back

У Чернігові відкрилася виставка “Нагороди та відзнаки Збройних Сил України”

07-12-2015 | 14:33

4 грудня у Військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського з нагоди Дня Збройних Сил України відкрилася виставка “Нагороди та відзнаки Збройних Сил України”.

В експозиції представлені бойові ордени України, медалі міністерства оборони України та відзнаки Президента України.

Першою нагородою незалежною України стала Почесна відзнака Президента України (1992), з 1996 року – орден “За заслуги” (три ступеня). У 1995 році встановлена відзнака Президента України – зірка “За мужність” і хрест “За мужність”, з 1996 року – орден “За мужність” (три ступеня). Того ж року запроваджені відзнаки Президента України – “Іменна вогнепальна зброя”, орден “Богдана Хмельницького” (три ступеня). У 1996 році запроваджені медалі: “За військову службу Україні” та “За бездоганну службу”. У 1998 році затверджена найвища нагорода “Герой України” з врученням ордена “Золота Зірка” або ордена “Держави”.

На виставці представлена Зірка Героя України (копія). До-речі, Зірка №1 21 серпня 1999 року була вручена заслуженому льотчику-випробувачу АНТК ім. Антонова Олександру Галуненку – випускнику ЧВВАУЛ 1968 року. Серед нагороджених випускників училища – льотчик-космонавт Леонід Каденюк. На сьогодні званням Герой України відзначені 417 осіб. З них – 158 з врученням Зірки Героя України, тобто за військові заслуги. 145 Героїв отримали нагороду посмертно. 21 листопада 2014 року Президент України підписав Указ про присвоєння 99 героям Небесної сотні звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”. Серед них – уродженці Чернігівщини Андрій Мовчан та Василь Прохорський.

З початком війни за Незалежність України на сході нашої держави багато земляків пішли боронити рідну землю. Чимало з них віддали своє життя. За виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі звання Героя України посмертно присвоєне Олегу Міхнюку. Він є повним кавалером Ордена “За мужність”.

Сучасні державні нагороди засновувались у мирний час. Сьогодні ж вони набувають іншого значення, іншого емоційного сприйняття. Часто це – нагороди заслужені ціною життя. Орден “За мужність” ІІІ ступеня один з самих поширених, яким нагороджують бійців, в тому числі посмертно. Книга пам’яті, яка створена в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського містить інформацію про 75 нагороджених цим орденом посмертно.

Особливе ставлення сьогодні викликає до себе орден “Богдана Хмельницького”. Заснований для вшанування ветеранів війни, нині – бойовий орден яким нагороджуються офіцери. 13 наших земляків посмертно були відзначені цією нагородою ІІІ ступеня.

На виставці можна побачити медалі, які є державними нагородами та відзнаками Міністерства оборони України. Експонуються фотографії та документи нагороджених.

У відкритті виставки взяли участь учні Чернігівської загальноосвітньої школи № 9 та рідні й близькі загиблих на війні чернігівців.

Виставка працюватиме протягом трьох місяців.



Департамент культури і туризму,

національностей та релігій ОДА