back

Чотири громади області приєдналися до швейцарсько-українського проєкту DECIDE

28-03-2023 | 18:47

Чернігівська область стала п'ятим регіоном-партнером швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Переможцями конкурсного відбору стали Березнянська, Коропська, Менська та Чернігівська територіальні громади. Усі вони отримають експертну підтримку в розробці та реалізації освітніх стратегій, а за потреби – стратегії розвитку громади.

Крім того, педагоги громад пройдуть навчання з питань демократії та прав людини, активного громадянства. Для працівників органів управління освітою, голів громад і депутатів місцевих рад передбачені тренінги та консультації на різну тематику.

Презентація проєкту DECIDE громадам-переможцям та освітянській спільноті області відбулася сьогодні в ОДА за участі заступниці генеральної директорки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, керівниці напрямку співробітництва з країнами Близького Сходу, Північної Африки та Європи Андреа Штудер.

Проєкт спрямований на підтримку реформ в освіті та процесів децентралізації. Як зазначила пані Андреа Штудер, ці сфери — серед ключових напрямів допомоги. Наразі ще одна ініціатива — ремонт/оновлення укриттів у закладах освіти — перебуває на етапі розгляду у парламенті Швейцарії.

Перший заступник начальника Чернігівської ОВА Костянтин Мегем подякував за підтримку Швейцарії, в тому числі й за прихисток наших громадян, які вимушено покинули свої домівки.

«Ми високо цінуємо внесок усіх європейських країн, в тому числі й Швейцарії, у відновлення та розвиток Чернігівщини. Оскільки область зазнала суттєвих руйнувань, зокрема і серед закладів освіти  — це близько 140 пошкоджених або зруйнованих об’єктів, — участь у цьому проєкті для нас актуальна», — наголосив Костянтин Мегем і коротко охарактеризував наявну ситуацію.

Серед викликів він назвав організацію освітнього процесу в 40-кілометровій прикордонній зоні, де близькість ворога не дозволяє навчатися офлайн. Ускладнює процес і низька щільність населення та розгалуженість закладів освіти, внаслідок чого виникає потреба у підвозі дітей з віддалених населених пунктів. Нині області потрібно понад 60 шкільних автобусів, які частково втрачені під час бойових дій або ж використані для потреб армії. А ще — облаштування укриттів безпосередньо в школах або ж модульних конструкцій.

Особливо на нагальності вирішення проблем з укриттями та безпекою на території навчальних закладів наголосив начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

Розповідаючи про DECIDE, менеджерка проєкту Валентина Полторак сказала, що на регіональному рівні разом з ОВА створюватиметься план, який допоможе побачити можливості з відновлення освіти на майбутні п’ять років. Тобто, буде надана експертна підтримка в розробці Стратегії відновлення та розвитку освіти області, а також розвитку міжмуніципальної співпраці громад у сфері освіти. У межах співпраці також планують надавати експертну підтримку з питань управління освітою для всіх територіальних громад Чернігівської області.

«У громадах-партнерах, їх чотири, ми будемо працювати над моделлю ефективного сучасного управління освітою. Напрямів багато. Зокрема, першими кроками будуть тренінги в рамках ініціативи «Громадський бюджет на дитячі мрії», які розпочинаються вже наступного тижня. Кожній з чотирьох громад ми даємо мільйон гривень на реалізацію учнівських соціальних проєктів. Для нас важливо, що навіть під час війни є можливість за підтримки уряду Швейцарії втілювати дитячі мрії, давати такі інструменти дітям, через які вони зрозуміють свою причетність до життя громади і країни в цілому. Ми б дуже хотіли, щоб школа в кожній громаді стала таким собі центром громадянської активності, — поділилася Валентина Полторак. — Разом з Цюріхським педагогічним університетом вже понад 15 років розвиваємо такий напрям, як освіта для демократичного громадянства, освіта з прав людини. Ми його будемо запроваджувати в усіх 4 громадах-партнерах. А далі сподіваємося поширити цей досвід в інших громадах області».

Також у планах: створення у громадах піклувальних рад, основна функція яких — дбати про те, щоб освітній процес був забезпечений усім необхідним. Такі ради вже є у тергромадах, де проєкт реалізується з 2020 року. Ці ради працюють при органах місцевого самоврядування, фактично акумулюючи всі тематичні запити. До піклувальних рад обирають активних громадян, небайдужих до сфери освіти, в тому числі й  батьків. У жодному разі — не вчителів та керівників.

«Це сприятиме оперативному розв’язанню, можливо, часто побутових проблем, але від яких залежить і якість навчання, і комфортність того середовища, в якому діти перебувають щодня», — зауважила Валентина Полторак.

Довідково. DECIDE – це швейцарсько-український проєкт «Децентралізація для розвитку демократичної освіти». Мета проєкту – створення ефективної системи управління освітою у територіальних громадах. DECIDE реалізується консорціумом ГО DOCCU та Цюріхським педагогічним університетом (PHZH) за підтримки Швейцарії, представленої Посольством Швейцарії в Україні.

Проєкт охоплює двадцять територіальних громад Чернігівської, Івано-Франківської, Луганської, Полтавської та Одеської областей. Його перша фаза триватиме до січня 2025 року.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації