back

Чернігівський центр надання безоплатної вторинної правової допомоги підсумував свою роботу

01-02-2016 | 17:07

На початку зустрічі за круглим столом директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко нагадав присутнім, що Центр вже понад півроку забезпечує доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони підпадають під дію статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». За цей час до Центру надійшло 613 звернень, з яких: по 544 надано роз'яснення, 8 звернень спрямовано до інших установ, 61 письмове звернення прийнято Центром до розгляду. Рішення про відмову в наданні безоплатної вторинної правової допомоги не приймались.

За ІІ півріччя 2015 року Центр налагодив партнерські відносини та вже співпрацює з 122 установами та організаціями, серед яких органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, інші державні та недержавні установи, громадські організації, засоби масової інформації тощо.

Вадим Акуленко розповів про свої успішні практики як адвоката системи БВПД. Особливу увагу у своєму виступі він приділив питанням захисту прав учасників АТО. Юрист Дмитро Шумар також навів приклади вирішення проблемних правових питань, з якими стикаються учасники АТО.

Учасники круглого столу обговорили необхідність внесення до Закону змін, які б передбачали надання учасникам бойових дій, у тому числі учасникам АТО, всіх видів правових послуг, а не лише пов’язаних з їх соціальним захистом.

Юрист Тухан Едієв відзначив, що потребує законодавчого врегулювання і надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам, які на сьогодні не належать до категорій громадян, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Регіональний координатор по зв'язках із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернігівській області Алла Лепеха переймалася долею осіб, документи яких втрачено. До таких належать, наприклад, не лише вимушені переселенці, а й безхатьки. Вони фактично позбавлені можливості скористатись правом на БВПД, адже для її надання необхідно мати документ, що посвідчує особу.

— Шість місяців роботи довели, що система надання безоплатної вторинної правової допомоги працює. За законом «Про безоплатну правову допомогу» фактично кожна шоста людина може скористатися послугами адвоката безоплатно. Тому одне із основних завдань, які ми перед собою ставимо — довести до відома людей, що вони мають право на таку допомогу, та роз'яснити порядок її отримання.



За інформацією Чернігівського центру з надання БВПД