back

З метою збереження історичної пам’яті

07-09-2010 | 11:49

Стан підготовки до проведення Дня партизанської слави та традиційного всеукраїнського літературно-мистецького свята «Седнівська осінь», які пройдуть, відповідно, 22 та 25 вересня, обговорено сьогодні під час наради голови облдержадміністрації Володимира Хоменка із заступником голови облдержадміністрації Віктором Тканком та начальником головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації Сергієм Мойсієнком.

За словами Сергія Мойсієнка, до Дня партизанської слави у с.Єліно Щорського району готується відкриття першої черги музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград».

З метою максимального відображення реалій життя партизанського загону, що у роки Великої Вітчизняної війни дислокувався у цих місцях, у "Лісограді" буде відтворено справжню партизанську стоянку із землянками та іншими супутніми спорудами.

У рамках відзначення Дня партизанської слави, 22 вересня у «Лісограді» планується провести театралізоване дійство, огляд об’єктів музейно-меморіального комплексу та інші заходи по вшануванню героїв-підпільників.

Відкриття другої черги даного об’єкту заплановано на червень 2011 року до 70-річчя партизанського руху в Україні, але вже зараз це місце активно відвідують місцеві жителі та гості краю.

Як зазначив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, це спонукає до створення відповідної інфраструктури та включення цього об'єкту до туристичних маршрутів Чернігівщини.

Багато цікавих подій чекає і на учасників та гостей літературно-мистецького свята «Седнівська осінь», куди традиційно з’їжджається мистецька еліта України. Зокрема, за 2 тижні до свята відкриється пленер для художників. А 25 вересня «Седнівська осінь» запропонує своїм гостям відвідати музичну вітальню у будинку Лизогубів, оглянути виставку художників, взяти участь у відкритті пам’ятника Тарасу Шевченку тощо.

Володимир Хоменко наголосив на необхідності вчасного завершення першочергових робіт по впорядкуванню території, на якій відбуватиметься свято.

Начальник головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини облдержадміністрації також повідомив, що археологічні розкопки на Замковій горі у Любечі підходять до завершення, тривають роботи з відновлення кам’яниці Гетьмана Павла Полуботка.

Як зауважив керівник області, наразі необхідно відпрацювати загальну концепцію розвитку Любеча з метою збереження історичної пам’яті.

Він підкреслив: обласна адміністрація дуже серйозно опікується історичною спадщиною Чернігівщини, і сьогодні основне завдання – донести до людей правду про ті події, які відбувалися на території області протягом багатьох століть, дати змогу усім бажаючим доторкнутися до сторінок її славетної історії.

На переконання Володимира Хоменка, такі об’єкти, як Батурин, Любеч, Седнів приваблюватимуть туристів з країн близького та далекого зарубіжжя, що матиме позитивний вплив розвиток економічної та туристичної галузей регіону. Також на черзі – відновлення ще декількох історичних пам’яток, які, безумовно, стануть окрасою Чернігово-Сіверського краю.

Прес-служба облдержадміністрації