back

Спроможність закладів охорони здоров’я міста Чернігова – на порядку денному засідання профільної робочої групи

06-04-2023 | 10:22

На черговому засіданні робочої групи з питань формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я Чернігівського госпітального округу учора обговорили ситуацію з медзакладами обласного центру.

На сьогодні в підпорядкуванні Чернігівської міської ради функціонують шість закладів охорони здоров’я, два з яких надають амбулаторно-поліклінічну допомогу та чотири — стаціонарну та амбулаторну допомогу. Детально про кожен учасники засідання говорили разом з очільниками закладів.

Міська лікарня № 2 відповідає критеріям кластерного рівня. Заклад повністю укомплектований лікарями, що дає змогу відповідати всім вимогам населення. Весь спектр послуг з оперативного втручання заклад надає в повному обсязі і на достойному рівні.

«Це один з найлегших випадків, який ми розглянули. Лікарня відповідає тому рівню, на який претендує за всіма вимогами, які зазначені в Постанові КМУ», — підкреслила голова робочої групи, заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк.

Нагадаємо, що відповідно до постанови, ухваленої Урядом в рамках наступного етапу медичної реформи, передбачається оновлення критеріїв для визначення госпітальних округів та впровадження сучасних підходів до формування мережі медичних закладів. Обласні військові адміністрації впродовж двох місяців мають подати на затвердження в МОЗ пропозиції щодо плану госпітального округу та формування спроможної мережі медзакладів.

Міська лікарня № 3 претендує на рівень закладу загального профілю і має низку кластерних функцій. Це буде враховано в подальшому розвитку закладу. Лікарня надає невідкладну допомогу жителям міста та області три рази на тиждень за основними напрямками: неврологія, акушерство і гінекологія, хірургія і реанімація.

Міська лікарня № 4 відповідає рівню закладу планового лікування. Лікарня визначена як провідна з комплексної реабілітації в області. Військові та учасники бойових дій мають пріоритет в отриманні такої допомоги. За словами генерального директора Юрія Стецькова, у квітні заклад планує отримати від благодійників спеціалізований роботизований комплекс для реабілітації. Не менш важливим є функціонування хоспісно-паліативного відділення, яке наразі максимально завантажене.

Пологовий будинок протягом останніх десяти років працює як перинатальний центр. Він віднесений до надкластерних і визначений як перинатальний центр третинного рівня — такий, що надає спеціалізовану медичну допомогу населенню всієї області. Заклад повність відповідає критеріям свого рівня.

Оцінивши ситуацію в комплексі по всій області, учасники робочої групи повернулись до розгляду питання Чернігівської центральної районної лікарні. Заклад знаходиться в обласному центрі та претендує на роль кластерної лікарні, але відповідає не всім необхідним критеріям. За кількістю населення і за рівнем надання медичних послуг Чернігівська ЦРЛ може конкурувати з іншими закладами області, які визначили себе як кластерні. Ці показники будуть враховані при подальшому розгляді та прийнятті рішення по закладу.

«Ми заслухали показники кожного закладу і на підставі цього будемо визначатись з приводу ролі і місця кожного закладу в спроможній мережі. Після цього робоча група проаналізує та узагальнить всі показники за результатами зустрічей і запропонує проєкт спроможної мережі закладів охорони здоров’я на розгляд госпітальної ради. На основі цього буде прийняте відповідне рішення, яке має погодити МОЗ. Ще раз наголошу, що мета такої трансформації мережі – вчасне та якісне надання медичних послуг мешканцям усіх громад області », — підсумувала Жанна Шерстюк.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю
Чернігівської обласної військової адміністрації