кілька передач для профілактики туберкульозу ( за участю В.П.Дуброва - головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру).

Ця тематика присутня на телебаченні у щоквартальному режимі.

На обласному радіо виходять у ефір дві тематичні передачі - «Будьмо здорові» та «Крута хвиля». Остання - для молодіжної аудиторії. В них звучить тривога із-за поширення у молодіжному середовищі наркоманії, тютюнопаління. Увагою слухачів користується також передача «Резонанс», яка звучить у прямому ефірі обласного радіо.

ЗМІ області продовжуватимуть роботу по формуванню в населення області засад здорового способу життя, запобіганню негативним поведінковим проявам у молодіжному середовищі.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації