back

Пленарне засідання тринадцятої сесії обласної ради восьмого скликання: про рішення

10-02-2023 | 17:26

Близько 60 питань було в порядку денному пленарного засідання тринадцятої сесії обласної ради восьмого скликання, що відбулося сьогодні в онлайн-форматі.

До роботи долучився і начальник ОВА В’ячеслав Чаус.

Депутати одноголосно підтримали перше питання порядку денного та взяли до відома звіт голови обласної ради. Звіт включає в себе розділи з основних напрямків роботи обласної ради та депутатського корпусу і засвідчує, що обласний представницький орган як інституція місцевого самоврядування працює на життєзабезпечення громад Чернігівщини, а з початку повномасштабної війни переорієнтував свою роботу і вчасно реагує на виклики, приймаючи актуальні і необхідні рішення воєнного часу, спрямовані на якнайшвидшу ліквідацію та подолання наслідків військової агресії росії проти України.

У числі затверджених рішень, які стосуються діяльності обласної ради, план роботи на 2023 рік, що сформований з врахуванням попередньо внесених пропозицій ОВА, управління комунального майна та постійних комісій обласної ради, а також про звіти депутатів обласної ради нинішнього скликання. Обласним обранцям пропонується до 1 квітня нинішнього року прозвітувати про свою роботу за 2022 рік та подати його для подальшого оприлюднення на сайті обласної ради.

Прийнято рішення, що надасть можливість сільгоспвиробникам залишатися на існуючій системі оподаткування та ставці єдиного податку для четвертої групи і в поточному році.

Депутати підтримали рішення про створення об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, що мають особливу біологічну, природоохоронну та наукову цінність.

Серед них: ландшафтний заказник «Охіньківські луки», площею 8 га (землі комунальної власності Сухополов'янської сільської ради в межах Сухополов'янської територіальної громади з південно-західної частини села Охіньки), а також заповідне урочище «Руднянське», площею 148,90 га (землі лісового фонду Ріпкинського районного дочірнього агролісогосподарського спеціалізованого підприємства «Ріпкирайагролісгосп»).

У зв'язку із ліквідацією таких державних підприємств, як «Добрянське лісове господарство», «Борзнянське лісове господарство», «Прилуцьке лісове господарство», «Семенівське лісове господарство», «Холминське лісове господарство», депутати погодили припинення права користування мисливськими угіддями. Також припинено права користування частиною мисливських угідь мисливсько-рибальського підприємства «Бахмацьке» Чернігівської обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок».

Задля забезпечення реалізації делегованих повноважень у сфері управління та розпорядження майном комунальної власності області, уникнення випадків неоднозначного тлумачення повноважень прийнято рішення, яким затверджено нове Положення про управління комунального майна обласної ради у новій редакції.

Під час розгляду питань порядку денного депутати обласної ради затвердили понад три десятки рішень, які стосуються використання об'єктів комунальної власності, упорядкування документації з землеустрою, орендних відносин та інші нагальні питання.

Прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів України та Національної академії аграрних наук України щодо ініціювання передачі до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області земельних ділянок. Це необхідно для врегулювання питання щодо відновлення лижної бази.

На жаль, було зняте з розгляду питання про зонування Ялівщини, з приміткою "на доопрацювання".

"Сподіваюся, що наступного тижня ми зберемося в форматі керівництво облради – члени профільної постійної комісії – власник земельних ділянок (міська рада). Для того, щоб остаточно поставити крапку у цьому питанні. Ялівщина – це легені Чернігова. Ми маємо їх зберегти і розвивати", - зауважив начальник ОВА В’ячеслав Чаус.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації