back

На Чернігівщині ситуація з пожежами під постійним контролем

16-08-2010 | 09:06

На Чернігівщині в оперативному режимі цілодобово працює обласний оперативний штаб з координації дій при виникненні лісових пожеж. 13-го серпня його керівник - перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Станіслав Прокопенко провів 5-годинний обліт території регіону з метою вивчення стану з пожежами.

Разом з ним на борту єврокоптера спецавіазагону МНС перебували й відслідковували ситуацію головний рятувальник Чернігівщини Володимир Муха, начальники обласного відділу ДАЇ Олександр Єршов та головного управління земельних ресурсів В'ячеслав Швед.

Маршрут польоту охопив лісові масиви, торфовища, прикордонну місцевість та прилеглу до складів боєприпасів Міноборони територію. В ході цього були виявлені окремі осередки загорянь у Городнянському, Корюківському, Ріпкинському, Щорському, Бобровицькому, Ніжинському, Прилуцькому районах і навіть на території Сумщини й сусідньої Бєларусі.

В ході обльоту, Станіслав Прокопенко та Володимир Муха зв'язувалися з головами районних штабів і начальниками пожежно-рятувальних підрозділів та координували їх дії по організації й проведенню пожежогасіння.

Біля хутора Забарівка Корюківського району еврокоптеру довелось здійснити першу екстрену посадку - під час польоту комісія виявила пожежу сухої трави, що швидко розповсюджувалась на оселі громадян. Присутні на борту гелікоптера, за допомогою віток та колодязної води загасили полум'я та відвернули загрозу загоряння житлових будинків.

Причиною пожежі послужило вогнище, яке розвів один з хуторян. Схвильована місцева жителька Наталія Забаровська не могла утриматися від слів подяки: "Дуже дякую всім рятувальникам, які допомогли у такій ситуації. В 40-градусну спеку не дали згоріти нашим господарствам. Чистого вам неба та сухих рукавів!".

Другу екстрену посадку було здійснено в с. Рівнопілля Чернігівського району, де підрозділи МНС гасили палаючий житловий будинок. Пожежа була швидко ліквідована та врятовані сусідні будівлі. Після цього, Станіслав Прокопенко поспілкувався з місцевими жителями стосовно стану пожежної безпеки та доручив МНСкам і міліції здійснити в селі комплексну перевірку.

Під час польоту проконтрольовані й прилеглі території до арсеналів боєприпасів у Ічнянському районі та м. Прилуки, лісові масиви поблизу військового полігону на Козелеччині. У Бобровицькому районі на полях виявлені осередки спалювання стерні, що категорично заборонено. З цього приводу одразу було дано доручення голові райдержадміністрації негайно розібратись та вжити заходи реагування до порушників протипожежного режиму.

За підсумками обстеження території області, 14-го серпня в облдержадміністрації відбулося засідання оперативного штабу з координації дій при виникненні лісових пожеж. В ході цього заслухано голову Бобровицької РДА та керівника фермерського товариства "Вікторія" з приводу випалювання трави на полях.

Також, розглянуті питання й прийняті рішення щодо вжиття додаткових заходів по профілактиці пожеж в лісах, на торфовищах і військових складах боєприпасів, попередження самовільного полювання та залучення з цього приводу додаткових патрулів. Підприємству "Чернігівторф" доручено забезпечити суворе дотримання правил пожежної безпеки на торфовищах, особливо при здійснення виробничої діяльності.

На Деснянське басейнове управління водних ресурсів покладено завдання заповнити водою всі канали меліоративних систем. Крім того, з метою поліпшення ефективності виконання протипожежних заходів, 14-15 серпня організовані виїзди членів обласного оперативного штабу в ряд районів області.

За інформацією ГУ МНС у Чернігівській області