back

Мала приватизація в Україні: історії успіху в Чернігівській області

10-06-2021 | 16:10

Про об’єкти успішної приватизації на Чернігівщині говорили сьогодні під час прессніданку в Управлінні забезпечення реалізації повноважень у Чернігівській області Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях.

Варто зазначити, що основним завданням приватизації, крім залучення інвестицій, є перетворення непрацюючих активів у продуктивні. Це об’єкти незавершеного будівництва 70-90-х років. Вони, як правило, простоюють без охорони, без консервації і внаслідок дій зовнішніх факторів та ненавмисного руйнування перетворюються на депресивні острівці занедбаності, а подекуди — і на загрозу здоров’ю та життю людей.

Завдяки запровадженню нових сучасних інструментів розкриття інформації про такі об’єкти та їх прозору приватизацію, коли ціна встановлюється на рівні ринкової, вони отримали шанс на нове життя. Про це детально розповіла заступник начальника Управління забезпечення реалізації повноважень у Чернігівській області Юлія Амельченко.

Серед прикладів незавершеного будівництва Юлія Амельченко назвала 30-річну недобудову в Чернігові. Так, побудова нового басейну в обласному центрі на вулиці Савчука планувалася ще в кінці 80-х років минулого століття. Проєкт фізкультурно-оздоровчого та житлового комплексу передбачав, крім будівлі басейну, декілька багатоповерхових будинків. Ці будинки ввели в експлуатацію ще на початку 90-х, але басейн перетворився на справжню недобудову. Роботи на ньому припинилися, будівля просто заростала бур’янами. Довести справу до завершення вдалося лише новому інвестору, який придбав недобудову у 2015 році. Складний в інженерному сенсі об’єкт, який десятиріччями стояв занедбаним, привели до ладу всього за 5 років.

Історія недобудованої школи у Козельці — ще один приклад того, як Фонд держмайна завдяки приватизації створює умови для оптимального та ефективного використання ресурсів. Будівництво закладу освіти припинено у 2002 році. Об'єкт розташований неподалік від центру селища. Рівень будівельної готовності складав 18,2%. Свого часу на цей об’єкт покладалися чималі надії: нова школа повинна була замінити стареньку, 19 століття побудови, яка розташована поруч з недобудовою. Продали її на аукціоні наприкінці 2019 року. Новий власник планує тут звести житловий будинок.

Під час заходу Юлія Амельченко також нагадала, як проходить процес приватизації загалом.

Приватизація визначена одним з найважливіших напрямів діяльності Фонду державного майна. Фактично Фонд – єдиний державний орган, на який покладено безпосередню реалізацію державної приватизаційної політики.

Сучасна приватизація проводиться чесно, шляхом відкритих аукціонів, де об’єкт отримає той, хто заплатить за нього конкурентну – ринкову ціну.

Приватизація – не для обраних. Головна теза, навколо якої Фонд державного майна України  будує свою роботу: «Кожен українець – інвестор».  Щоденна задача – створити та підтримувати такі умови, за яких усім охочим придбати державне майно гарантовані рівні умови участі в приватизаційних аукціонах. 

Фонд державного майна досяг успіхів у створенні цих умов. Інформація про усі державні активи, що пропонуються до приватизації, опублікована на сайті за посиланням. Тут можна обрати актив на будь-який смак – від спиртзаводу до будівлі невеличкого сільського клубу, від складів у передмісті – до готелю.

Для зручності доступу потенційних покупців, інвесторів до інформації про об’єкти створено сторінки в соціальній  мережі Facebook, телеграм-канал, де висвітлюються актуальні новини приватизації по регіону. Фонд держмайна запустив віртуальні кімнати даних для кожного з об’єктів, що приватизуються. Потенційний інвестор може отримати всю можливу інформацію про актив, що його цікавить від установчих до фінансових документів: дозвільні документи, технічна документація, інформація про право власності, про земельну ділянку, портфоліо об'єктів тощо.

Мала приватизація відбувається через електронні торгові майданчики системи Prozorro.Продажі. Всі аукціони проходять в режимі онлайн в електронній торговій системі. Покупці можуть взяти участь в торгах на будь-якому із 42 електронних майданчиків (https://prozorro.sale/#brokers). Продажі забезпечують рівність усіх учасників під час торгів за одними для всіх правилами.

За інформацією Управління забезпечення реалізації повноважень
у Чернігівській області Регіонального відділення ФДМУ
по Київський, Черкаській та Чернігівській областях