back

Не тільки зонування Ялівщини, а й земельне питання: формується нова робоча група

15-02-2023 | 12:29

На сесію облради, що відбулася наприкінці минулого тижня, виносили на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів. Це питання було зняте з розгляду — депутати направили його на доопрацювання.

Учора ж, 14 лютого, відбулася установча зустріч щодо формування нової робочої групи — щодо розгляду питань землевпорядкування та землекористування в РЛП «Ялівщина». Адже посадовці Чернігівської міської ради, які є депутатами облради, запропонували розглядати проєкт зонування парку одночасно з розв'язанням питань земель та власності. Серед озвучених альтернатив: передання КЗ «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» у підпорядкування місту або ж передача земель парку в обласну власність.

«Є проєкт зонування, який потрібно затвердити. Це технічне питання. Земельне ж потребує додаткового обстеження й вивчення. До того ж не стосується попереднього», — наголосив перший заступник начальника ОВА Костянтин Мегем.

Представники міської ради продовжують наполягати, що в РЛП «Ялівщина» досі офіційно не встановлені межі, а затверджені обмеження у використанні земель нібито не визначають межі парку.

За словами начальниці управління заповідної справи та екологічного моніторингу Департаменту екології та природних ресурсів ОВА Віталіни Синіговець, рішення про затвердження проєктів землеустрою щодо організації і встановлення меж територій природно-заповідного фонду одночасно є рішенням про встановлення меж таких територій. Це передбачено статтею 47 ЗУ «Про землеустрій». Таку позицію профільного департаменту ОВА підтвердив у своєму роз’ясненні й Держгеокадастр України.

Нагадаємо, відомості про обмеження у використанні земель регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» на основі проєкту землеустрою щодо організації та встановлення меж парку внесені у грудні минулого року до Державного земельного кадастру. Вони відображаються на Публічній кадастровій карті України та мають враховуватися при розробці всіх видів документів. Є чіткі межі  території природно-заповідного фонду, змінити які можна лише рішенням облради за погодженням з Міндовкілля.

Так чи інакше, не всі землі РЛП площею 168,7 га можуть бути передані у підпорядкування обласної ради. Адже є землі водного фонду, дороги, прибережна захисна смуга, на утримання яких потрібне спеціалізоване підприємство, якого наразі нема. Тому зараз постає питання: яка територія потенційно може бути передана в обласну власність. Але якою б не була її площа, такі проєкти відведення не вплинуть на площу Ялівщини як об’єкту природно-заповідного фонду. Вона залишиться незмінною — 168,7 га.

Учасники заходу дійшли згоди, що обидва процеси — і зонування, і передача землі у власність облради — можуть проводитися паралельно. Тож на засіданні вже нової робочої групи, склад якої ще формується, обговорюватиметься, які саме земельні ділянки в межах парку з тих, що належать місту, можуть бути передані в обласну власність.

Щодо проєкту зонування — за інформацією Департаменту екології та природних ресурсів ОВА, на сьогодні жодних пропозицій чи зауважень від депутатів обласної ради щодо його доопрацювання не надходило.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації