back

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко: «Питання номер один – чітка скоординована робота щодо протидії загрозі пожеж в області»

06-08-2010 | 14:38

Перенести у площину практичних дій всі розроблені плани та заходи стосовно попередження виникнення пожеж на території області – таку вимогу поставив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко під час наради з питань протидії загрозі пожеж в області.

У нараді взяли участь заступники голови облдержадміністрації, члени обласного оперативного штабу для координації дій місцевих органів виконавчої влади, обласних управлінь, організацій і підприємств при виникненні великих пожеж у лісових масивах, сільгоспугіддях і торфовищах; керівництво управлінь СБУ, МВС в області та прокуратури області; начальники обласних управлінь та організацій; голови районних державних адміністрацій; міські голови міст Чернігова, Прилук, секретар Ніжинської міської ради; керівники районних відділів МНС і МВС України; директори районних лісгоспів та підприємства «Чернігівоблагроліс»; командири військових частин.

Володимир Хоменко підкреслив, що найвищий рівень пожежної небезпеки, якого не було за всю історію метеоспостережень, вимагає сьогодні неухильного виконання завдань, поставлених Президентом України Віктором Януковичем 5 серпня на екстреному засіданні Ради національної безпеки і оборони України.

«Нехтувати обставинами, що склалися, неприпустимо. Тому зараз наше з вами основне завдання – спільні чіткі та узгоджені дії для забезпечення безпеки населення області та народногосподарського комплексу. Будемо застосовувати жорсткі, але у повній мірі необхідні дії», - наголосив керівник області.

На сьогодні в області здійснено низку заходів щодо протидії загрозі пожеж – підписані відповідні розпорядження, дані доручення, створено обласний оперативний штаб для координації дій місцевих органів виконавчої влади, обласних управлінь, організацій і підприємств при виникненні великих пожеж у лісових масивах, сільгоспугіддях і торфовищах.

Але з настанням спеки, протягом липня – початку серпня в області трапилося 23 лісові пожежі на загальній площі майже 10 га та виявлено окремі осередки загоряння торфовищ.

Як зазначив начальник обласного управління лісового і мисливського господарства Іван Горохівський, у 99% лісових пожеж винен людський фактор.

Голова облдержадміністрації підкреслив, що такі випадки потребують посиленої уваги правоохоронних органів, прокуратури області та максимальної відповідальності винних у загоряннях.

Він зауважив, що сьогодні для всіх служб найголовніше питання – безумовне забезпечення виконання поставлених завдань.

Серед них: цілодобовий контроль охорони і захисту лісів, активізації роботи з попередження та негайної ліквідації лісових та торф’яних пожеж;

- посилення контролю за станом пожежної безпеки органами державної, відомчої та місцевої пожежної охорони, зокрема, на транспортних комунікаціях, системах життєзабезпечення, об’єктах підвищеної небезпеки та місцях масового перебування громадян;

- готовність медичних закладів до надання відповідної допомоги постраждалим від наслідків пожеж та теплової аномалії;

- безумовне виконання правил пожежної безпеки лісокористувачами незалежно від їх відомчої підпорядкованості;

- приведення у постійну готовність до використання пожежної і спеціальної техніки та обладнання, а також особового складу військових та інших підрозділів, аварійно-рятувальних служб для їх можливого залучення до гасіння лісових та торф’яних пожеж та проведення з ним відповідного інструктажу;

- створення резерву паливно-мастильних матеріалів та інших ресурсів, необхідних для здійснення зазначених заходів;

- обмеження відвідування громадянами лісів у пожежонебезпечних регіонах;

- відміна масових заходів;

- заборона полювань до окремого рішення;

- заборона випалювання стерні, бур’янів, смітників тощо;

- недопущення накопичення легкозаймистих матеріалів природного та штучного походження;

- припинення до окремого рішення військових навчань, стрільб, утилізації боєприпасів та вибухонебезпечних речовин;

- підвищення пожежної безпеки військових складів, баз та арсеналів;

- проведення роз’яснювальної роботи серед населення, у тому числі в засобах масової інформації.

Керівник області закликав присутніх до спільних скоординованих дій у роботі на упередження виникнення пожеж та попередив керівників районів про персональну відповідальність за стан пожежної безпеки на підвідомчій території.

Учасники засідання також розглянули питання про надзвичайну подію на каналізаційних очисних спорудах №1 м.Прилуки КП «Прилукитепловодопостачання», де вчора при проведенні робіт у приймальному відділенні каналізаційно-насосної станції загинуло три та постраждав один робітник підприємства.

Про ситуацію голові облдержадміністрації доповіли начальник головного управління ЖКГ облдержадміністрації Віктор Геращенко та директор КП «Прилукитепловодопостачання» Володимир Назім.

За даним фактом правоохоронними органами розпочато слідство, яке й має встановити винних у надзвичайній ситуації.

Але голова облдержадміністрації висловив занепокоєння ситуацією, що склалася на комунальному підприємстві: місяць тому зафіксовані неодноразові факти скидання токсичної речовини невідомого походження в міський каналізаційний колектор, у зв’язку з чим були порушені умови нормального режиму функціонування очисних споруд та мала місце загроза скиду неочищених вод в річку Удай, і ось тепер знову біда.

Володимир Хоменко висловив переконання, що між цими двома подіями на вказаному підприємстві є зв'язок, який також, можливо, покаже розслідування кримінальної справи.

Одночасно голова облдержадміністрації наголосив на тому, що кожен керівник підприємства, незалежно від форми власності, повинен відповідально ставитися до організації роботи своїх підлеглих, чітко дотримуватися техніки безпеки та створення безпечних умов праці.

У зв’язку з цим керівник області доручив головам райдержадміністрацій, перш за все, зробити висновки, і разом з контролюючими органами провести аналіз нещасних випадків на виробництві у кожному районі та вжити заходів щодо виключення їх повторення у майбутньому.

Прес-служба облдержадміністрації