back

Чернігівщина пам’ятає: в області відбулися тематичні заходи до річниці звільнення від російських окупантів

30-03-2023 | 17:17

Дві третини Чернігівської області понад місць були під окупацією підступного ворога, техніка якого безперервними хвилями почала заходити на нашу територію 24 лютого 2022 року. Через чернігівський напрямок росіяни планували вийти на північну околицю Києва.

П’ять тижнів, з 24 лютого до 31 березня, на пагорбах біля села Новоселівка і навколо них точилися криваві бої. Тримаючи оборону, тут загинули десятки наших захисників – танкістів, артилеристів, прикордонників, бійців тероборони.

Саме з Новоселівки розпочалися заходи до річниці звільнення Чернігівщини від російських окупантів. Разом з військовими та місцевими жителями пам’ять усіх загиблих воїнів, які ціною власного життя зупинили ворога, хвилиною мовчання вшанували начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус, голова обласної ради Олена Дмитренко, начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

«Оточити Чернігів намагалося понад 30 тисяч російських військових. Їм протистояли дві з половиною тисячі українських бійців. Пагорби біля Новоселівки стали важливим рубежем: звідси до обласного центру – 9 км по прямій, до Києва – 150 км. У планах ворога: Чернігівщина – за два дні, столиця - за три. Тридцять шість днів кривавих боїв... Зламали зуби. Скиглячи, тікали. Подвиг наших земляків житиме вічно! Наша пам'ять та вдячність не згасне!» — звернувся до зібрання В’ячеслав Чаус.

Учасники заходу поклали квіти до знаку «Чернігів», а літію пам’яті загиблих захисників України відправив керуючий Чернігівською єпархією Православної Церкви України, єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній.

Втім, криваві бої точилися не лише у напрямку Новоселівки. Ворог атакував з усіх сторін, намагаючись знайти слабкі місця на околицях обласного центру. Це і позиції на лижній базі, і мікрорайони Коти та Масани. В кожному з них сьогодні відбулося покладання квітів на знак вшанування пам’яті всіх полеглих оборонців. На лижній базі — тематичний мітинг. Тут 58 військових відбивали ворожі атаки впродовж кількох годин. Але росіян було значно більше, тому 50 бійців урешті відійшли, щоб не потрапити в оточення. Залишилися восьмеро. Вони заховалися у підвалі й закидали гранатами ворогів, які наступали. На підтримку оточеним захисникам направили групу з 20 бійців. І щойно українські воїни почали заходити на територію бази, ворог відійшов. Українцям у тому бою вдалося захопити «Тигр» і «БМП».

Вшановували сьогодні пам’ять українських воїнів та вбитих цивільних і в селах поблизу Чернігова, в яких ворог просто скаженів від люті, бо не міг увійти до обласного центру. Серед них — Лукашівка. Бій біля села 9 березня тривав із сьомої до чотирнадцятої години. Трохи більше сотні наших бійців мужньо протистояли наступаючому ворогу, що мав на озброєнні 80 одиниць броньованої техніки. 20 Героїв тоді стали до небесного війська.

Під час окупації Лукашівки, яка тривала 21 день, російські загарбники розставили свою техніку у дворах місцевих жителів, а в Вознесенській церкві розмістили склад зброї.

«Сьогодні, завдяки нашим захисникам, на фоні понівеченого храму на гойдалках катаються діти.

Діти, які добре знають, що таке війна. Діти, які чітко усвідомлюють, хто забрав їх безтурботне дитинство і хто таки поверне мирне небо», — наголосив В’ячеслав Чаус.

До заходу в Лукашівці долучилися перша заступниця голови обласної ради Ніна Лемеш та начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

На українській землі ще тривають жорстокі бої за незалежність Української держави. Але наша згуртованість, віра у Збройні сили і готовність до боротьби за свою свободу – це надійна запорука такої жаданої Перемоги.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації