back

Виповнюється 60 років, як побачила світ кіноповість «Зачарована Десна» Олександра Довженка

21-03-2016 | 08:18

Цими днями виповнюється 60 років відтоді, як побачила світ кіноповість «Зачарована Десна» Олександра Довженка.

В журналі «Дніпро» у березні 1956 року було вперше надруковано даний твір. Як писав редактор журналу Олександр Підсуха 27 березня в листі до О. Довженка: «Зачаровану Десну» читають з великим захопленням. В Ірпені у мене брало її кілька чоловік, читали, раділи.»

Виходить, твір відразу сподобався читачам. Потім вийшла книга, яка перевидавалась багато разів, видається і нині.

У книзі показано світ дитинства малого Сашка. Світ, який вдалося зберегти в різних речах, в старій хатині, клуні та навіть в груші-спасівці, яка й зараз росте за хатою, а влітку рясно родить соковиті плоди. До речі, з цією грушкою пов‘язана місцева легенда: коли доторкнутись до неї долонею і попросити про здійснення якогось бажання – воно обов‘язково збудеться!

Занурюватись у світ дитинства Довженка люблять і дорослі, і діти. Особливо ж діти, яким цікаво побачити той, описаний у книзі, двір, у якому пройшло дитинство відомого режисера.

Отож з нагоди «дня народження» кіноповісті в Сосницькому музеї Довженка з 14 по 20 березня триває тематична екскурсія «Світ Сашкового дитинства у «Зачарованій Десні».

У п‘ятницю музей відвідували гімназисти Сосницької гімназії ім. О.П.Довженка, яких стежинами Сашкового дитинства провела науковий співробітник музею Оксана Плитник. Діти обійшли обійстя, загадували бажання біля груші, роздивлялись різні експонати в світлиці, славнозвісну картину «Страшного суду», колоритно описану у творі. Також у кінозалі музею познайомились з композицією, зробленою майстром-різьбярем Анатолієм Семенцовим за мотивами книги, та подивились на широкому екрані найяскравіші фрагменти фільму «Зачарована Десна» (знятого дружиною режисера Юлією Солнцевою на території Сосниччини).

Департамент культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації